kozmunkás.jpg
"A történelem arra tanít meg bennünket, hogy az emberiség semmit sem tanul a történelemből."

Albert Einstein állítólag

Pedig hát kéne, ugye. Már az is baj, ha egy nemzetnek állandóan el kell követni a hibáit ahhoz, hogy tanuljon belőle, de az már mégiscsak szánalmas, ha újra és újra elköveti ugyanazokat a hibákat és még csak nem is tanul belőle. Én azt gondolom, hogy ahova ma a Viktatúra "fejlődött", az már nagyon-nagyon vastagon valami olyasmi, amit már sokszor láttunk a magyar történelemben a Jókai és Móricz által megírt 19. századi kis magyar valóságtól a Kádár rendszerig. Sokszor elkövettük már, sokszor megismételtük már. De ez a magyar nép, az istenadta nép újra és újra belemegy ugyanabba az utcába, demonstrálva Einstein idézetét.

No és hát mit nem olvastam én épp a minap? Egy Jókai regényt. Egyébként egy barátomtól kértem el a könyvet, mert valahol várakoznom kellett pár órát. Olvasás közben pedig végig arra kellett gondolnom, ez az egész világ, amelyet Jókai leír, az elnyomással, a rezisztencia passzivitásával, a bírósági herce-hurcával annyira ugyanaz, mint ami körülöttem, ma Magyarországon van. Amit utálok ebben a kurva országban (Gy.F.).

"Egy ilyen kedve ellen előretolt napon azt mondák Garanvölgyinek, hogy egész tökéletességgel mégsem lehet a világot kizárni a szobából, a politikai változások ellen semmiképpen sincs az ember azáltal biztosítva, ha azt mondja: hallgatni fogok, mert azok felkeresik az embert legcsendesebb odújában is, s megtámadják a dohánydöböze közepében. – Már ezentúl nem lehet „szűzdohányt” színi: be van hozva a monopólium; a dohányt csak trafikából lehet hozatni, különben házmotozásnak teszi ki magát az ember, s ha tiltott kedvencét megkapják nála, nagy pénzzel lesz adósa a státusnak+.

Garanvölgyi Ádám erre azt mondta:

– Jól van. Nem fogok dohányozni többet. Legalább jobb étvágyam lesz.

És azzal fölviteté a padlásra ősi tajtékpipáit, a minden veszedelemben hű kísérőket, mik annyi veszteségből egyedül maradtak meg családi klenódiumképpen+, és soha többet nem dohányozék vala."

Jókai Mór: Az új földesúr

Mit mondjak? Nincs új a magyar, szíkszikkasztó nap alatt. Orbán Viktor és a Fidesz összes rosszakaratában alig-alig tud olyat kitalálni, amit azelőtt ne látott volna már az a jó öreg magyar föld. Ennyire nem zseniálisak még gonoszságukban sem. Nem okosabbak ezek Ferenc Józsefnél és Kádár Jánosnál sem. Pedig hát azok se voltak észkombájnok.

És hát kérem, ez van. Több, mint száz éves bölcsesség: jó lesz passzív rezisztenciaként nem szívni! Ennyi jó van ebben a rosszban: két legyet lehet ütni egy csapásra. Az Orbán rezsim döglegyeit, és a rákot. Már elnézést a képzavarért!

De egyébként, hogy írjak valami felemelő gondolatot is, meg valami elemzést is a jó öreg, magyar búslakodás mellett, én aztán most remélem, hogy ezzel a trafikmaffiával Orbán betette az ajtót magának. Mert ugye lehet, hogy osztogatott X trafikosnak, akik most Battonyától Nemesmedvesig széles vályúhoz jutottak. De annak nagy része eddig is Fideszes volt. Emellett megharagított pontosan ugyanannyi X trafikost, akik közül sokan bizonytalanok vagy közönyösek voltak. Igen, tessék végre a Fidesz ellen leszavazni, ha ezt nem akarjátok tovább látni! Ha szerencsénk van, akár pár Fidesz-szavazóval is kitolhattak, olyan Fidesz-szavazóval, akinek nincsenek kapcsolatai a Fideszhez, csak rájuk szavaztak. No és ha ilyen is eltántorodott, akkor politikailag még inkább veszteséges a bolt. És akkor ott van a sok kívülálló, akik közül csak felháborodik már jó pár ember ezen a pofátlanságon. És nekik is azt mondom: ha nem ilyen világot akarnak, akkor tessék felemelni a feneküket!

A bolt persze úgy érte meg a Fidesznek, hogy anyagilag: ezek szerint most már muszáj volt kifizetni bizonyos embereket, és hát így sikerült. Remélem, narancsos bukta lesz ebből. Mert ha a Fideszes trafikosok nyernek ezen, és a dohányosok szívnak. Duplán. Akkor már valami haszna is legyen a dolognak!