Mielőtt még nagyon felháborodna az olvasó, azt előre bocsátom, hogy a Milla felfogása és a szélsőséges iszlám között egyetlen pontban van közös felfogás, de ez a pont annyira abszurd, hogy ki akartam emelni a címben. A Milla felfogásában még sok hiba van, erről fog szólni a cikk, de ezek nem azért hibásak, mert az iszlámhoz hasonlatosak, hanem a maguk okán azok. Az alábbiakban még élesebben elmondanám, amit már korábban is leírtam.

Először is a videó címe elég félrevezető. A cím szerint Szanyi nagy fejmosást kapott Juhász Pétertől. Valójában Juhász valóban szenvedélyes és lendületes kirohanást intézett a két másik vendég ellen, azok valóban megdöbbentek ezen, és részben nem tudtak elég erőteljesen válaszolni, részben Juhász kirohanása maga is lejáratta magát, részben pedig csak jól megválaszolták a kirohanást.

Miért is volt Szanyi és Vadai nehéz helyzetben? Azért, mert amikor Juhász a régi, jó Fideszes agymosott szöveggel jött, hogy az elmútnyócév deszörnyűvótnincsannálrosszabb, akkor nagyon nehéz megmondani, hogy erre mi a legtaktikusabb válasz. Ha az ember vitázik, az csapda. Hiszen akkor az egész műsor arról szólt volna, hogy kritizálják az MSZP(-SZDSZ) kormányzását. Kaptunk belőle öt percet, és tudjuk, hogy mindkét fél a saját statisztikáját hozza fel. Juhász egyébként vázlatosan így érvelt:

- Az elmútnyócév rossz volt, nem volt fejlődés.

- Jó volt, de korrupció árán.

- Jó lehet, de az MSZP nem demokratikus.

Juhász olyan szépen csúszkált el az állításával, mint bármelyik hülye fideszes. Az MSZP meg speciel az egyik legdemokratikusabb párt, és ráadásul egy párt belső demokráciája nem az ország demokratikusságának feltétele. Vannak, és teljesen legális érvelés lehet, hogy egy párt az ne legyen demokratikus, mert úgy jobban lehet irányítani. Sokszor kritizálták az MSZP-t bal oldali értelmiségiek, hogy éppen, hogy az a baj, hogy túl demokratikus, nem lehet mozdítani.

Csak egy dolog, amiben Juhász például durván hazudott, hogy az MSZP kormány alatt a korrupció éppen kicsit javult, és azóta lett rosszabb, és előtte is rosszabb volt. Ezt a Transparency International mutatta ki.

Nem lehet megengedni Juhásznak, hogy így tematizálja a műsort. Pláne nem két év után, pláne nem most, amikor fontosabb dolgok is vannak. Ha viszont az ember nem szól semmit, akkor van olyan bugyuta ember, hogy egyből kiírja, hogy "az MSZP fejmosást kapott". Szanyi éppen ezért aztán csak visszalőtt egyet, de mondom, ennek meg az a baja, hogy akkor elkezd deffenzívvé válni a dolog.

Ha szemben a Fidesz képviselője ült volna, akkor sokkal könnyebb lett volna a helyzet, mert simán vissza lehetett volna lőni, és replikázni, és az elmúlt két évvel lemosni az elmútnyócévezést. De most mit csináltak volna Juhásszal?! Simán le lehetett volna Juhászt is ellentámadni a Milla bénázásainak felsorolásával (alternatív köztársasági elnök), csak az hülyébben jött volna ki. Meg aztán Szanyi és vadai nem olyan hülye, nem azért ment oda, hogy lemossák a Millát a színpadról. Ilyen baromságot csak Juhász akart. Vadai végig igyekezett úgy terelni a helyzetet, hogy Juhász felfogja, itt nem ellenségekkel van dolga, de az nem értette. Vagy tényleg neki ellenség az MSZP és a DK.

Én itt most Juhász kirohanására szintén nem fogom végigelemezni, hogy miért volt messze rosszabb az elmúlt két év, mint az elmútnyócév, a fentiek miatt, és azért is, mert ezt már nagyon sokszor elmondtam. Aki gazdasági vagy jogállami szempontból nem látja az eget verő különbséget a két korszak között, az sajnálom, az reménytelenül hülye. Ha Juhász Péternek hívják, hát akkor úgy hívják, sajnálom.

A DK és MSZP politikusaival ellentétben kevésbé néz ki hülyén, ha én a Millát ekézem, mivel Juhász Péter kritikája nem rólam szólt, szóval nem fog kicsinyes, személyes bosszúnak tűnni.

Kezdjük a lényegnél! A fő kérdés a vitában az volt, hogy van két állítás:

A) Az MSZP nélkül nem lehet leváltani Orbánt.

B) Az MSZP-vel nem lehet leváltani Orbánt.

Az A) állítás igazoltsága igen erős, a B) állítás egy elég gyenge vélemény. Az MSZP támogatottsága az összes felmérés szerint messze a legnagyobb a demokratikus ellenzéken belül. Ha még a DK-t is kizárjuk, akkor a Milla mire akar támaszkodni?! Az LMP pár százalékára?! Arra az LMP-re, aki nem volt hajlandó leülni erre a vitára?! Hát az se biztos, hogy indulni tudnak, és ha indulnak, hogy egyáltalán bejutnak a parlamentbe! A két állítás tehát sehol nincs egyensúlyban. Juhász bődületeset vakított. A Milla elutasítottsága meg egyébként még az MSZP elutasítottságánál is nagyobb. Az elutasítottságot nézni általában hülyeség. Ennél jóval speciálisabb esetben lehet.

Mire akar támaszkodni a Milla?! A Milla százezer like-jára?! Tájékoztatom a Milla szavazókat, hogy 2014-ben, amikor majd az urnák elé járulnak, akkor nagy megdöbbenésre azt fogják tapasztalni, hogy a Millára nem lehet szavazni, mert el sem indult a választáson, sőt, nem is párt (Szanyi ezt szépen meg is mondta neki). (Jó, elvben egyesületként is indulhatnak, de ezek csak pár képviselőt szoktak tudni összehozni.) Egyébként Bajnainak sincs pártja, és nem is lesz. Tájékoztatom továbbá Juhász Pétert, hogy Orbánt ha le lehet váltani, akkor azt a választáson lehet. Ergo van egy igen tuti állításom:

C) Orbán a Milla nem tudja leváltani.

Ugyanis nem vesz részt abban a választásban, amely Orbán leváltását eredményezheti. Vegyük figyelembe még azt is, hogy a Milla százezer like-olója az egy választáson egy-két esetleg három százalékot ér, a részvételi aránytól függően. Ehhez jön még Vadai megjegyzése, hogy a százezer like nem százezer szavazat.
Mondhatná valaki, hogy jó, de a százezer like az csak egy részhalmaz, a Millának sokkal több szimpatizánsa van. Ezt honnan veszi?! A tüntetéseken nem szoktak százezernél többen lenni. Lehet persze, hogy van sok Milla támogató, aki se nem like-ol, se nem megy tüntetni, de azért én erre nem számítanék. Vidéken alig ismerik a Millát, hiszen nincs kiterjedt szervezetük. A Milla nagyjából annyiból áll, amennyi a Facebookon látszódik. Az meg kevés.

És konkrétan azért is nehéz a Millának leváltani Orbánt, mert nemcsak nem párt, de nincs vidéki szervezetük ("Milla? Az ötödik elemben csíptem!":)), a nem tudnának jelölteket állítani, ajánlásokat gyűjteni, és semmit. Mondhatná valaki, hogy de hát a Milla támogatói majd leszavaznak valamelyik pártra. No, ha ez nem a DK és nem az MSZP akkor melyik?! Az LMP? Jó, és hányan fognak leszavazni az LMP-re?! Én nem látom, hogy a mostani felmérésekhez képest akár csak egy ember is leszavazna az LMP-re pluszban a Millától. Elvégre ha le akar, most is megtehetné, az a mostani felmérésekben is meg kellene, hogy mutatkozzon.

A Milla sokat beszél a bizonytalan szavazókról. A Milla sokat mondja, hogy sem a Fidesz, sem az MSZP, sem a DK. Azt is mondják, hogy a bizonytalan szavazók ott vannak mögöttük. Csakhogy a bizonytalan szavazók egyáltalán nem biztos, hogy azt gondolják, amit a Milla. Lehet, hogy most azt mondják, nem szavaznak az MSZP-re és a DK-ra, de végül csak leszavaznak. Lehet, hogy protestszavazásként leszavaznak, lehet, hogy csak Orbán leváltásáért leszavaznak majd.

De az is lehet, sőt, igen valószínű, hogy ezek a szavazók nem szavaznak semmire. Ezek nem akarnak szavazni, ezeknek a politikából van elég. Lehet, hogy ezeket a Milla, és semmi nem tudja megmozgatni, mert annyira nem érdekli őket a szavazás. Nem lehet elvinni őket szavazni.

De a Milla akkor is jöhet azzal, hogy van ezen bizonytalan szavazók közül sok, aki szavazni akarna, de nem a Fideszre, nem a Jobbikra, nem az MSZP-re és nem a DK-ra, mert elege van a 2010 előtti politikusokból, és annyira nem hülyék, hogy a Jobbikra szavazzanak. Rendben, Milla, csak azt nem értem, az a kurva nagy rejtély számomra, hogy ha sok ilyen ember van, akkor ezek mi az isten nyilának nem akarnak az LMP-re szavazni?! Mert ott van a párt, amelyik pont ugyanazt vallja, mint a Milla, és mit ad isten, hát basszus az istennek nem akarnak rá szavazni ezek a bizonytalanok.

Na most mondd meg drága Milla, mi a jó büdös fenéből gondolod, hogy ha most nem akarnak az LMP-r szavazni, pedig akarnak új pártra szavazni, akkor majd 2014-ben mitől fognak?! Mi lesz más?!

Persze elehet reménykedni, hogy majd dolgoznak, és növelik a támogatottságot, megnyernek embereket, csak hát ebben az MSZP és a DK is ugyanúgy reménykedhet. Az MSZP és a DK is ugyanúgy számíthat arra, hogy hátha a végén kapnak bizonytaloan szavazatot, akár protestszavazat formájában is.

És "kedves" Juhász Péter, azt se értem, hogy azt mondod, az MSZP szavazóval semmi bajotok, csak az MSZP-vel. Namost az nem esett le, hogy az MSZP szavazó az az MSZP-re szavaz, ha tehát semmi bajod velük, akkor semmi bajod azzal a véleménnyel, hogy az MSZP kormányzása mégiscsak jobb volt, sőt, az alternatívák közül a legígéretesebb. Az MSZP szavazó ugyanis ezt mondja. És messze többen vannak, mint a Milla like-olók. Ők vannak a legtöbben a demokratikus ellenzékben. Ez a többségi vélemény.

Ha 2010-ben lennénk, és a Milla azzal jönne, hogy itt harmadik erőt kell létrehozni, új pártok kellenek, akkor ez még egy lehetséges program volna. 2010-ben még támogatnám is abban a reményben, hogy jobb pártok jönnek létre. Jobbak, mint amilyen az MSZP, jobb, mint amilyen a DK lett, meg amilyen az LMP lett. De nem jött létre ilyen párt. És a Milla nem is akar ilyet létrehozni. Bajnai sem. Itt most már új párt létrehozására nincs reális kezdeményezés. Abból kell dolgozni, ami van. Most már még ha akarna is valaki új pártot létrehozni, még ha a Milla ezt is akarná, akkor sem volna reális a dolog. Eldőlt. Nem ment. Ergo az MSZP-vel kell leváltani Orbánt. Aki ezt nem fogadja el, az reality check erroros hülye.

Végül a címbeli kérdésről. Juhész Péter azt mondta, hogy a tüntetésre azért ne jelenjenek meg pártok logókkal és zászlókkal, mert ez zavarja mások, például a millások identitását. Erre égnek állt a hajam. WTF?! A millás identitását zavarja, ha más a különböző identitását láthatóvá teszi?! Mi a fene?! A Fideszesek nem zavarják?!

Namost filozófiai szempontból valakinek az identitása pont a másoktól való különbözőségben domborodik ki. Pont attól lesz valakinek identitása, hogy más, mint a többi. Az ateista identitása akkor érzékelhető, ha kontrasztként ott van a hívő. Ha senki nem hisz istenben, akkor mindenki ateista, de akkor az ateista identitása nem nagyon vehető észre.Ahogy például nem identitás az, hogy "a spagettiszrönyben nem hívők".

De ez a filozófiai megközelítés, és praktikusan el lehet ütni azzal, hogy a millás identitását azzal őrzi meg, hogy például nem MSZP-s és az MSZP ne jelenjen meg a tüntetésen, ahogy a Fideszes sem teszi. De hát ez az, hogy az MSZP-st (a szavazót) a Milla kéri, hogy jelenjen meg a tüntetésen. Ja, csak az "identitását" azt ne hozza, ugye?! Tömegnek, anyagnak jó lesz, csak egyénisége ne legyen! A nektek jó része kéne a dolognak, a kényelmetlen meg nem, ugye?! Önző kis mimózák vagytok, ugye?!

De, és akkor most már rátérünk az iszlamistákra, a dolog azért is hajmeresztő, mert mi az, hogy bárkit is zavar mások identitása?! (Vadai erre szépen rámutatott) És itt van az, ahol a millások olyanok, mint az iszlamisták, akik arra felkapják a vizet, ha valaki egy karikatúrát rajzol, vagy filmet készít.

Jó, a millások annyiban jobbak, hogy ők nem rohamozzák meg az MSZP székházát, nem gyújtogatnak, nem ölnek meg MSZP-seket. A millások abban viszont rosszabbak, hogy egy MSZP zászló azért egy Mohamed karikatúránál mégiscsak ártatlanabb. A Mohamed karikatúra is ártatlan, az se kellene, hogy sértse a muszlimot, mert el kéne, hogy fogadja, hogy akinek más az identitása, annak más a véleménye, ez van. De a millának még kevesebb oka van erre. Miért sérti a millások identitását a mások identitása? Miért olyan intoleránsak, mint az extrém muszlimok?!

Magyarország azért van óriási bajban, mert egy buta és makacs miniszterelnöke van, hasonlóan buta és makacs miniszterekkel. Magyarország azért volt az elmúlt húsz évben is sokszor bajban, mert sokszor viszonylag hasonlóan buta és makacs vezetői voltak. A baj arányos volt a butasággal és önfejűséggel. Gyurcsány például okosabb, és kevésbé önfejűbb Orbánnál, de ami Gyurcsány hibája, az szintén a túlzott makacsságból ered. Magyarország azért is bajban van, mert az LMP vezetősége is buta és makacs, és nem akar összejönni az összefogás. Az MSZP és a DK vezetősége legalább most kicsit hajlik. És akkor mindennek tetejébe a legnagyobb ellenzéki civil szervezetnek, amelyik a legnagyobb tüntetéseket tudja összehozni, szintén ilyen buta és makacs vezetője van, akinek önfejűsége Orbánhoz mérhető. Magyarország továbbra is nagy bajban lesz, ha százezren like-olnak civil szervezeteket, amelyeknek ennyire buta és makacs a vezetője. Az már csak hab a tortán, hogy bizonyos újságok, portálok blogrendszerek vezetői is ilyenek, és ezt sem akadályozza meg semmi. Viszont azt sem akadályozza meg semmi, hogy értelmesebb civil szervezetek mellé tegyék le az emberek a  like-ot, és majd akkor fog elkezdődni valami igazi változás Magyarországon.

Egyébként az ATV műsorában az kicsit vicces volt, hogy amikor Bajnai visszatéréséről beszéltek, akkor Baumgartner  beejtőernyőzött a képernyőn. Jó, nem vagyok ennyire Bajnai ellen, de azért egy ici-picit el lehet játszani ezzel az ironikus kis koincidenciával.