Nos, ha az azelőtt elmúlt 8 évben soha nem látott mértékű volt a korrupció, akkor a Fidesz alatt most megláthatjuk a soha nem látott mértéket is meghaladó mértéket. A megláthatatlant láthatjuk, megcsinálták a lehetetlent! Nem csak az államadósságot, az euró árfolyamát, a kockázati indexet, az államadósságot, de még a korrupciót is növelték. A GDP-t és a közbiztonságot meg persze csökkentették. Mindent a lehető legrosszabb irányba változtattak! Ennél pancserebb kormánya még nem volt Magyarországnak.

***

A Transparency International a napokban hozta nyilvánosságra az ez évi, azaz 2011 évi korrupció Érzékelési Indexet (CPI). Magyarország 4.6 ponttal a 46. helyen szerepel. Ugyanezen az oldalon elérhetőek az elmúlt év indexei is, tehát egy szép kis táblázatot állíthatunk össze.

Év

Korrupció Érzékelési Index

Helyezés a világban

2006

5,2

41.

2007

5,3

39.

2008

5,1

47.

2009

5,6

46.

2010

4,7

50.

2011

4,6

46.

Azt tudni kell, hogy a pontszámok 0 és 10 között mozognak, a maximum egyben a legkevésbé korrupt országot jellemezné, az alacsonyabb értékek pedig nagyobb korrupciót. Ha az indexet elfogadjuk abszolút értékben mérvadónak, akkor láthatjuk, hogy a helyezés igazából nem jelent sokat: van, amikor rosszabb indexszel előrébb ugrottunk, van, amikor sokkal jobb indexszel csak egyet léptünk előre. Nyilván ez a többi országtól is függ.

Egy dolog azonban világos: az MSZP-SZDSZ kormány alatt az index jobb volt, 2009-ben nagyot javult is, és előkelőbb helyezéseket foglaltunk el. Amint a Fidesz átvette a kormányzást, visszaesés látható. Durva visszaesés. Ezt a visszaesést nem csak az első év, hanem a második év is megerősíti. Ugye a 2010-es adatot lehet "jó" Fideszes zsigeri beidegződésre Bajnaira fogni, de a 2011-est már nem.

A Fideszes kormány alatt a korrupciót nagyon sok konkrét esettel is lehet illusztrálni, melyeket nem fogok felsorolni. Azért nem, mert a K-monitor nagyon szépen gyűjti ezeket az ügyeket: leginkább tanácsadói osztogatás a barátoknak, közbeszerzések, listázások. Csak a számláló nem megy a főoldalon. Tehát ezt nem érdemes összehasonlítani.

Holott mit is írt a Fidesz választási programjában (a Fidesz hivatalos oldalán a pdf már nem tölthető le, ennyire slendrián ez a párt, a pdf itt van), a Nemzeti Ügyek Politikájában Lázár János?

Az elmúlt 8 év, különösen a Gyurcsány-kormány időszaka, veszélyesen megrendítette az állammal, az állam intézményeivel és a közszereplőkkel szembeni közbizalmat. Különös súlyt ad mindennek a korábban soha nem látott mértékű kormányzati korrupció, a hatalommal való visszaélés tömeges jelenléte az állami vállalatokban és intézményekben, vagy az államháztartási adatok kormányzati meghamisítása. (50. oldal.)

Nos, ha az azelőtt elmúlt 8 évben soha nem látott mértékű volt a korrupció, akkor a Fidesz alatt most megláthatjuk a soha nem látott mértéket is meghaladó mértéket. A megláthatatlant láthatjuk, megcsinálták a lehetetlent! Nem csak az államadósságot, az euró árfolyamát, a kockázati indexet, az államadósságot, de még a korrupciót is növelték. A GDP-t és a közbiztonságot meg persze csökkentették. Mindent a lehető legrosszabb irányba változtattak! Ennél pancserebb kormánya még nem volt Magyarországnak.

És mit ígér Lázár egy oldallal később?

Nemzeti ügynek tekintjük, hogy a kormány számoljon el az adófizetők rábízott forintjaival, számoljon el az Európai Unióból érkező támogatásokkal, számoljon el az állami gazdasági társaságok működésével és pénzügyi támogatásaival.
A szocialisták elszámoltatásának fontos eszköze a társadalmi nyilvánosság. Az elmúlt nyolc év egyetlenegy kormányzati döntése sem maradhat titokban, ezért minden adatot, információt, szerződést nyilvánosságra kell hozni.
Meggyőződésünk, hogy a mai magyar törvények következetes, szigorú betartása és betartatása is alkalmas a jogszerű elszámoltatásra.
(51.oldal)

És az elszámoltatás a korrupció csökkentésének ígéretével van összekötve. Mint láthattuk, az ígéretet nem tudták betartani, nem csökkentették, hanem növelték a korrupciót. Ez a választási ígéret is a megannyi hazugság, félrebeszélés, szélhámosság vagy tévedés közé tartozik. Arról nem is beszélve, hogy itt Lázár azt mondja, a jelenlegi törvényeken nem kell változtatni, nincs szükség új törvényekre. Ehhez képest nagyon sok törvényt és még az Alkotmányt is felforgatták.

Korábban részletesen is kifejtettem már, hogy egy kormányváltástól miért naivság a korrupció megszűnését, vagy jelentős javulását várni. A korrupció az emberek "vérében" (inkább neveltetésében) van, nem egykönnyen lehet változtatni ezen. No de ehhez képest sokkal rosszabb a helyzet, mert az Orbán-kormány nemhogy javítani nem tudott, hanem nagyon is rontott. Na ehhez már kell hülyeség, vagy egyenesen a párt elzüllött volta.

Én fel nem foghatom, hogy hogy gondolhatta a sok Fidesz szavazó, hogy miért lenne a Fidesz becsületes. Talán Orbán két "szép" szeme miatt?:) Azt már inkább értem, bár nem értem meg, hogy miért tévesztette meg őket az a pár MSZP-s korrupciós ügy, amelyet sulykoltak, és amelyek persze mutatják, hogy az MSZP nem volt tiszta. De azt azért fel kellett volna fogni, hogy a lebukott ügyek még mindig jobbak, mint a bíróságig el sem jutott ügyek. És hogy ha valamit nem vernek nagydobra, az még attól létezik. Létezik Fideszes korrupció, és láthatóan még nagyobb is. Ne adjunk a felszínes látszatra! Valójában a média elfoglalásával a Fidesz továbbra is azt a benyomást keltheti, hogy nem korruptak. De a pult alatt attól még ugyanúgy folyik minden tovább, sőt, sötétben még inkább.