Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Nagy Októberi Szo... Összefogás és Tüntetés Elemzése

Ha valaki DK-s és mondjuk az LMP-vel kell összefogni, és megkérdezi magától azt az egyszerű kérdést, hogy megéri-e Orbán leváltása azt, hogy mondjuk pár LMP-s környezetvédelmi programot bevezessenek, esetleg alkut kössenek a személyi jövedelemadó kulcsait illetően, legyen mondjuk egy LMP-s miniszter a kormányban, akkor erre az a válasz, hogy naná, hogy megéri! Ha valaki LMP-s és megkérdezi magától, hogy Orbán legyőzése megéri-e, hogy esetleg valamilyen DK-s gazdasági program, és egy DK-s miniszter legyen a kormányban (aki nem Gyurcsány lesz), akkor a válasz erre is az kellene, hogy legyen, naná, hogy megéri!

***

Tele vannak az újságok olyan cikkekkel, amelyek azt elemzik, hogy hogy fog összefogni az ellenzék. Különösen azóta lett ez nagy hype, hogy Bajnai bejelentette aktivizálódását, és, hogy a Milla tüntetésén fog beszélni. Az alábbiakban megpróbálom tömören leírni meglátásaimat, méghozzá olyan formában, hogy ne az unos-untalan ismételt paneleket ismételjem meg. Mindegyik pártot, politikust, szervezetet abból a szempontból fogok dicsérni vagy kritizálni, hogy Orbán Viktort le kell váltani, ehhez jelenlegi állás szerint össze kell fogni. Annak, hogy mennyire tetszik a programjuk, kevesebb szerepet fogok most szánni. A végén lesz egy gondolatom arról is, hogy az ilyen összefogás milyen esetben nem fontos.

Azt hangsúlyoznám, hogy a cím nem ironikus, csak egy szimpla szójáték. Kezdjük az egyszerűbb esetekkel!

Demokratikus Koalíció

Ők bárkivel hajlandóak összefogni. Gyakorlatilag ők azok, akik reálisan látják az összefogás tétjét,  látják azt, hogy ha Orbán leváltása a lényeg, akkor nagyjából bármilyen demokratikus párttal vagy szervezettel, politikussal érdemes összefogni. Tehát, hogy csak a Jobbik van kizárva, mert a Jobbik rosszabb, mint a Fidesz.

Ha belegondolunk, ez valóban ennyire így van. Ha valaki DK-s és mondjuk az LMP-vel kell összefogni, és megkérdezi magától azt az egyszerű kérdést, hogy megéri-e Orbán leváltása azt, hogy mondjuk pár LMP-s környezetvédelmi programot bevezessenek, esetleg alkut kössenek a személyi jövedelemadó kulcsait illetően, legyen mondjuk egy LMP-s miniszter a kormányban, akkor erre az a válasz, hogy naná, hogy megéri! Ha valaki LMP-s és megkérdezi magától, hogy Orbán legyőzése megéri-e, hogy esetleg valamilyen DK-s gazdasági program, és egy DK-s miniszter legyen a kormányban (aki nem Gyurcsány lesz), akkor a válasz erre is az kellene, hogy legyen, naná, hogy megéri! Erről bővebben az LMP-nél.

A DK helyesen méri fel, hogy alig van támogatottsága, tehát meg kell alkudnia. Erejéhez mérten szerények.

A DK és Gyurcsány szomorú sorsa, hogy nem sikerült nagyobb támogatottságot összehozni. Ez a DK saját elhibázott politikája miatt van. Ezt már részletesebben kiveséztem. Gyurcsány nem elég tehetséges ahhoz, hogy ennél többet összehozzon. Ez van. Túl sokat hibázik. Ha tényező akar lenni, akkor el kell érnie, hogy az legyen. Ha a DK-nak 15 százaléka lenne, akkor nem lenne az LMP ennyire finnyás. Schiffer egyedül maradna.:)

MSZP

Az MSZP erejükhöz mérten szerények, sőt, ahhoz képest kicsit szerényebbek, mert hát túl sokan utálják őket is. Emiatt ők is nyitottak szinte minden összefogásra. E tekintetben persze viaskodik egy olyan nézet is, amely szerint az MSZP egyedül is nyerhet, de ezt lebegtetik. Ez nem csak két nézet, hanem két forgatókönyv, amely attól függ, amitől lóg. Az MSZP egyik fele, Mesterházy pl. kevésbé összefogás párti, mint Botka. De Mesterházy sem zárja ki az összefogást, konkrétan, hogy ne ő, hanem például Bajnai legyen a miniszterelnök-jelölt.

Ez a lebegtetés teljesen természetes, elfogadható stratégia, ők megtehetik, mert az MSZP-nek nincs gondja a bejutással, és valóban van esélye arra, hogy ha még csökken a Fidesz népszerűsége, akkor akár egyedül is nyerjen. Az is elég, ha a bizonytalanok elég nagy részéről derül ki, hogy csak leszavaznak az MSZP-re, vagy portestszavazásra hajlandóak. Dunaföldvár és Sopron megmutatta, hogy az MSZP tudhat győzni. Sopron még azt is, hogy akár összefogás nélkül, akár riválisok mellett is.

Viszonylag nagyvonalú az MSZP részéről, hogy nyitottak az összefogásra, ugyanis ők kivárhatnának, az MSZP előtt még van esélye két forgatókönyvnek is.

LMP

Az LMP az, akinek a stratégiája a Millával együtt a legrosszabb. Szerintem az egyik nagyon sokat mondó riport volt az, amikor Jávor Benedek Kálmán Olgánál járt, és valami olyan szinten megilletődött, hogy a politikusi szerepből kikandikált az őszinte ember.Látszódott, hogy személyes vita van a riport mögött, és Jávor személyesen Kálmán Olgának is magyaráz, fontos neki, hogy megvédje magát. Kálmán Olga valahogy akkora hatással volt rá. Ilyen őszinteséget Schiffer Andrástól vagy Mesterházy Attilától soha nem fogunk látni. Gyurcsány néha van ilyen őszinte, de nem megilletődöttségből, ő tényleg olyan, hogy sokszor egyenesen, az őszintét adja. Máskor meg nem. De térjünk vissza Jávorra! Világossá vált hogy ők miképpen nézik ezt a dilemmát, és tisztázódott, hogy az LMP nem akar kockáztatni. Mi is ez a dilemma?

1) Jávor világossá tette, hogy ha az LMP összefogna az MSZP-vel és DK-val, akkor a pár százalékos támogatottságukból sok százalék, akár a fele, háromnegyede is elvész. Ezt ők jól tudhatják. Tehát ami biztosan számolható veszteség, az alapján az LMP ezzel bukna. Ez azt jelentené, hogy az LMP beáldozná magát Orbán leváltásáért. Amivel Jávor nem számol, az az, hogy mit hozna az összefogás. Hányan vannak azok, akik az összefogás miatt szavaznának az LMP-re? Listán lennének-e olyanok, akik beszavaznák az LMP-t a parlamentbe, ahogy az SZDSZ-t is beszavazták MSZP-sek is anno. Továbbá, hogy lennének LMP-s jelöltek a közös jelöltek között, akik egyéniben jutnának be. Most feltételezem, hogy az ellenzéki összefogás egy külön listás, közös jelöltes összefogás lenne, mert ez a legjobb forma. Az LMP most, jó alkupozícióban sok ilyen jelöltet kérhetne magának.

Azt kiszámolni nehéz. Szerintem többet hozna a konyhára, mint amennyit vinne, Valóban, lehet, hogy mondjuk az elején két százalékot veszítene az LMP, de nyerne sok jelöltet, és meg lehetne egyezni, hogy az LMP listás bejuttatása közös cél.

2) Tehát világossá vált az, hogy Jávor nem vállalja a kockázatot, inkább megpróbálják a most létező támogatottságot annyira srófolni, hogy bejussanak. Azt tudjuk, hogy ebben nem sok perspektíva van, az LMP támogatottsága immár két éve stagnál azon a pár százalékon, amelynél a parlamentbe jutás a kihívás. Nem vállalnak egy kockázatos másik utat, ahol támogatók egy részét elvesztik, de nyerhetnek sokkal többet.

3) Az is világossá vált viszont, hogy az LMP azért kész beleülni a készbe. Tehát ha az Orbán kormány leváltására meglenne a kész elsöprő többség, akkor összefogna. Az LMP azért sem kockáztat, mert az összefogásban az is kockázatos, hogy nem sikerül leváltani Orbánt. Jávor konkrétan nagyon nem hitt benne a riportban, a Bajnai alapítványra hivatkozva. Azaz ők inkább célozzák meg, hogy változatlan politikával a bejutásért küzdenek, és Orbán ellenzékei lesznek még egy ciklusig, mint hogy a leváltás érdekében többet kockáztassanak.

Az LMP stratégiája roppant konzervatív, félénk, biztonsági játékra mennek. A nagy pofára esés akkor lesz, amikor mégis össze kell majd fogni a végén. Mert 2014-ben esetleg még sem lesz számukra olyan vonzó Őfelsége ellenzékének lenni. Vagy, ha az MSZP megerősödik, és akkor az LMP beleülne a készbe, de akkor már az MSZP nagyobb árat fog kérni. Onnan ugyanis már az is elérhető közelségbe kerül, hogy az MSZP magában is nyer. Az LMP nem akkora tényező, hogy óriási mezsgye lenne az a pár százalék, ahol nagy játéktér lenne.

Ha én LMP lennék, akkor még most mennék bele az összefogásba, amikor még jobb az alkupozíció. Jelenleg az LMP Jávor Benedekes szárnyáról érezhető, hogy ha Bajnai a közös miniszterelnök-jelölt, akkor a végén talán csak belemennének. Schiffer nem. Ugye az LMP egyik elve az, hogy semmilyen 2010 előtti politikussal nem fognak össze, és ez kizárná Bajnait. De ha valami megvalósul, akkor inkább az lehet, hogy Bajnai lesz a közös pont. Tehát most az LMP lehet, hogy keresztül vihetné, hogy megállapodjanak Bajnaiban, és akkor az MSZP-nek le kell mondania arról, hogy Mesterházy legyen a miniszterelnök jelölt. Szerintem az LMP Jávor szárnya ebbe végül majd belemenne, de lehet, hogy késő lesz. Az MSZP Mesterházy szárnya meg nehezen megy bele, de például a Botka szárny könnyebben. Schiffer meg egyáltalán nem megy bele. Összességében tehát ha most a Jávor szárny és a Botka szárny meg tudna állapodni, és a pártjukban domináns tudna lenni, akkor összejöhetne a dolog. Ehhez most az LMP-nek kell lépnie, mert ők kizárták, de Mesterházy nem zárta ki.

Ami meg a DK-t illeti, hát ott ugye még nagyobb a "nem szeretem". De most tényleg nem tudom, mit finnyáskodnak. Gyurcsány világossá tette, hogy nem akar miniszterelnök-jelölt lenni, mert semmi realitása. A DK nyílván annyit kérne, hogy pár politikai programjuk megvalósuljon, és mondjuk egy miniszterük legyen. Most miért baj az az LMP-nek, ha mondjuk Bauer vagy Vadai megkapja a nekik való tálcát (most a minisztérium nevét nem írom le, mert biztos nem a Fideszes rendszert vinnék tovább)?

Az LMP, a DK és az MSZP gazdasági kérdésekben meg tudna egyezni. Ezt jól illusztrálja egy LMP-MSZP összehasonlítás. Nem értek egyet Jávorral: össze lehet ezt fésülni. Amilyen koalíciók voltak már Magyarországon és a világban, ahhoz képest ez békésen összefésülhető. Nyilván tárgyalások lennének, ahol keményen védenék az érdekeiket a pártok, de keménye tárgyalás végén is meg lehet egyezni.

Az LMP-nek pontosan a DK szerénységével kellene hozzá állni a dolgokhoz (a DK-nak ez például erénye), mert nincs sokkal több támogatásuk, sem vidéken beágyazottságuk, sem megfelelően kiterjesztett szervezetük. Dunaföldváron például nem volt LMP-s jelölt.

Szolidaritás

Furcsa jelenség. Érdemük, hogy nyitottabbak a pártokkal való összefogásra. A kerekasztalnál megpróbálták ezt összehozni, nem sikerült. Az MSZP először benne volt a közös tüntetésben a Szolidaritással, csak aztán az LMP-t nem sikerült bevenni a buliba (ld,. fentebb), és akkor nem volt értelme annak, hogy a Szolidaritás csak az MSZP-vel összekösse magát.

A Szolidaritás érdeme, hogy vannak konkrét, aktív programjaik, próbálnak szakszervezeti alapon is, meg sokszor más, kreatív módon a való életben a tényleges emberekhez közel kerülni, programot szervezni. Vidéken fórumoznak, akcióznak, tüntetnek.

A Szolidaritás baja, hogy ennek ellenére alig van támogatottsága. Március 10-én ez már látszott, ennek megfelelően most is nagyon lementek kutyába. Ez a támogatottságukhoz képest lehet méltó szerénység, de a nagy kérdés, hogy hol qrták el? Szerintem én sokszor felhívtam a figyelmet, hogy hol.

Pedig a Szolidaritás ott nem rontotta el, hogy ők már régen szervezetté alakultak, és ott sem, hogy a párt-ellenes civil romantikát régebben feladták, a Milla még most sem.

Milla

A Milla érdeme, hogy sok támogatójuk van, sok embert tudnak kivinni. Hogy ezt hogyan csinálták meg mindama bénaság mellett, ami jellemző rájuk, az jó kérdés. Arról lehet szó, hogy a nagy támogatást tényleg a Milla párt-ellenessége hozta, és az a civil, antiprofi mentalitás, ami a bizonytalan, antiprofi bénáknak tényleg szimpatikus volt. Mondhatjuk azt is, hogy a Milla annyira béna, hogy a bizonytalan szavazó csak tőlük nem fél. Pont a bénaságuk az eddigi siker oka, de pont emiatt nem lehet learatni a gyümölcsöt. Jó kis csapda, ez a magyar szavazók mentalitásának csapdája. Nem mernek olyanok mellé állni, akikkel tényleg nyerhetnek. Legalábbis az a bizonyos nagy, bizonytalan rész, aki Millás.

A pártellenes mentalitás most kicsit oldódni látszik, mert bár Bajnai nem párt, de pártpolitikus, és engedik felszólalni, sőt, "zászlóshajóként lobogtatják". Nyilván rendkívül megdobja ez majd a Milla tüntetést. Ami egyébként jó dolog, mert az fontos, hogy minél nagyobb legyen a tüntetés. Ld később.

Vannak, akik most egy Milla-Bajnai felállásról álmodoznak, ami óriási naivitás. Mármint, hogy Bajnai és a Milla esetleg a minden korábbi pártokat leváltó új erő lehetne. Ez az LMP-nek sem ment. Az LMP kapcsán már leírtam, hogy az LMP-nek mennyire nincs erre lehetősége. Ha nekik nincs, akkor a Milla még sok lépéssel hátrébb van ettől, mert ők még csak nem is alkotnak pártot. Arról nem beszélve, hogy a "minden korábbi politikus menjen a fenébe, kivétel a Bajnai" jelszó erősen inkonzisztens. Tehát ez így nem fog menni, és tulajdonképpen a Milla szerepe ebben az egész dologban totál lényegtelen lenne, mert választást csak párttal lehet nyerni. Szerepük most csak azért van, mert ők csinálják a legnagyobb tüntetést. Ezért megy oda a Bajnai. Illetve pont azért, mert semlegesek.

Bajnai

Gyurcsány kritizálta Bajnai fellépését, amiben csak egy nagyon kis igazság van. Ha Bajnai fellépése azt jelentené, amit az előbb leírtam, hogy adoptálják a Milla pártellenes felfogását, és új erőként akarnak betörni, akkor ez a lépés nagyon rossz lenne. De Bajnai szinte biztosan nem erre készül, ugyanis a Haza és Haladás Blogon éppen olyan elemzést tettek közzé, amely minden párt és erő összefogását sürgeti, és figyelmeztetnek, hogy még így is nagyon nehéz lesz. Bajnai pont azért habozott zászlót bontani, mert nem volt benne biztos, hogy van-e ereje, érdmes-e befektetnie mindazt a munkát, lemondást, amivel egy kampány jár, ha nem biztos a siker. Valószínűleg a tét és felelősség óriási volta vitte rá, hogy zászlót bontson.

Várhatóan tehát Bajnai pont úgy fog navigálni, hogy az a bizonyos Jávor-Botka összefogás az ő, Bajnai nevével összejöjjön, és a DK csatlakozása persze, hogy adott. Illetve még Mesterházy is könnyen beáll, csak Schiffer marad majd ki a buliból. Nem kár érte.

Ezt a távlati tervet most a Millánál kezdi Bajnai. Nem lehet szerintem belátni, hogy ez fog-e működni, és hogy a Millás kezdés hiba, vagy jó stratégia lesz-e. Tehát végül is Gyurcsány kritikája akkor volt helyes, ha ez bukik.

Bajnai iránt most óriási lelkesedés van, sokan úgy várták, mint egy falat kenyeret. Szerintem ez megint messiásvárás, de Bajnaival nem az a gond, hogy nagyon átvágná a szavazókat, legfeljebb az, hogy azért még sem képes akkora csodára, mint amit várnak tőle. Nem biztos, hogy megfelel majd azoknak az óriási elvárásoknak, amelyeket most ez a nagy várakozás támaszt vele szemben. Mert az, hogy Bajnai anno a válságkezelésben viszonylag kemény, ortodox intézkedésekkel a várható dolgot csinálta, és ez abban az egy évben elégséges volt, nem jelenti, hogy jól tudná kormányozni az országot 4 évig. Persze Matolcsynál és Orbánnál jobban, de nem biztos, hogy akkora csodát tud kihozni belőle. Bajnai maga is mondta, hogy amit csinál, az csak tűzoltás, hosszú távon reformokra lenne szükség. Nem tudjuk, hogy Bajnai képes-e ilyeneket végig vinni, nem tudjuk, hogy egy rainbow coalition támogatása elég stabil lenne-e ehhez.

A valóság lehet, hogy szürkébb, és prózaibb lesz. De ez relatíve kisebb baj. Hacsak nem bukna azonnal a majdani Bajnai kormány, és hacsak nem valami nagyon rossz jönne a bukás után.

De alapvetően esélyes emberek közül Bajnainál számomra megfelelőbbet nem tudok mondani. Bajnai országában szerintem lehet élni, tudnék élni. Olyan naiv nem vagyok, hogy azt várjam, hogy egy számomra tökéletesen megfelelő miniszterelnöke legyen az országnak. Bőven elég, ha elfogadható, és Bajnai az.

A fenti analízis azt is magában foglalja, hogy mit látok reális pozitív forgatókönyvnek. Egyébként azt is, hogy egyik pártot vagy szervezetet sem látom igazán jónak, szinte mindegyik bénázik. Egyedül Bajnairól és az MSZP-ról nem írtam olyat, hogy valamit nagyon elqrtak volna, de ez nem jelenti, hogy mindent jól csinálnak. Hát ez van, kérem szépen, a magyar politikai életben sem olyan hű de magas a színvonal. Nem nagyon van normális, becsületes, értelmes ember, aki keveset hibázik, ha meg igen, akkor beismeri, és korrigál. Ha van ilyen ember, akkor nem viszi sokra a politikában. Fenntatom, Bajnai esetleg kivétel lehet. Majd meglátjuk pár év múlva! Hú, most elkönyveltem, hogy ő lesz a miniszterelnök.:)

Ezek után még két dologra szeretnék kitérni.

Legyen nagy tüntetés!

Az első az, hogy az október 23-i tüntetésnek akárhogy is, de nagynak kell lennie. A Milla tüntetésnek óriásinak kellene lennie. Az sem baj, hogy ez a Milla egoját majd jól megnöveli, és megnehezíti a későbbieket. Sajnos nincs másik tüntetés, amelynek most esélye volna nagynak lenni. E mögé kell tehát állni. De az elengedhetetlenül fontos, hogy a Milla tüntetés nagyobb legyen a Békemenetnél, és hogy az eddigieknél minőségileg nagyobb legyen.

Miért fontos ez? A pesszimista kérdezi, mi változik ettől? Lemond majd Orbán, ha háromszázezren tüntetnek ellene? Nem. De Orbán viselkedése, magatartása pozíciója, tárgyalási pozíciója egészen más akkor, ha a Békemenet nagyobb, mint a Milla tüntetés, és egészen más lenne, ha fordítva lenne. Tavasszal láttuk, hogy mi volt a következmény.

A pesszimista azt is mondja, hogy a Békemenetet majd úgyis négyszázezresnek hazudják. Persze. de azért akik hazudnak, legbelül tudják, hogy hazudnak, és azért ha fordítva van a dolog, és a Milla a háromszázezres, a Békemenet meg csak ötvenezres, akkor hiába hazudoznak, azért nem lesz akkora mellényük. Továbbá nem csak az ellenzéki lapok, de a külföld is tudni fogja az igazságot. És ez más lesz. Orbán hazudhat a saját médiájában amit akar. De nem mindegy, hogy külföldön el tudja-e adni, hogy a Békemenet volt a nagyobb, vagy sem. Tavasszal el tudta, mert kb azonos nagyságú volt a január másodikai tüntetéssel. A tanulság világos: egy 3-szoros szorzóval nagyobbnak kell lennie! Az a tuti.

Lehet összefogás nélkül is

Végül egy pár szót arról, hogy lehetséges egy olyan forgatókönyv a jövőben, amikor nincs szükség ekkora összefogásra, sőt, ez volna a normális eset. A normális az volna, hogy bármilyen rosszul politizál a DK és az LMP, legyen nekik nagyobb támogatottságuk. Most itt a pártállástól függetlenül azt mondom, hogy normális volna, ha a demokratikus ellenzék simán megnyerné a választást, és mondjuk 2 párt összefogása is elég volna, és különféle koalíciós forgatókönyvek lennének. Normális lenne, ha egyik párt sem lenne kényszerben, és egyik pártot sem löknék oda, kötnék oda a másik párthoz, csak mert koalíciót kötnek. Ilyen állapotok vannak például Németországban, ahol volt már liberális-baloldali, liberális-jobboldali, baloldali-zöld koalíció, bal-jobb nagykoalíció és lehet még zöld-akármi is a jövőben. Ilyen esetben nincs olyan mély árokásás, és nincs az, hogy egy pártot egy másik párt szolgálólányának állítanak be, csak mert koalíciót kötöttek. Azért nincs, mert másik koalíció is előfordul, és a szavazók ezt természetesnek veszik. Természetesnek veszik, hogy például a szocdemek nem járatták le magukat azzal, hogy egyszer a zöldekkel, máskor a jobboldallal léptek koalícióra. Azt sem, hogy a liberálisok egyszer ide, egyszer oda koalícióztak. Mondjuk ehhez egy szalonképes jobboldal is kell. A CSU/CDU meg hát nem egy Fidesz. Mitöbb, maga is egy állandósult koalíció.

Ehhez azonban az kell, hogy Magyarországon más viszonyok legyenek. Az emberek ne utálják az összes pártot, ne legyenek politika-ellenesek, ne legyen ennyi bizonytalan. Az is kell, hogy az emberek jobban higgyenek a kis pártokban, és ne MSZP-Fidesz bináris felállást tudjanak csak elképzelni. Ezen még a Jobbik nem segít, mert ők nem demokratikus párt (Még rosszabb, sajnos a Fidesz sem).

0 Tovább

Apple? Kösz, nem!

Pár hónapja írtam egy bejegyzést arról, hogy mi a véleményem az Apple-ról. Annak apropója Steve Jobs halála és az iszonyatos személyi kultusz volt, amely hirtelen fellángolt. Elég gyorsan helyére kerül egyébként az emléke majd. Akkor kellett elkezdenem egy Macbookkal dolgozni, és ennek tapasztalatait is belefoglaltam. Ugyanakkor a véleményem megfogalmazása kezdeti, kiforratlan volt. Azóta még több tapasztalattal, sok vitával a hátam mögött sokkal jobban meg tudom fogalmazni a kritikámat. Miközben a részeltekbe nem mennék túlságosan bele, mert arról bizonyára van már sok blog, inkább egy átfogó meglátást fogalmazok meg.

Kezdeném azzal, hogy leírom, valamennyire tudatos, spórolós vásárlónak tartom magam. Ha a boltban látok kétféle terméket, amelyek nem valami triviális kiadást jelentenek, vagy pedig rendszeresen kell vegyek belőlük, akkor nem csak ott a boltban próbálom eldönteni, melyik éri meg, hanem nagyon sokszor tudatos összehasonlítást végzek. Az egyszer vett termékeknél ez előzetes kutatást jelent. A kisebb értékű, de rendszeresen vett termékeknél viszont empirikus tesztet:veszek mindegyikből egyet, és kipróbálom, összehasonlítom élesben.

Sokszor megveszem a bolt saját márkás termékét, és valami más márkás terméket, és kiderül, hogy semmi különbség nincs számomra. Sokszor egyébként is sejthetjük, hogy csak a csomagolás más. Közkeletű hipotézis, sőt, érthető marketinges stratégia, hogy a bolt megcélozza a spórolós vevőt a saját márkával, és a sznobot is, akinek másik márkát, és magasabb árat kell adni, mert csak azt veszi meg.

Az Apple termékei nagyrészt ilyenek. Ezt jól illusztrálja az alábbi kép (nem Macintosh).

Bizony, Steve Jobs a számítástechnika Loius Vuittonja, nem sokkal több egy divatdiktátornál. És az a helyzet, hogy átlagos, normális ember nem vesz Loius Vuittont. A gazdag sznobok azok persze vesznek. És itt két dolog az, ami idegesítő. Az egyik az, hogy egy "Loius Vuittont" zseninek mondanak, amikor szerintem közel sem zseniális, hanem csak valaki, aki ügyesen kihasználja a sznobizmust. A másik, amikor közemberek mégis elkezdenek egy csomó Loius Vuittont venni. Értsd, egyáltalán nem olyan gazdag emberek tömegei vesznek Apple termékeket venni felvágásból. Ugyanúgy, ahogy régen az Adidas meg a Puma meg hasonló márkákat elkezdték venni egy csomóan a rendszerváltás környékén. Csak itt jóval nagyobb pénzről van szó.

Ha csak arról lenne szó, hogy egy Loius Vuitton vagy egy Steve Jobs abból él, hogy gazdag emberek sznobizmusát kihasználja, és ezt az embert nem nagyon istenítenénk, hanem elfogadnánk, hogy hát van ilyen, temetkezési vállalkozó is van, nem?! Tehát ha csak erről lenne szó, és a gazdagok, akik megtehetik, amúgy sem dolgozták halálra magukat azért a pénzért, valami hülyeségre kell úgyis elszórniuk, mert értelmes igényekre nem lehet, hát, akkor hadd menjen! Szép csendben fosszák csak ki a gazdagokat! Csak ne gyerekmunkával! Annyira azért nem fontos a gazdagok megfosztása, hogy gyerekeket dolgoztassanak.

A baj szerintem akkor van, amikor azok a közemberek, akik megveszik ezeket a feleslegesen drága termékeket, akkor megmagyarázzák, hogy  de ez nagyon racionális. Például nagyon meg van designolva. A designt, mint szempontot ennyire túlértékelni a gazdag ember esetében fogadhatnám el, ő megengedheti magának. Ez még talán nem is sznobság, ha a design alatt valami praktikus szempontot értünk, vagy mondjuk tényleg valamilyen nagyobb harmóniát. Mert design is lehet a külsővel kapcsolatosan egy kicsit megfogható, objektíven hasznos, praktikus szempont,mint például, hogy mennyire áll kézhez. És lehet olyan is, hogy "na most éppen ez tetszik, ez a hype".

Az Apple termékek egyébként szerintem még design szempontból sem olyan nagyon kiemelkedőek. Meg ugye tetejében még olyan is van, hogy lopják is a designt. Én nem látom, hogy egy Macbook, egy Ipad, egy iPhone vagy egy iPod miért lenne annyira designos. Nekem nem is tetszik. Az iPod nagyon nem.

Ha pedig a praktikus designt nézzük, akkor a Macbookkal van tapasztalatom, és azt kell, hogy mondjam, hogy az elektromos kábel csatlakozása az szörnyen elb.szott dolog. Én a MacBookon sok órán, néhány napon át tartó dolgokat futtattam, mert tudományos kutatásra használtam. Mint említettem, kellett használnom, nem én választottam a MacBookot, hanem munkahelyen ezt kellett használni. No és az elektromos kábel sokszor kiesett a csatlakozóból, a futtatás pedig megállt. Jó, nem veszett el, mert a gép hibernált (ez legalább működött), de kiesett egy csomó óra, amíg észrevettem. Ez csak a Macintosshal fordult elő. Mondták, hogy ez a design azért jó, mert nem rántja le az ember a gépet az asztalról. Na ez meg soha nem fordult nekem még elő másik géppel. A saját gépeim természetesen soha nem Macek voltak. Tehát empirikusan egy nem igazán létező probléma megoldására olyan "megoldás" terveztek, amely több bajt okoz.

Ha beljebb megyünk a keményebb technikai részleteket illetően, akkor itt persze az Interneten végtelen vitákat találhatunk, amelyet összefoglalva legfeljebb döntetlenre jön ki a dolog. Azaz a Macontosh nem jobb, ellenben furcsán más. Mert a Linux és a Windows is különböző, mégis közelebb állnak egymáshoz, mint egy Mac. Itt inkább a grafikus interface-re gondolok, mert a Linux és a Unix persze közel áll egymáshoz.

Amikor elkezdtem a munkám, egy csomó szokatlan, furcsa, ésszerűtlen dolgot kellett megszoknom, és ez hátráltatta a munkát. A magyar billentyűzet megoldása például. Amikor meg leadtam a gépet, akkor meg éppen az volt a baja, hogy a space billentyűre mindig elváltott a fókusz az aktuális ablakról. Magyarul minden szó után vissza kellett hozni a fókuszt, hogy tovább gépelhessek. Nem jöttem rá, mi a fene állítódott el, és mivel már nem kellett használnom, úgy maradt. Valaki igencsak szenvedhetett vele utána.

Én magam leginkább a Safari miatt szenvedtem, amelynek a helyesírás-ellenőrzőjében a nyelv felismerés katasztrofális, a youtube-on nem mutatta a feliratokat a videóhoz, kérdezés nélkül kilépett command+Q-ra. Ez utóbbi azért bajos, mert a francia billentyűzeten az A és a Q fordítva van, és a command+A a "mindent kijelöl". Persze lehet más böngészőt használni, de ha az Apple egy böngészőt nem tud jól összehozni, akkor felejtsük már el, hogy az Apple olyan frankón fejleszt és designol!

Egyébként egy Macintosh ugyebár most már általában hardveresen ugyanolyan intel, mint a többi gép, szofveresen meg egy unixra rakott grafikus interface. Ez nem egy zseniális dolog, nem egy jó design, ez szükségmegoldás. Gányolás.

Nincs, nem volt, nem lesz iPhone-om, erről nem tudok sokat mondani. Ismeretes, hogy most leégtek a térképpel.  A smartphone-okkal eleve az a meglátásom, hogy majdnem mindenkinek felesleges. Nekem egy 6 éves Nokiám van, tud telefonálni, SMS-t küldeni, ennyi elég, Tud fényképezni is, de azt alig használom. A munkahelyen sok embernek van Internete, ha nincs, akkor meg dolgozik. Otthon is van Internet. Arra a tíz percre, amíg hazaérek, meg megvagyok Internet nélkül. Az már egyenesen beteges Internet függőség, ha valakinek ekkor is kell Internet.Örülhetnének az emberek, hogy a munkába menet végre nem interneteznek. És vagyok annyira szervezett, hogy általában nem útközben kell megnéznem az időjárást, valaminek a nyitva-tartását, és ilyenek.

Nagyon kevés ember tudja az okostelefon extra képességeit tényleg hasznosan kihasználni. Az RER-en legtöbbet azt láttam, hogy akinek okostelefonja van, az állandóan SMS-ezik vagy játszik. Ahelyett, hogy beszélnének valakivel, olvasnának. Na ezért igazán kár. És persze a játék általában valami agyatlan dolog volt.

Szóval szerintem okostelefon felesleges. De ha már van, akkor miért lenne az iPhone? Annyi más márka van, melyek olcsóbban kínálják ugyanazt. Most jól fogok keresni, ha minden jól megy, lehet hogy majd veszek mégis egy okostelefont, mert azért tartok attól, hogy a Nokia mikor fogja feldobni a talpát. De biztos nem iPhone lesz.

iPadem sincs. Erről is azt gondolom, hogy felesleges. Laptopom van, tehát otthon tudom ide-oda vinni, be tudom vinni az ágyba. Szükségem van arra a számítási kapacitásra, tárhelyre, ami egy tabletben nincs benne.Itt is áll az, hogy ha vennék ilyet, mert már felvet a pénz, akkor az nem iPad lesz, mert konkurens termékek vannak, melyek ugyanazt tudják olcsóbban.

Az ultrabook egy kicsit más helyzet, mert a laptop képességeit nagyrészt tudja, de könnyebb. Itt nem a képességekből áldozunk be a méret kedvéért, hanem többet fizetünk. És persze a Macintosh-nál többet, mint a konkurens termékeknél.

Két dolgot megismételnék. Amikor azt mondom, esetleg vennék majd ilyet, azt úgy értem, hogy ha már felvet a pénz. Ha az embernek sok pénze van, akkor már érthetőbbé válhat az, hogy jó, vesz egy ultrabookot, hogy kicsit kényelmesebb legyen az élete. Vagy egye-fene egy tabletet, mert nincs vágódeszka otthon.:) Mint írtam, az a bosszantó, amikor olyan emberek esnek a sznobizmus áldozatául, akik nem engedhetnék meg igazán maguknak.

A másik Steve Jobs "szenialitása". Steve Jobs nem találta fel a tabletet, a digitális mp3 lejátszót, az okostelefont, az érintőképernyőt, semmit. Mindegyik termékből volt az Apple előtt már termék, csak nem volt rá kereslet. Steve Jobs mindegyik esetben annyit csinált, hogy pár évvel később előjött a termékkel, és divatdiktátorként, manipulációval mesterséges keresletet generált. Ehhez pedig az emberek sznobságára kellett apellálnia, olyan emberek sznobságára, akik nem engedhetnék meg maguknak ezt. Ez pedig szerintem káros dolog, és szánalmas dolog, nem "zsenialitás". Nem zseniális dolog becsapni az embereket. Az igazi zsenialitás becsapás nélkül, hasznosan létrehozni a valóban hasznos dolgokat az emberiségnek.

A viták során sokszor feljött, hogy savanyú a szőlő, azért akarom lehúzni az Apple-t, mert irigykedek rá. Nem. Ahogy az imént írtam, rühelleném, ha emberek manipulálásából élnék. Rühelleném, ha az Apple igazgatója lennék, ha a blog.hu fő managere, ha az index főszerkesztője, és csak ennyit hoztam volna ki ezekből, amennyit kihoztak.

És pontosan azért kritizálom ezeket, mert én nem ezt, a "könnyű utat" választottam.Nem vagyok hülye, tudnék én is embereket manipulálni, de nem akarok. Nagyobb kihívást választottam.

Szerintem értékesebb dolgokat alkottam és adtam a világnak, és szeretném, ha a világ értékítélete a normális irányba tolódna el, kevésbé esnénk hasa az ilyen manipulátor divatdiktátoroktól.

0 Tovább

Gyurcsány éhségsztrájkja és az Index idiotizmusa

Ezúttal megvédem Gyurcsányt. Mert felületes "kritikusaimmal" ellentétben én nem ab ovo és nem zsigerből, és nem utálom Gyurcsányt, de nem is imádom. Ha jogos kritizálom, ha jogtalanul kritizálják, megvédem.

A napokban pedig Gyurcsányt olyanért kritizálták meg, ami nagyrészt jogtalan. Leginkább a zIndex.hu és csatlós bloggerfalkája irányából. A hangot Szily "nomen est omen" László adta meg, és a csahos horda ment utána. Szily "cikke" a zIndex klasszikus, jól bevált, semmiről nem szóló, nem informatív, "nem is tudom pontosan miért utálom, de utálom", zsigeri, utálkozós, cinikus, nihilista odapottyantásai közül való. Nettó cikizése olyan embereknek, akik ott és akkor ezt különösebben nem érdemelték ki.

0 Tovább

Mennyivel jobb az index.hu-blog.hu, mint Simicskáék?

Jó ideje bosszantanak azok a jelenségek, amelyeket az index.hu-blog.hu környékén tapasztalok. Egy ma  történt "incidens" az, amitől betelt a pohár, hosszabban leveleztem, aztán még vitatkoztam a blog.hu managerével, Sára Lászlóval is erről, de elég értetlen volt, tehát gondoltam, megírom, éljen a szabad vélemény-nyílvánítás, a kritika, a szabadverseny!

Történt, hogy az index.hu-nak sikerült főoldalra kitenni a 2 Cica Blog saját alkalmazásának reklámját. Nem receptet, hanem alkalmazás-reklámot. Nulla tartalom, nulla recept, tiszta reklám! Konkrétan a blog.hu és az index.hu-nak ebben alig van haszna. Már elnézést, de ha ezt látja az ember, akkor mi mást sejthet, minthogy az index két kandúrja esetleg, talán a két cicával hentereg, és ezért nyomják ezt az egyébként nem éppen magas szintű blogot?! Meg valahogy ez olyan, mint amikor a Magyar Nemzet állandóan és kizárólag csak a Közgépet reklámozza.

Mellékesen, nem tudom, mi abban az érdem, ha valaki leír egy receptet, és azt sem értem, ezt miért kell blogon nyomatni, pláne, újságban kiemelni. Ha én főzni akarok valami újat, és fogalmam nincs, mit tegyek, akkor rákeresek egy receptre. Nekem nem kell blogon odanyomni az orrom alá, nem ezért olvasok újságot. De jó, megértem, hogy van az az ember, akinek az a szórakozás, hogy asztrológiát, hülye divatot, híres emberek butaságait, és recepteket olvas. A bulvár is egy műfaj. De egyrészt az ember az index.hu-t többnek képzelné a Blikknél. Másrészt nem orrba-szájba ettől a két nőtől akar recepteket olvasni. Még szerencse, hogy asztrológia nincs.

Egy ilyen eset ugyan felháborító, de az ember ettől még nem írna postot. Nem is illik az olvasót egy esettel traktálni. Szóval nézzünk körül egy kicsit jobban!

Pár héttel ezelőtt meg úgy rúgtam össze a port Sára Lászlóval, hogy egy hasonló kiemelés miatt reklamáltam. A hét bloggere az OurFashion blog szerzője lett. Nem csak én jegyeztem meg, hogy az egész riport nem más, mint egészen nyílt piárfogás: saját business blogjukat nyomják álriporttal.

És itt is felmerül a gyanú, hogy valahogy a "mi kutyánk kölke" effektus miatt van ez. Egyébként immár több hete ő a hét bloggere, annyi energia, tisztesség, motiváció, kreativitás nincs a blog.hu-ban, hogy hetenként tényleg megkeressenek valami új arcot, aki ír is valami értékeset. Nem lehet azt mondani, hogy olyan kevesen blogolnak, a blog.hu-n, hogy ne jutna minden hétre valaki.

De nézzük meg egy kicsit jobban is a főoldal felhozatalát! Látjuk, hogy a gasztro rovatban ugyanaz a két cicus uralja a terepet, valahogy szinte minden kiemelést ők nyernek el. Akárcsak Simicska cégei a pályázatokat. A vidék rovatban a Balaton blog és a "Víz, város, ember" blog viszi az összes pályázatot. Nyilván senki más nem blogol vidéki témában, ugye? Egyedüli indulók voltak?

Jobb oldalon ott van az a bizonyos hét bloggere, akiről már írtam. Sára László abból a blogból simán le is tiltott, csak, mert meg mertem jegyezni, hogy bizonyára nem érdem alapján került ki oda.

Ha egy kicsi lejjebb megyünk, akkor az "énblogok" rovatát látjuk, ahol a "Zűrös hétköznapok..." az uralkodó. Hát, ez a "csúcs".:) Ebbe a blogba ne nagyon nézzetek be, olyan a színvonala, hogy még középkiskolai fogalmazásnak sem menne el. Schmitt Pál hozzá képest költőfejedelem. Tematikusan pedig egy rendkívül korlátolt érdeklődésű emberről van szó. Hogy ez miért volna érdekes személyiség, azt nem foghatom fel. És nem prűd vagyok, nem az a gondom, hogy szexről ír, hanem azt, hogy micsoda nulla színvonalon. De tényleg, a néha öt soros bejegyzéseket halál unalom elolvasni. Az embernek ettől inkább elmegy a kedve a csajozástól. Hogy miért őt nyomják?! Rejtély. Megint az jut az ember eszébe, hogy nem véletlenül ágyastárs, szerető, haver vagy rokon? Az énblog címkéjében 947 blog van. Most így találomra választok egy aktuálisat: ez jobb, mint amiket ki szoktak emelni.

Ha az egész blogot nézzük, akkor a közélet rovatban ugyanazok az arcok vannak, de mondjuk itt legalább a téma kicsit több, mint a recept-divat-szex. És legalább van, aki írni tud. Ha az utazásos blogokat nézzük, akkor nagyon sokszor raknak ki olyan blogokat, amelyeknek szerzője  a "karosszékből utazgat". Én a Franciaországról szóló témákra oda szoktam figyelni, de óriási csalódás, amikor látom, az írója nem volt ott, csak berakott pár fényképet az Internetről. Írni már nem írt semmit (a képaláíráson kívül), azt minek. Ez az érték?! Ez a minőség?! Ez a munka, amit a blog.hu értékel?! Párszor konkrétan ki kellett javítsak egy-egy postot, mert hülyeséget írtak egy fényképről. Azért, mert nem voltak még soha életükben a helyszínen. Egyébként vitáztam ilyenekker, nem fogták fel, hogy ez miért nem olyan nagy was ist das.

Közben nagyon sokan blogolnak úgy, hogy tényleg külföldön élnek, így én is. Most, hogy ne csak magamat reklámozzam, itt van ez az ember, ez tényleg ott van Brazíliában. Vagy ő, aki tényleg saját felvételeit rakja ki.

A baj a blog.hu mutyijaival, hogy a színvonalat és a változatosságot ölik meg. Olyan más bloggerek nem kerülnek ki, akik mások, és akik értéket képviselnének. A blog.hu vezetése középszerű, és ezt a színvonalat erőlteti az olvasókra. Nem tudnak ennél többet adni, fel sem ismerik a többet, illetve a lemutyizott blogok miatt az ilyenek be se férnek, nincs rá idő, igény. Pedig még régen is jobb volt kicsit. Olyan blogok tűntek el, mint a Szkeptikus Blog, akiket sokat kritizáltam, de ezeknél jobbak, és azért hasznosak a társadalomra. Miért tűntek el? Valaki szakított valakivel?

A tudomány rovatban a blog.hu azonban leginkább a sznob Apple blogokat meg legfeljebb az androidot nyomja. Valódi tudományt alig. Megint csak az aktuálisok között szemezgetve, van itt orvostan hallgató, valódi, érdeklődésre számot tartó orvosi hírekkel, vagy egy új, általánosabb ismeretterjesztő blog.

Filozófiát szinte nem is láttam. Megint csak az aktuálisok közül, ajánlani tudnám ezt és ezt. Be lehetne nyomni két masszázsos prosti közé, nem?:) Művészet helyett csak design meg életmód van.

Hasonló a helyzet az index főoldallal. Ugye senkinek nem rejtély, hogy az index.hu a blog.hu főoldaláról válogat? Ugyanaz a rendszer, csak az index.hu sideblog kisebb felület, kevesebb kerül ki. Viszont nagyobb olvasottságot jelent. Itt a közélet a nyerő, aztán a receptek, divat, szex, még egy kicsi életmód meg ritkán építészet. Tudomány helyett csak informatika (informatikus vagyok, de nem szakbarbár). Oszt ennyi.

Namost, miért mondom el ezt egy politikai blogban? Azért, mert látnunk kell, hogy a Fideszes korrupció az csak az össznépi korrupció csúcsa. Nincs ez sokkal jobban máshol sem. Annyi a különbség, annyiban jobb mégis az index.hu és a blog.hu, mint Simicska - ennyiben legyünk korrektek -hogy a Fidesz az adózók pénzeit osztogatja szét hülyén, az index.hu meg remélem, hogy csak a sajátját. Emiatt aztán itt az emberek felelőssége is nagyobb. Mert ugye az index.hu és a blog.hu azért is tudja ezt csinálni, mert az olvasók asszisztálnak. Ha az olvasók azzal az indokkal nem olvasnák a blog.hu főoldalát, hogy de hát unalmas, egyoldalú, folyton ugyanazok vannak, akkor nem csinálnák. Rajtunk is műlik tehát. Ezt könnyebben befolyásolni tudjuk, mint a parlamenti politikát. Nem kell elolvasni azt, amit a fejed elé nyomnak! Ahogy már sokszor írtam, nem csak a fejétől bűzlik a hal.

És múlik azokon a közepes embereken is, akik ezeket csinálják. Sára László nem igazán lehet büszke arra, amit irányít. Ő felelős ezért. Ő kihozhatna a blog.hu-ból sokkal többet, de nem hoz ki. Ő megtehetné, hogy úgy managelje a blog.hu-t, hogy sokkal szélesebb körnek legyen esélye kijutni a főoldalra. Hogy legyen egy kis szabadság, egyenlőség, testvériség. Hogy a szerkesztők ne mindig lustán, ugyanazt emeljék ki! Ő elrendelhetné, hogy nézzenek körül jobban! Ő mondhatná a tehetségesek, érdekesek blogjait emeljék ki, még, ha idegenek is a szerzők. Nem teszi, neki ez jó, ő így boldog. Ő így boldog? Nem vagyok benne biztos. De többet legalábbis nem akar, nincs ereje megcélozni.

És valahol ezért van szarban ez az ország, mert mutyibirodalom, mert közepes emberek uralják, mert mi kutyánk kölke alapján működnek a dolgok. A padlástól a pincéig. Ezért uralkodik a közepes, és azért nehéz az értékeknek érvényesülniük. És ha a jobb nem érvényesül, akkor ez az ország szükségszerűen sokkal rosszabb lesz. Így függenek össze ezek a dolgok.

Nem csak a harag, és a csalódottság beszél belőlem. Nem savanyú a szőlő, és nem mások sikerére irigykedek. Mert persze, nem jó érzés, ha mindez az én érvényesülésemet is akadályozza, de az a fura, hogy mindegyik blog.hu-s blogom szerepelt már kiemelve. Viszonylag ritkán, vagy a régi, szép időkben. És arról szó sincs, hogy a jó írások kerültek ki, a rosszak meg nem. Kifejezetten jók nem kerültek ki, és amik kikerültek, néha még szerintem is csak kevésbé jók voltak. Azt is lehet sejteni, hogy mi kerül ki jobban: a szenzáció, a szex, a vér, az abszurd, a humor, a szánalmas. Ha ilyesmi hírt sikerül belevinni a blogba, ha sikerül egy szenzációhajhász címet adni, akkor jobban kikerülhet. De ha egy embernek van önbecsülése, akkor nem megy bele akármibe, és nem fog állandóan ilyenekről írni, csak, hogy kikerüljön.

Tudom, lesz, aki azzal jön, hogy ha voltam már kiemelve, akkor mit okoskodok? Örüljek neki. És ha örülök neki, akkor mit reklamálok? Ha meg nem lettem volna kiemelve, akkor mások azt mondanák, hogy savanyú a szőlő. Vagy így is mondják. Tudom, aki mindenképpen le akar húzni, mindenképpen megtalálja, hogy mibe kössön bele. Ha kalap van rajta, azért, ha nincs, azért.

0 Tovább

A 12 pont: Mit kíván a demokratikus ellenzék?!

Követelések a 2012. január 2-ai tüntetéshez az Operánál.

Azt gondolom, ez a demokratikus ellenzéki minimum, a közös nevező. Úgy vélem, ezekkel a követelésekkel mindegyik demokratikus ellenzéki párt és civil szervezet egyetérthet. És egyetért a tüntetők többsége. De ezt tesztelhetjük: ha egyetértesz ezekkel a követelésekkel, osszd meg juttasd el másokhoz is, mert ezek akkor lesznek a demokratikus ellenzék követelései, ha mindenkihez eljutnak, aki egyetért velük. Most így hirtelen nem áll módomban lefoglalni a Landerer nyomdát.:)

 

1) A Magyar Alkotmányt és a kétharmados törvényeket állítsák vissza a 2011. április előtti állapotra!


2) Állítsák vissza a Magyar Köztársaságot, nevében és tartalmában!


3) Állítsák helyre a választható magán-nyugdíjpénztári rendszert, a pénzeket utalják vissza a tulajdonosok számláira!


4) Töröljék el a médiatörvényt és az ahhoz kapcsolódó intézményeket, mint a Hírcentrum! A Médiatanács legyen ismét összpárti, az MTV igazgatóját a dolgozók válasszák meg!


5) Garantálják a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét Simor András mandátumának lejárta után is!


6) Kezdjenek tárgyalásokat az IMF-fel, és az EU-val! Törekedjenek kompromisszumokra, a feltételek vállalható részét fogadják el!


7) Állítsák vissza az Alkotmánybíróság jogait! A kormánypárti bírákat távolítsák el, és töltsék fel a helyüket független jelöltekkel! Bárki fordulhasson ismét az Alkotmánybírósághoz jogszabályok vizsgálatát kezdeményezni!


8) Állítsák helyre az Országos Választási Bizottság függetlenségét független tagok kijelölésével, vagy minden parlamenti párt egyenlő képviseletével! Ezzel biztosítsák több népszavazás lehetőségét!


9) Tiszteljék a hatalmi ágak megosztását! Állítsák vissza a Legfelsőbb Bíróság intézményét és függetlenségét! A legfelsőbb bíró személyére Baka Andrást hívják vissza, vagy válasszanak új, független jelöltet! Önállóbb Köztársasági Elnököt!


10) Orbán Viktor és Matolcsy György mondjon le! Szakértői kormány vegye át Magyarország irányítását a következő választásokig!


11) A választási rendszer és a kampánypénzek elszámolásának reformját dolgozzák ki! Mindegyik parlamenti párt kompromisszumos megoldását követeljük!


12) Az Alkotmány módosítását a jövőben négyötödös többséghez vagy érvényes és eredményes népszavazáshoz kössék!

 

Lesz még Magyar Köztársaság!

2012. január 2.

A követeléseket megküldtem a demokratikus ellenzék jelentősebb pártjainak és szervezeteinek.

Felhatalmazok bárkit, hogy ezeket a követeléseket nyomtatásban terjessze, illetve a tüntetésen felolvassa.

Brendel Mátyás

0 Tovább

progressziv

blogavatar

Nem a Fidesz, nem a Jobbik, és a többi párt sem egészen tetszik, de liberális és kicsit baloldali vagyok. Brendel Mátyás blogja.

Utolsó kommentek