Mire számítok az elkövetkező hónapokban? Mesterházynak szerintem félig van igaza. Csak félig, mert az MSZP rövid távon biztosan nem lesz erősebb, mint volt. Gyurcsány táborának kiválása visz el szavazókat. Remélem, legfeljebb olyan 8 százalékra esnek le az összes szavazó körében. Abban igaza van, hogy hosszú távon az MSZP erősödhet is, ha nem terhelik a belső viták. Én remélem, hogy 10 vagy akár 15 százalékra is felmehetnek. A Demokratikus Koalíció remélem, hogy már az első közvélemény-kutatásoknál kap pár százalékot, elvégre az ismertségük már most megvan, a hírekben szerepelnek. Hamarosan az öt százalékot is elérhetik. A felett már építkezni kell, és jól politizálni. Én remélem, hogy ők is elérik a 10 százalékot. Ha ez meglesz, elmondhatjuk, hogy érdemes volt külön válni, mert a két párt összeadva többet kap, mint a veszekedős MSZP előtte (12 százalék).

***

Több, mint egy éve javasoltam blogomon először, hogy Gyurcsány alakítson új pártot. Több hónap telt el akkor már a választások óta, az MSZP különösebben nem mozdult. Már akkor úgy véltem, hogy nem lehet az MSZP-t megreformálni. Legalábbis Gyurcsánynak semmiképpen nem. Azt sem értettem, hogy ha az MSZP így bánik vele, miért nem veszi saját kezébe politikai céljainak megvalósítását. Mert az, hogy az MSZP nagyon kitolt Gyurcsánnyal látszott az őszödi beszéd kiszivárogtatásánál, az MSZP állandó kihátrálásánál Gyurcsány miniszterelnöksége alatt, végül a lemondásban. Mert ugye az is láthatóan kényszerített volt. És itt mindegy, hogy kinek volt igaza, kinek van igaza. Ha ennyire nem értenek egyet, akkor válni kell!

Gyurcsány egy évet vesztegetett azzal, hogy még megpróbálta megváltoztatni az MSZP-t. Igazából az is érthető, hogy az MSZP nem vállalhatta be Gyurcsány provokatív lépéseit, és az is, hogy Gyurcsány viszont provokált. Nyilvánvalóan nem volt türelme. Érthető, az nem érthető, hogy ha nem volt türelme, miért nem távozott hamarabb? Ilyen provokációkkal csak ez lehetett a vége.

Ebben az egy évben Gyurcsány pártja már jóval előrébb lehetne. Már tudnánk, hogy az MSZP mennyit ér Gyurcsány nélkül, tudnánk, mennyit ér Gyurcsány MSZP nélkül. A két párt elkülönült volna, már látnánk a különbségeket, programokat, támogatottságokat. Mindkét párt népszerűsége növekedhetett volna a kezdeti támogatottságból, mert nem veszekedésekkel töltötték volna az időt.

Mindezt nem tudjuk. Amit viszont láttunk, az Gyurcsány árnyékos oldala. Láttuk a gyáva Gyurcsányt is. Meg kell mondjam, hogy időközben már jóval kevesebb kedvem van a Demokratikus Koalícióra szavazni. Eleve nem az én pártom, mert liberális vagyok, de ami közben Gyurcsányról megmutatkozott, az még rontott ezen is. És itt nem a Sukoró ügyre gondolok. Sukoró ügyben az volna a kínos, ha Gyurcsány utasítást adott volna a telekcserére, ilyet tudtommal még nem igazoltak.

Mindenesetre 2014-ben még mindig nyitott, hogy az MSZP-re, LMP-re, vagy a DK-ra szavazzak. A Jobbik és a Fidesz ki van zárva, a maradék három közül, vagy esetleg további pártok közül kell majd a legkisebb rosszat választanom. Ha egy mód van rá, szavazni fogok, mert a legkisebb rossz mindig a racionális döntés.

Gyurcsány végre felfogta, végre lépett, végre megtette a helyes lépést. A gyávaságával még nem rontotta tejesen el a dolgot, nem csinált teljesen bohócot magából. A lépése most végre határozott volt, van még némi arca, volt még némi elegancia abban, ahogy lelépett. A tájékozatlan átlagszavazónak ez még lehet, hogy időben volt, el fogja fogadni. Örüljünk ennek, ennyit a múltról, zárjuk le!

Mire számítok az elkövetkező hónapokban? Mesterházynak szerintem félig van igaza. Csak félig, mert az MSZP rövid távon biztosan nem lesz erősebb, mint volt. Gyurcsány táborának kiválása visz el szavazókat. Remélem, legfeljebb olyan 8 százalékra esnek le az összes szavazó körében. Mesterházy mostanában tett néhány jó politikai lépést, nyilatkozatot, riportot, végül is  nyert egy megmérettetésen Gyurcsány ellen a kiválás előtti napokban. Nem tehetségtelen Mesterházy sem, tanul a gyerek. Abban igaza van, hogy hosszú távon az MSZP erősödhet is, ha nem terhelik a belső viták. Remélhetően még élesebben odamond majd a Fidesznek, kimennek Budapestre is tüntetni, és elvszerűen kiállnak majd minden fideszes sunyiság ellen, nem csak a gazdaság, a demokrácia területén, de "apróbb" kérdésekben is, például a vallásszabadság. Így remélem, hogy 10 vagy akár 15 százalékra is felmehetnek.

Hamar megjelent két politolológiai intézetvéleménye a jövővel kapcsolatban. Mindketten borúsan látják a helyzetet a Demokratikus Koalíció és az MSZP szempontjából. Lényegében azt mondják, hogy a két párt fel fogja osztani az MSZP jelenlegi szavazóit. Van egy jogos észrevételük, hogy Gyurcsány Ferenc népszerűsége nagyon alacsony. Ez igaz, de ezt részben azt jelenti, hogy az MSZP-nek akkor sok szavazója maradhat. Részben köszönhető ez annak, hogy Gyurcsány az MSZP-ben visszaszorult, és csak botrányokban volt szerepe. Most pont ennek van vége. Végül, Gyurcsánynak a maga pártjához elég az emberek töredékének támogatása. Sajnos a népszerűséget pontokban, és nem százalékban mérik, de ha az a kevés pont jelent mondjuk 15 százalékot, akkor a Demokratikus Koalíció jól van, mert ez a 15 százalék Gyurcsány népszerűségének minimuma, amit egy pártban megkötött kézzel ért el.

Amit a politológusok nem vesznek figyelembe az, hogy most a helyzet alapvetően változott, felszabadultak bizonyos megkötések. Amikor abból indulnak ki, hogy az MSZP és a DK csak felosztja az MSZP szavazóit, akkor az egy szűk látókörű hipotézis. Ha azt hiszik, hogy erre csak Gyurcsány jelenlegi népszerűsége rakódik rá, akkor nem értik a politikai mozgásokat. A politológusok nem veszik figyelembe azt a terhet, amit Gyurcsány és az MSZP eddigi belső konfliktusa okozott, és amely alól most mindkét fél felszabadult. Ha a politológusok csak ennyihez értenek, akkor igazán kár őket politológusnak nevezni. Két számot megnézni, és ebből jósolni igazán nem kunszt, ehhez nem kell politológusnak lenni. Szánalmas, amit ezek a politológusok csinálnak, és általában, amit a magyar politológusok csinálnak. Az a helyzet, hogy ma Magyarországon a politika jövőjéről politikusok, történészek, más értelmiségiek és blogolók érdekesebb, értelmesebb, merészebb, és sokszor még így is reálisabb képet festenek, mint a politológusok, akik általában mást se tudnak, mint hogy visszaböfögik a jelen helyzetet, megismétlik a híreket. Papagájok ezek, nem politológusok.

Én azt remélem, hogy a Demokratikus Koalíció már az első közvélemény-kutatásoknál kap pár százalékot, elvégre az ismertségük már most megvan, a hírekben szerepelnek. Nyilván nincs nagy hálózatuk, de Gyurcsány médiaszereplései elég feltűnőek. Hamarosan az öt százalékot is elérhetik. A fent említett papagájokkal szemben én azt is remélem, hogy itt a pártolók halmazának felosztásán túl új pártolói körök kiépítése is folyni fog, és sikeres lesz. Sikeres lesz az építkezés, a politizálás. Remélem tehát, hogy a DK is eléri a 10 százalékot. Ha ez meglesz, elmondhatjuk, hogy érdemes volt külön válni, mert a két párt összeadva többet kap, mint a veszekedős MSZP előtte (12 százalék). Ez szerintem mindenképpen meglesz, mármint a 12, és elmondhatjuk, hogy ez egy fontos lépés volt Orbán Viktor leváltásában. Mert ne feledjük, ha egy olyan 20-25 százalék jönne össze a két pártnak, és hozzájön egy LMP-s 5 százalék (összes szavazó) az már a jelenlegi állás szerint versenyre kelhet a Fidesszel, és ezt még lehet növelni az elkövetkező években. A bizonytalan szavazók tábora nagy, és protest-szavazatokra is lehet számtani.