Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Orbán utolérte Lukasenkót, a cél Észak-Korea

Lukasenko, Putyin és Orbán megy a kelet felé vezető úton. Az Urálban a hegy tetején szemléli őket két jobbikos, szkíta vadász. Megszólal az egyik: Szerinted ki ér előbb Észak-Koreába?

***

Még tavaly, év végén írtam arról, hogy Orbán Viktor lukasenkói útra lépett a diktatúra felé. Emlékszem, akkor hőbörögtek a fideszes olvasók, hogy mit riogatunk itten. Hosszú hónapok teltek el, és azóta Orbán sok alávaló, durva, buta dolgot tett, de ezek közül itt most csak a diktatúra építését emelem ki. A már decemberben előrelátható médiatörvény életbe lépett. A fidesznyikes hőbörgés megint arról szól, hogy ugyan már, mi baj történt? Hát elfoglalták az MTV, és félig az index.hu-t. Kis lépés ez Orbán Viktornak, elég nagy baj ez az emberiségnek. Mármint a magyar emberiségnek, a zembereknek. A törvény élesítve van, hogy még hol, és mikor veti be a Führer, nehéz lenne kiszámolni, és azt is, hogy kit hogyan talál meg.

A Tákolmányról írtam már eleget, nem is ragozom. Annyit említek, hogy még ez is csak egy repülő nehéz kő, január elsejétől fogják a zemberek meglátni, hogy amit mondtunk, mennyire igaz, vagy akár még rosszabb is lehet.

Sokak elképzelésénél egész biztosan rosszabb lesz, mert például tegye a szívére a kezét az olvasó, gondolta volna, hogy a Viktatúra majd be fogja tiltatni a tüntetéseket?! Ugye, hogy nem? Persze mi sejtettük. Mi mondtuk, hogy ebből diktatúra lesz.

A puhatolózás a kínai látogatáskor elszabotált Tibet melletti tüntetések voltak. Arra nem sokan kapták fel a fejüket, ilyen önzőek a zemberek: Tibet, ugyan már, kit érdekel. De lehetett sejteni, hogy ez csak a szokásos Orbánus tapogatózás, és íme, ma már azt is megéltük, hogy Orbán államának rendőrsége betiltja a tüntetéseket. Nem is egyet, hanem sorozatban.

Schiffer András mondta nemrég egy riportban: "A demokrácia végéről addig nem nagyon lehet beszélni, amíg megvan a lehetősége annak, hogy a jelenlegi mamuttöbbség demokratikus úton eltávolítható. Ennek az esélye még adott. "

Hát, "kedves" Schiffer András, csak szólok, most már lehet beszélni arról a diktatúráról, nagyon ideje volna beszélni. Addig beszélj, amíg még beszélhetsz, mert nemsokára ezt sem lehet! Egyébként is, valószínűleg minél inkább diktatúra lesz, annál inkább lesz már késő beszélni róla.

Nem tudom, mit gondolt Schiffer, amikor ezt a szánalmasan vagy aljas módon tutyi-mutyi szöveget mondta. Mert én azt igazán nem tudom elképzelni, hogy Schiffer András majd a diktatúrában feltör a barikád tetejére, és a golyózápor közepette a Parlament ellen vezényli az LMP-s partizánokat. Szóval talán addig kellett volna beszélni a diktatúráról, amíg még demokrácia volt, illetve most kellene, mert beszélni talán még lehet. Tüntetni már nem. Tehát arról kellene beszélni, hogy akkor mégiscsak ki kéne menni az utcára, a tiltás ellenére.

Ma a Fideszes állam rendőrsége betiltja a tüntetéseket. Az az álszent, kétszínű Fidesz, amely 2006-ban diktatúrával riogatta a népet, és amely kordont bontott. Van pofájuk hozzá. Azóta már sokszor használtak ők is kordont a Parlament körül. És akkor elmagyarázom, hogy miért volt 2006-ben demokrácia, és miért van most diktatúra. 2006-ban a Kossuth-téren egy hónapig tüntethetett a tömeg, az a tömeg, amely összevizetle a teret, amelynek engedélye sem volt a tüntetésre. Az a tömeg, amelynek egy része megostromolta a tévészékházat, barikádokat emelt Budapest utcáin, kirakatokat tört be, kukákat gyújtogatott fel.

Ezt a tömeget végleg akkor oszlatták fel, amikor egy fontos nemzetközi esemény tőszomszédságában fegyvereket találtak náluk. Ekkor oszlatták fel az engedéllyel nem rendelkező, engedélyt nem is kérő tömeget. Ez a tömeg eközben elkötött egy tankot, és megint barikádokat emelt és gyújtogatott. A 2006-os oszlatás törvényes volt, és demokratikus. Akkor is, ha voltak egyedi túlkapások, mert az egyedi rendőrök vitték túlzásba a dolgot, nem a rendőrparancsnokság szegett törvényt.

Ma viszont a rendőrparancsnokság szeg törvényt, ugyanis a rendőrségnek kutya törvényi kötelessége tudomásul venni a tüntetést, és biztosítani azt. Semmiféle betiltásra nincsen joga.

Miért fontos ez a különbség? Azért, mert 2006-ban a rendőrség nem szisztematikusan rombolta a demokráciát (a zavargók inkább). Pár ember ellen elkövettek sajnálatos dolgokat, de ez nem rombolta a demokráciát. Ebből nem lett rendszer, ettől még később is voltak tüntetések, a demokrácia egésze nem vesztett 2006-ban semmit. 2006-ban az emberek tüntetéshez való joga nem foszlott szét, hiszen utána számtalanszor tüntettek. Például soha egyetlen Fidesz gyűlést nem oszlatott fel a rendőrség akkor sem, és utána sem. (A Fidesz gyűlésnek rég bejelentett vége volt, mire az Astorián oszlattak)

Ma viszont az embereket a tüntetéshez való jogától fosztják meg. Ki kell mondani, demokratikusabban éltünk nyolc évig. Sőt, demokratikusabban éltünk húsz évig. A 2006-os visszaélések során elszenvedett sebek be tudnak gyógyulni. De a tüntetéshez való jogot mikor szerezzük vissza Orbántól?!

A demokrácia nem akkor kerül veszélybe, amikor randalírozást oszlatnak fel, nem is akkor, amikor egy-két rendőr visszaél a helyzetével. Ilyen előfordul jobbfajta demokráciákban is, sőt, az, hogy az állam védi a rendet, egyenesen szükségszerű a demokráciához. A demokráciának akkor van vége, amikor a bejelentett tüntetéseket kezdik el betiltani. Ezt mondja a józan ész, és a nemzetközi példák is, mint Kína, Oroszország, az arab diktatúrák és forradalmak.

A cikk címe az, hogy Orbán utolérte Lukasenkót. Ezekben a napokban érte utol. Mert Fehéroroszországban is vannak választások, és vannak pártok is. De ezek a pártok nem rendelkeznek erős médiával. Magyarországon az ellenzék szintén gyenge médiával rendelkezik. A Fidesz mellett van az Echo, a HirTV, az MTV is. A Fidesz mellett van a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap, és a legfontosabb ellenzéki portált, az Indexet félig elfoglalták. Csak idő kérdése, hogy mikor foglalják el teljesen.

A Fidesz a választási rendszert is manipulálja, ezzel is az ellenzéket gyengíti. Minden úgy van, ahogy Fehéroroszországban, és ma már a betiltott tüntetésekkel teljesen utolérte Orbán Lukasenkót.

Fehéroroszország stagnáló ország, Európa szélén van, nem tagja, és soha nem is lesz tagja az EU-nak. Fehéroroszország benne ragadt a keleti despotizmusban, Európa legdespotikusabb állama Oroszországgal együtt. A napokban Magyarország felzárkózott hozzájuk. Gazdaságilag is, politikailag is. Nem is titokban, hiszen Orbán Viktor nyíltan mondja, hogy kelet felé orientálódik. Mind gazdaságilag, de mint látjuk, jogállami kérdésekben is. Kizavarja az országból a nyugati bankokat, a nyugati befektetőket, Kínával kokettál, gazdasági sagnálást hoz létre. Az EU-val nyíltan szembe fordul, és ha kell, simán ki is fog lépni belőle.
 

Nem hiszitek? Amit egy éve, két éve jósoltunk, Orbán mindezt megcsinálta. Ideje volna már elhinni, hogy folytatni is fogja. Repül a nehéz kő, ki tudja, hol áll meg. Talán Kínában? Szíriában? Észak-Koreában?

Nem engedhetjük ezt meg! Ki kell menni százezreknek és millióknak! Ki kell menni tüntetni akkor is, ha nem engedélyezik!  Ki kell menni akkor is, ha ellógtok a munkahelyről, ha utazni kell, ha nem érnétek rá, ha fáradtak vagytok, ha nincs kedvetek! Mert jobb ma egy ellógás, egy buszjegy kifizetése, mint holnap egy Észak-Korea! Az életünkről van szó, az elkövetkező évtizedekről.

ELÉG VOLT! Elég volt ebből az elmúlt húsz év

leginkább HAZUG,

leginkább NÉPNYÚZÓ,

LEGBÉNÁBB

és DIKTÁTOR

kormányából! Ha nem akartok holnapután Észak-Koreában ébredni, akkor még ma menjetek ki az utcára tüntetni!

TUNÉZIÁBAN,

EGYIPTOMBAN,

LÍBIÁBAN

ezt nem engedték meg a hatalomnak. Mi miért engedjük? Miért hagytuk, hogy így legyen?!

0 Tovább

Gyurcsánytól Orbánig: a gazdaságpolitika kihatása az euro-forint árfolyamra



Az ábrán az elmúlt 5 év euro-forint árfolyama látható, amelyet a http://portfoliofinancial.hu/ oldaláról mentettem le.

Miért az eurót vettem alapul? A frank árfolyama az euróhoz képest is ingadozik, különböző nemzetközi intézkedések és történések miatt. Az euro az egyik legstabilabb deviza, és általában, ha ehhez képest változik a forint árfolyama, annak belföldi oka van. Kivétel a gazdasági világválság.

Először a címkék egy részéhez adok egy kicsit részletesebb magyarázatot, illetve hivatkozást.



1) Már a II. Gyurcsány-kormány megalakulása előtt kiderült, hogy a korábban, az I. Orbán, Medgyessy és I. Gyurcsány kormány által folytatott túlköltekező politika nagy államháztartási hiányhoz és végül államadósság-növekedéshez vezetett. Emiatt a II. Gyurcsány kormány magas árfolyamról kezdte tevékenységét, kis részben maga Gyurcsány hibájából. Ugyanakkor a következő megszorítások, és különösen elkezdett reformok hatására a gazdaság stabilizálódott, és ez megmutatkozott a forint erősödésében az euróhoz képest (euró gyengülés a forinthoz képest).

2) A gazdasági világválság sok kisebb ország fizetőeszközét gyengítette, a kelet-európai országok nem is kerülhették ki a fizetőeszközük relatív gyengülését, így a forint is nagyon gyengült.

3) A gazdasági világválság vége felé a Bajnai kormány megfelelő intézkedésével, a konszolidációs program folytatásával, megszorításokkal ismét stabilizálódott az árfolyam.

4) A II. Orbán kormány beiktatásával azonnal gyengült a forint, majd ezt tetézték Varga és Kósa államcsődös riogatásai, és az IMF elküldése, és a gazdasági "szabadságharc" más őrült intézkedései. A forint gyengülése csak közepes volt, azonban tartós.

5) Egészen addig, amíg a Széll Kálmán tervvel ismét megszorítások jöttek, és ez visszanyerte a forintot kereső külföldi befektetők bizalmát. Emellett Orbánnak sikerült jobban a markába kaparintania az MNB-t, és ezáltal ki tudja, milyen intervenciókat elérnie.

6) A forint erősödése csak az Orbán kormány újabb őrültségéig tartott, az országvédelmi akcióterv ismét bedöntötte a forintot, különösen a frankhitelek fix, és nyomott árfolyamon való beválthatóságának terve.

Összefoglalva:

A) A forintot általában a különböző kormányok alatt a megszorítások erősítették. A legerősebb a forint akkor volt, amikor ezek a megszorítások még reformokhoz is kapcsolódtak. A befektetők nyilván azt szeretik, ha az állam bevételei jól alakulnak, stabilak, illetve még jobban szeretik, ha a jövőben a reformok miatt még jobbak a kilátások. Megszorításokat leginkább az MSZP kormányai hajtottak végre, lényeges reformokat csak Gyurcsány próbált meg. Emiatt az ő kormányzása alatt volt legerősebb a forint, amíg jött a világválság.

B) Amikor az Orbán kormány megszorított, akkor ő is erősíteni tudta a forintot. De emellett az Orbán kormány immár kétszer rontotta el a gazdaságpolitikáját, méghozzá saját maga rontotta el, a teljesen szükségtelen és őrült gazdasági "szabadságharccal".

C) A leggyengébb a forint az euróhoz képest Gyurcsány alatt volt, de ez a drasztikus világválság miatt volt. Orbán a világválság végével, nagyrészt a saját hülyeségéből rontotta el a gazdaságpolitikáját, és a forint gyengülése immár hosszabb ideig tart, mint a világválság alatt.

D) Orbán Viktor az országvédelmi akciótervét azzal indokolta, hogy euro-válság van: "Az ország megújítása nagy feladat, de az euró válság fellángolása tovább szaporítja a teendőket (…) és újabb viharokat kavar". Pont ezért vettem az eurót viszonyítási alapnak. Ha ugyanis a forint most a hanyatló euróhoz képest zuhan, akkor Orbánnak el kell ismernie, valamit nagyon elrontott.

0 Tovább

Mint az őrült, ki letépte láncát, vágtatott Orbán Európán át...

Ekkor Orbán nem megáll, nem elgondolkodik, hanem bejelenti a Parlamentben, hogy dupla sebességre kapcsol. Hát gratulálok, bohócügyi miniszterelnök! Gratulálok!

***

Nyugati világnak alkonyúlatánál megállék a kanyargó kormány-politikánál... S mit látok... Orbánnak egy évig nem nagyon volt eszében megmenteni a frankhiteleseket, aztán kitervelték az árfolyam-rögzítéses "megoldást", amely hosszú távon még rosszabb helyzetbe csábította az embereket. De egészen biztos, hogy akkor még a mostani rémálom nem jutott eszükbe, mert a fix árfolyamos átváltás vagy teljes törlesztés után nincs értelme az előbbi, alig életbe lépett intézkedésnek. Hajmeresztő kapkodás.

Kész... Ez paff... Orbán Viktor bedöntötte a forintot, a tőzsdét, az ország csődkockázati indexét, az OTP-t, stb. Mindezt egy olyan javaslattal, amellyel félig még mindig egyet lehetne érteni. Odáig az ötlet jó, hogy a frankhitelesek átválthassák, vagy kifizethessék tartozásukat egy összegben. Ha aktuális árfolyamon tenné, egyet is értenék, De a 180 forintos fix árfolyam hajmeresztő. Vártam ezzel a cikkel, mert azt gondoltam - azt reméltem - hogy ez az egész nem Orbán végső elborulásának jele, hanem csak a szokásos, arrogáns, blöffölős Fideszes tárgyalási technika: bedobnak valami durvát, aztán engednek, és végül a bankok átvágva, manipulálva, még örülnek is, ha mondjuk csak 200 forintos árfolyammal kell kiegyezniük. Ha az olvasó ennek örülne, akkor az demonstrálja, hogy mennyire működni tud ez az arrogáns stratégia. Ne dőljünk be neki! A frankhiteleseknek természetesen aktuális árfolyamon kellene törleszteniük, akkor is, ha egy összegben teszik.

Az intézkedés nyilván népszerű lesz a frankhitelesek körében. És Orbán nyilván pontosan ezért tette ezt: éhezik egy kis támogatásra, mert retteg attól, hogy a Fidesz népszerűsége tovább csökken. A véget ugyan nem kerülheti el, mert aki katasztrofálisan kormányoz, az katasztrofálisan kormányoz. Lehet itt manipulálni, tologatni, rögtönözni, hajmeresztő manővereket véghez vinni, vagy ahogy egy korábbi miniszterelnök fogalmazott:lehet még egy picikét itt teszetoszáskodni, de a vég ettől még el fog jönni.

Nem csupán az a félelmetes Orbán Viktor tegnapi fellépésében, amit mondott, nem csak az, amit tett - egy ideje tudjuk, mind a kettőt háromszor le kell ellenőrizni, mert mind a kettő követhetetlen, és a fene se tudja, hogy milyen iszonyban vannak egymással – hanem az is, ahogy ezt indokolta.

Orbán világválságot vizionált ott és akkor, ahol nincs. Az az Orbán, aki a valódi világválságban artikulálatlanul üvöltötte a médiába, hogy „Gyurcsány a hibás“, az az Orbán, amikor már a válság elmúlt, és amikor tényleg a miniszterelnök a hibás, akkor megszállottan azt hajtogatja, hogy világválság van. Hát a fészkes, fekete fenét, „kedves“ miniszterelnök „úr“, egy fenét. Nincs világválság, és ezért a el...rásért egyetlen egyvalaki a hibás: Orbán a hibás! Oké, Matolcsy is, és az egész Fidesz frakció, akik vele együtt táncolnak, de a legnagyobb felelős természetesen Orbán, aki támogatja, erőlteti ezt az őrültséget.

Azért egy kicsit is nem béna kormánnyal egy két százalékos növekedést azért csak el lehetne érni ilyen környezetben is. Ha Orbán most, amikor sokkal jobb a világgazdaság, csak arra képes, amit Bajnai simán vitt a tényleges gazdasági világválság végén, akkor az szánalmas. Ha csak azt folytatta volna, amit Gyurcsány és Bajnai megkezdett, akkor sikerült is volna neki legalább a két százalék, talán még három is.

De Orbán már egy ideje szabadságharcot hirdetett, már az IMF esetében is szembe ment a világgal, azóta is a külön utas, magyar gazdaság sikeréről vizionál, miközben a Matolcsyzmus csődöt mondott. Orbán megy tovább hajthatatlanul. Ahogy arrogáns őrültet játszott az EU Parlamentben,  úgy most is zúgva, bőgve töri át a gátot, el akarja nyelni a világot.

De nem csupán hallucinál a mi miniszterelnökünk, hanem eszelős is. Nem csak nem veszi észre, hogy a szakadék felé megy, és viszi az országot, de ráadásul még nagyobb sebességre is kapcsol. Ismerjük a viccet, Kádár óta ismerjük. Lehet, hogy a nyugati kapitalizmus a szakadék szélén áll, de hogy Orbán kétszeres sebességgel rohan bele, az tuti.

Akkor, amikor mindenki szembe megy az autópályán, még a jobboldali közgazdászok is figyelmeztetik. Eközben senki nem mer szólni neki a Fideszben - vagy ha mer, nem hallgat rá - a frakció megy utána, és persze húzza magával az egész országot. Ekkor Orbán nem megáll, nem elgondolkodik, hanem bejelenti a Parlamentben, hogy dupla sebességre kapcsol. Hát gratulálok, bohócügyi miniszterelnök! Gratulálok!

Persze így hamarabb fogunk a szakadékba esni, de sajnos durvább is lesz az ütközés, és igazán nem kellett volna egy ilyen zúgó, éji bogárra bízni a kormányt. Melyik volt az az észkombájn, aki ezt elkövette? Ja, a 2,7 millió szavazó, és az a másik pár millió, aki passzívan nézte, azt hívén, hogy nem lesz ebből baj.

Csak páran voltak, akik nem nézték tétlenül. Páran már a választás előtt is látták ezt. Például Debreczeni József megírta könyvében, hogy miért baj az, hogy a Fidesz egy oligarchikus párt. Pontosan azt írta meg, hogy ebből az lesz, hogy a szakadék felé fogunk menni, és csak a szakadék fogja megállítani az országot. Mert nekünk Mohács kell. Ez az ország ilyen.

3 Tovább

Himnusz Orbán Viktorhoz

Hányszor zengett ajkain
Gyurcsány vad népének
Vert hadunk csontvázain
Győzedelmi ének!

0 Tovább

Viki Leaks: vajon képes lesz-e a WikiLeaks megbuktatni Orbánt?

És bár Orbán lufija már erősen ereszt, de még nem durrant szét teljesen. Bár erkölcsileg megbukott, de nem bukott meg formálisan. Ugyebár tudjuk, hogy amíg a Fidesz frakció kezében van.

***

A történetet ismeritek: Wikileaks sok minden egyéb között Orbánról is kiszivárogtatott egy csomó mindent, amelyek között két olyan mondat szerepelt, amely szerintem kiveri a biztosítékot még a kissé fideszes szavazók körében is:

"Ne figyeljenek arra, amit a megválasztásomért mondok!"

valamint:

"Megtanultam, hogy amikor esélyed van megölni riválisodat, akkor nem gondolkozol, hanem megteszed."

Mindkettő esélyes arra, hogy szállóigévé váljon, szétrombolja Orbán karakterét, és végül megbuktassa. A WikiLeaks szivárogtatásával leeresztette az egyik olyan lufit, amely miatt a Fidesz szavazók Orbánra szavaztak: ők elhitték, hogy Orbán még sohasem hazudott. Persze naiv félkegyelműnek kellett lennie annak, aki Orbán ezernyi hazudozását azért nem látta be, mert eddig ő maga még nem mondta, de ha csak ez kellett, most már ez is megvan: maga a szent ember mondta, hogy hazudott. Igaz, pult mögött, sunyiban, és igaz, ezt is képes tagadni, de mégis ő maga mondta.

Orbán Viktor elkövette azt a taktikai hibát, hogy reagált a hírre. Bután, ügyefogyottan, erőltetett módon, magyarázkodva reagált, és ezen túl még két nagyon jó dolgot tett ezzel, persze szándékolatlanul:

1) Így már a Fideszes médiabirodalom is kénytelen volt lehozni a hírt. Így a jobboldali olvasók is értesültek róla, mert azelőtt nagyon hallgatott a Fideszes média a dologról.

2) Lehetetlen ezután úgy védekezni, hogy a WikiLeaks értesülései nem igazak, vagy, hogy ez csupán az amerikai szórakoztatóipar terméke.

Persze nem feladatom Orbán Viktornak olyan tanácsokat adni, hogy legközelebb hogy hallgasson szépen, megfontoltan, a legrosszabb politikai sunyisággal. Mert persze a hallgatás még inkább elítélendő lett volna. De ez a gyalázatos magyarázkodás is az. Viszont ez szerencsére praktikusan is öngyilkosság.

Orbán Viktor ezzel a magyar lakosság széles körében a hiteltelenség szakadéka felé sodródott, vagy talán már bele is esett. A Viki Leaks kissé kifacsarta, mint egy narancsot. Remélhetően a legközelebbi közvélemény-kutatások ezt híven fogják tükrözni, ahogy a Matolcsyzmus bukását, és a megszorításokat is. Nagy szégyen volna az a választók körében, ha mindezt nem büntetnék legalább elfordulással.

És bár Orbán lufija már erősen "ereszt", de még nem durrant szét teljesen. Bár erkölcsileg megbukott, de nem bukott meg formálisan. Ugyebár tudjuk, hogy amíg a Fidesz frakció kezében van a többség, sőt, a kétharmad, addig az ő kezükben van Orbán Viktor is. 2014-ig, ha nem lesz forradalom - és a forradalmat csak a diktatúra totális bevezetése esetén javasolnám - akkor csak a Fidesz tudja megbuktatni Orbánt. Ami annyira nem valószínű.

A WikiLekas azonban ebben is segített, hiszen olyan adatokat is közzé tett, amely összeugraszthatja Pokornit, Kósát, Vargát és Orbánt. Ha pedig belső harcok, zavargások lesznek a Fideszben, akkor Orbán is bukhat. Ne feledjük, Orbán Viktor miniszterelnöksége a Fidesz-frakció kezében van. Ezzel szemben a Fidesz képviselők mandátuma viszont nincs Orbán Viktor kezében.

Nagyon jól tudjuk ezt a bizalmatlansági indítványokból, és a múltban elpártolt képviselők esetéből, amikor is nem adták vissza mandátumukat, és senki semmit nem tehetett ez ellen. Orbán Viktor tehát buktatható, de csak a Fidesz tudja kijavítani ezt az éktelen hibát "a magyar politika egén". :)

Ami pedig a Viki Leaks-et illeti. Vajon mi jön még? Mi szivároghat még ki Orbántól? -ból? alól? Kotyogott-e Orbán még többet? Valószínűleg igen.

11 Tovább

progressziv

blogavatar

Nem a Fidesz, nem a Jobbik, és a többi párt sem egészen tetszik, de liberális és kicsit baloldali vagyok. Brendel Mátyás blogja.

Utolsó kommentek