Jó ideje bosszantanak azok a jelenségek, amelyeket az index.hu-blog.hu környékén tapasztalok. Egy ma  történt "incidens" az, amitől betelt a pohár, hosszabban leveleztem, aztán még vitatkoztam a blog.hu managerével, Sára Lászlóval is erről, de elég értetlen volt, tehát gondoltam, megírom, éljen a szabad vélemény-nyílvánítás, a kritika, a szabadverseny!

Történt, hogy az index.hu-nak sikerült főoldalra kitenni a 2 Cica Blog saját alkalmazásának reklámját. Nem receptet, hanem alkalmazás-reklámot. Nulla tartalom, nulla recept, tiszta reklám! Konkrétan a blog.hu és az index.hu-nak ebben alig van haszna. Már elnézést, de ha ezt látja az ember, akkor mi mást sejthet, minthogy az index két kandúrja esetleg, talán a két cicával hentereg, és ezért nyomják ezt az egyébként nem éppen magas szintű blogot?! Meg valahogy ez olyan, mint amikor a Magyar Nemzet állandóan és kizárólag csak a Közgépet reklámozza.

Mellékesen, nem tudom, mi abban az érdem, ha valaki leír egy receptet, és azt sem értem, ezt miért kell blogon nyomatni, pláne, újságban kiemelni. Ha én főzni akarok valami újat, és fogalmam nincs, mit tegyek, akkor rákeresek egy receptre. Nekem nem kell blogon odanyomni az orrom alá, nem ezért olvasok újságot. De jó, megértem, hogy van az az ember, akinek az a szórakozás, hogy asztrológiát, hülye divatot, híres emberek butaságait, és recepteket olvas. A bulvár is egy műfaj. De egyrészt az ember az index.hu-t többnek képzelné a Blikknél. Másrészt nem orrba-szájba ettől a két nőtől akar recepteket olvasni. Még szerencse, hogy asztrológia nincs.

Egy ilyen eset ugyan felháborító, de az ember ettől még nem írna postot. Nem is illik az olvasót egy esettel traktálni. Szóval nézzünk körül egy kicsit jobban!

Pár héttel ezelőtt meg úgy rúgtam össze a port Sára Lászlóval, hogy egy hasonló kiemelés miatt reklamáltam. A hét bloggere az OurFashion blog szerzője lett. Nem csak én jegyeztem meg, hogy az egész riport nem más, mint egészen nyílt piárfogás: saját business blogjukat nyomják álriporttal.

És itt is felmerül a gyanú, hogy valahogy a "mi kutyánk kölke" effektus miatt van ez. Egyébként immár több hete ő a hét bloggere, annyi energia, tisztesség, motiváció, kreativitás nincs a blog.hu-ban, hogy hetenként tényleg megkeressenek valami új arcot, aki ír is valami értékeset. Nem lehet azt mondani, hogy olyan kevesen blogolnak, a blog.hu-n, hogy ne jutna minden hétre valaki.

De nézzük meg egy kicsit jobban is a főoldal felhozatalát! Látjuk, hogy a gasztro rovatban ugyanaz a két cicus uralja a terepet, valahogy szinte minden kiemelést ők nyernek el. Akárcsak Simicska cégei a pályázatokat. A vidék rovatban a Balaton blog és a "Víz, város, ember" blog viszi az összes pályázatot. Nyilván senki más nem blogol vidéki témában, ugye? Egyedüli indulók voltak?

Jobb oldalon ott van az a bizonyos hét bloggere, akiről már írtam. Sára László abból a blogból simán le is tiltott, csak, mert meg mertem jegyezni, hogy bizonyára nem érdem alapján került ki oda.

Ha egy kicsi lejjebb megyünk, akkor az "énblogok" rovatát látjuk, ahol a "Zűrös hétköznapok..." az uralkodó. Hát, ez a "csúcs".:) Ebbe a blogba ne nagyon nézzetek be, olyan a színvonala, hogy még középkiskolai fogalmazásnak sem menne el. Schmitt Pál hozzá képest költőfejedelem. Tematikusan pedig egy rendkívül korlátolt érdeklődésű emberről van szó. Hogy ez miért volna érdekes személyiség, azt nem foghatom fel. És nem prűd vagyok, nem az a gondom, hogy szexről ír, hanem azt, hogy micsoda nulla színvonalon. De tényleg, a néha öt soros bejegyzéseket halál unalom elolvasni. Az embernek ettől inkább elmegy a kedve a csajozástól. Hogy miért őt nyomják?! Rejtély. Megint az jut az ember eszébe, hogy nem véletlenül ágyastárs, szerető, haver vagy rokon? Az énblog címkéjében 947 blog van. Most így találomra választok egy aktuálisat: ez jobb, mint amiket ki szoktak emelni.

Ha az egész blogot nézzük, akkor a közélet rovatban ugyanazok az arcok vannak, de mondjuk itt legalább a téma kicsit több, mint a recept-divat-szex. És legalább van, aki írni tud. Ha az utazásos blogokat nézzük, akkor nagyon sokszor raknak ki olyan blogokat, amelyeknek szerzője  a "karosszékből utazgat". Én a Franciaországról szóló témákra oda szoktam figyelni, de óriási csalódás, amikor látom, az írója nem volt ott, csak berakott pár fényképet az Internetről. Írni már nem írt semmit (a képaláíráson kívül), azt minek. Ez az érték?! Ez a minőség?! Ez a munka, amit a blog.hu értékel?! Párszor konkrétan ki kellett javítsak egy-egy postot, mert hülyeséget írtak egy fényképről. Azért, mert nem voltak még soha életükben a helyszínen. Egyébként vitáztam ilyenekker, nem fogták fel, hogy ez miért nem olyan nagy was ist das.

Közben nagyon sokan blogolnak úgy, hogy tényleg külföldön élnek, így én is. Most, hogy ne csak magamat reklámozzam, itt van ez az ember, ez tényleg ott van Brazíliában. Vagy ő, aki tényleg saját felvételeit rakja ki.

A baj a blog.hu mutyijaival, hogy a színvonalat és a változatosságot ölik meg. Olyan más bloggerek nem kerülnek ki, akik mások, és akik értéket képviselnének. A blog.hu vezetése középszerű, és ezt a színvonalat erőlteti az olvasókra. Nem tudnak ennél többet adni, fel sem ismerik a többet, illetve a lemutyizott blogok miatt az ilyenek be se férnek, nincs rá idő, igény. Pedig még régen is jobb volt kicsit. Olyan blogok tűntek el, mint a Szkeptikus Blog, akiket sokat kritizáltam, de ezeknél jobbak, és azért hasznosak a társadalomra. Miért tűntek el? Valaki szakított valakivel?

A tudomány rovatban a blog.hu azonban leginkább a sznob Apple blogokat meg legfeljebb az androidot nyomja. Valódi tudományt alig. Megint csak az aktuálisok között szemezgetve, van itt orvostan hallgató, valódi, érdeklődésre számot tartó orvosi hírekkel, vagy egy új, általánosabb ismeretterjesztő blog.

Filozófiát szinte nem is láttam. Megint csak az aktuálisok közül, ajánlani tudnám ezt és ezt. Be lehetne nyomni két masszázsos prosti közé, nem?:) Művészet helyett csak design meg életmód van.

Hasonló a helyzet az index főoldallal. Ugye senkinek nem rejtély, hogy az index.hu a blog.hu főoldaláról válogat? Ugyanaz a rendszer, csak az index.hu sideblog kisebb felület, kevesebb kerül ki. Viszont nagyobb olvasottságot jelent. Itt a közélet a nyerő, aztán a receptek, divat, szex, még egy kicsi életmód meg ritkán építészet. Tudomány helyett csak informatika (informatikus vagyok, de nem szakbarbár). Oszt ennyi.

Namost, miért mondom el ezt egy politikai blogban? Azért, mert látnunk kell, hogy a Fideszes korrupció az csak az össznépi korrupció csúcsa. Nincs ez sokkal jobban máshol sem. Annyi a különbség, annyiban jobb mégis az index.hu és a blog.hu, mint Simicska - ennyiben legyünk korrektek -hogy a Fidesz az adózók pénzeit osztogatja szét hülyén, az index.hu meg remélem, hogy csak a sajátját. Emiatt aztán itt az emberek felelőssége is nagyobb. Mert ugye az index.hu és a blog.hu azért is tudja ezt csinálni, mert az olvasók asszisztálnak. Ha az olvasók azzal az indokkal nem olvasnák a blog.hu főoldalát, hogy de hát unalmas, egyoldalú, folyton ugyanazok vannak, akkor nem csinálnák. Rajtunk is műlik tehát. Ezt könnyebben befolyásolni tudjuk, mint a parlamenti politikát. Nem kell elolvasni azt, amit a fejed elé nyomnak! Ahogy már sokszor írtam, nem csak a fejétől bűzlik a hal.

És múlik azokon a közepes embereken is, akik ezeket csinálják. Sára László nem igazán lehet büszke arra, amit irányít. Ő felelős ezért. Ő kihozhatna a blog.hu-ból sokkal többet, de nem hoz ki. Ő megtehetné, hogy úgy managelje a blog.hu-t, hogy sokkal szélesebb körnek legyen esélye kijutni a főoldalra. Hogy legyen egy kis szabadság, egyenlőség, testvériség. Hogy a szerkesztők ne mindig lustán, ugyanazt emeljék ki! Ő elrendelhetné, hogy nézzenek körül jobban! Ő mondhatná a tehetségesek, érdekesek blogjait emeljék ki, még, ha idegenek is a szerzők. Nem teszi, neki ez jó, ő így boldog. Ő így boldog? Nem vagyok benne biztos. De többet legalábbis nem akar, nincs ereje megcélozni.

És valahol ezért van szarban ez az ország, mert mutyibirodalom, mert közepes emberek uralják, mert mi kutyánk kölke alapján működnek a dolgok. A padlástól a pincéig. Ezért uralkodik a közepes, és azért nehéz az értékeknek érvényesülniük. És ha a jobb nem érvényesül, akkor ez az ország szükségszerűen sokkal rosszabb lesz. Így függenek össze ezek a dolgok.

Nem csak a harag, és a csalódottság beszél belőlem. Nem savanyú a szőlő, és nem mások sikerére irigykedek. Mert persze, nem jó érzés, ha mindez az én érvényesülésemet is akadályozza, de az a fura, hogy mindegyik blog.hu-s blogom szerepelt már kiemelve. Viszonylag ritkán, vagy a régi, szép időkben. És arról szó sincs, hogy a jó írások kerültek ki, a rosszak meg nem. Kifejezetten jók nem kerültek ki, és amik kikerültek, néha még szerintem is csak kevésbé jók voltak. Azt is lehet sejteni, hogy mi kerül ki jobban: a szenzáció, a szex, a vér, az abszurd, a humor, a szánalmas. Ha ilyesmi hírt sikerül belevinni a blogba, ha sikerül egy szenzációhajhász címet adni, akkor jobban kikerülhet. De ha egy embernek van önbecsülése, akkor nem megy bele akármibe, és nem fog állandóan ilyenekről írni, csak, hogy kikerüljön.

Tudom, lesz, aki azzal jön, hogy ha voltam már kiemelve, akkor mit okoskodok? Örüljek neki. És ha örülök neki, akkor mit reklamálok? Ha meg nem lettem volna kiemelve, akkor mások azt mondanák, hogy savanyú a szőlő. Vagy így is mondják. Tudom, aki mindenképpen le akar húzni, mindenképpen megtalálja, hogy mibe kössön bele. Ha kalap van rajta, azért, ha nincs, azért.