Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Vona Gábor szerint Gyurcsány ellopta a sót

 

Friss hír, hogy a Wikileaks által kiszivárogtatott telefonbeszélgetés szerint, amikor anno Gyurcsány Ferenc Facebook oldalán arról számolt be, hogy hogyan főz otthon madártejet, és erről a Piroslap be is számolt, akkor Vona Gábor erre nemes (?!) egyszerűséggel úgy reagált, hogy:

Gyurcsány Ferenc már megint ellopta a sót!

Vona Gábor Véleményéhez csatlakozott a Fidesz, az Index, a Hírszerző is. Sőt, még Babarczy Eszter is, akiről tudjuk, hogy tévedhetetlen.:) Úgyhogy garantált, hogy most is igaza van. Az LMP kifakadt, hogy ő volt ott előbb, Gaudi Nagy Tamás pedig hisztizett, hogy az ő ötlete volt, ő már az óvodában is madártejet akart főzni, csak magyar termesztésű vaníliát keresett hozzá.

Gyurcsány Ferenc válaszul sajtótájékoztatón közreadta a madártej receptjét, és rámutatott, hogy abba csupán egy csipetnyi só kell, annyi meg köszöni, van neki otthon. A vaníliát pedig nem off-shore cégtől importálja, megvan a számlája róla.

Vona Gábor elfintorodott, és a nem létező bajsza alatt egy megjegyzést tett Gyurcsányra, a madárra és az SZDSZ-re, mire Dúró Dóra a fülébe súgta, hogy a madártejhez nem kell madár.

A külföldi sajtóban ennek ellenére mindenhol az jelent meg, hogy Gyurcsány Ferenc nomád magyar szokás szerint madarat fej. A Fidesz azonnal tiltakozott is az országot lejárató szoci hadjárat ellen.

Viszont, ha Gyurcsány nem "lopta volna el a sót", akkor a külföldi média soha az életben nem értesül a különleges magyar receptről.

Jobbikos vélekedések szerint Gyurcsány ripacs módjára viselkedik. Ami a madártej főzést illeti, ott egy kicsit egyet kell értenem.

Komolyra fordítva a szót, ez a hír természetesen így álhír, és aki azt állítja, hogy Gyurcsány ellopta a showt, azt csak sajnálni tudom, mert roppant erőltetett, ferde látásmódja van. Én azt gondolom, hogy bárki csatlakozott volna az LMP akciójához oly módon, hogy csak a rendőrség és az LMP közé áll, azt mindenki elismerte volna. Gyurcsány egyetlen "bűne", hogy híres, a másik meg az, hogy gyűlölik. A zsigeri Gyurcsány-gyűlölet kritikájába most nem kezdek bele, de ha valaki gyűlöli, ismerje már be, hogy az a baja, és nem Gyurcsány mostani akciója, amely szerintem kifogástalan volt, és a showból amennyit csak lehetett átengedett az LMP-nek nyilatkozataiban, tetteiben.

0 Tovább

A Schifferizmus bukása és a gyorskocsi utcai koalíció

Ez most az az éles történelmi helyzet, amikor nem lehet nem összefogni, nem lehet középen állni, nem lehet semlegesnek maradni. Itt állni kell valahova, és sokat mond, hogy ki hova áll. Tegnap az a helyzet volt, hogy a demokrata pártok politikusainak a börtönben volt a helye.

***

Schiffer András az utóbbi évben, és sajnos még az utóbbi hónapban is egy őrült politikát folytatott, legalábbis, ami az LMP összefogását illeti más pártokkal. Schiffer korábban is, mostanában is kinyilvánította, hogy az ördöggel is összefog a Fidesz ellen, csak az MSZP-vel és a Demokratikus Koalícióval nem. Ez nem csupán szóvirág: úgy tűnik, hogy Schiffer és Karácsony inkább fogna össze a Jobbikkal.

Tegnap, december 23.-án nem csak Orbán Viktor, de Schiffer András eme politikája is látványosan megbukott. Orbán Viktor bukása annyira triviális, és annyit írtam róla, annyit írnak róla mások, hogy nem szükséges ismételgetnem. Sokkal érdekesebb Schiffer András utálkozós politikájának bukása. Ez utóbbi nem jelenti Schiffer András bukását, amennyiben belátja tévedését, és korrigál.

Közbevetőleg: Schiffer és Karácsony utálkozós politikája már a második kerületi időközi választásokon is megbukott egyszer: a szavazók véleményt mondtak róla. És véleményt mondtak Karácsony hazugságáról is. De ezt már korábban kifejtettem, nem ismétlem magam.

December 23.-a az LMP akciójával kezdődött, és azzal is végződött. Ezt el kell ismerni, Gyurcsány maga is elismerte, hogy az érdem az LMP-é. Övék volt a tüntetés, ők találták ki a blokádot, ők vállalták fel először.

Az Index és a Hírszerző Gyurcsányfóbiás rögeszméje szerint Gyurcsány elcsalta a showt. Ezzel Vona Gábor és Gaudi Nagy Tamás szellemi közösségéhez kapcsolódott az Index. Sajnálatos, amikor egy politikus utálata ennyire elhomályosítja egy újságíró gondolkodását.

Én többször megkritizáltam Gyurcsány Ferencet, amikor totojázott, amikor késlekedett. Tegnap egyenes adásban néztem a közvetítést, és pont ezért nagyon kíváncsian vártam, hogy mit lép Gyurcsány. Bátor lesz-e? Egyébként a kiskutyus médiára jellemző, hogy első reakciójuk legtöbbször az, hogy mit mond erre Gyurcsány. Amint megjelent, azonnal vele foglalkoztak, őt szólaltatták meg. Ez az első reflex: mit mond Gyurcsány?

Gyurcsány azt nyilatkozta, hogy Orbán rendszere diktatúra. Ez eddig rendben van, de mit tegyen? Természetesen, ha leült volna a láncos LMP-sek közé, az ízléstelen tolakodás lett volna. Látható volt, hogy a Demokratikus Koalíció várakozik, tanakodik, telefonálgatnak. Természetesen: Ez egy nehéz döntés volt, meg kellett fontolni. De ezek után azt tették, ami helyes volt: csatlakoztak. Nem nagy dérrel-durral, csendben, bátran, gyakorlatilag szó nélkül vitették be magukat. Ez lenne a show ellopása? Nagyon nem.

Persze, a külföldi hírek nagyrészt Gyurcsánnyal foglalkoztak. A média már csak ilyen. És ezért is volt fontos Gyurcsány csatlakozása, mert a külföldi olvasó ingerküszöbét ez üti meg: Magyarország ex-miniszterelnökét vitték be.

De Gyurcsány nem lopta el a showt az esti rendezvényen, az LMP learathatta az akciójáért a jól megérdemelt gyümölcsöt: kapott egy tüntetést, amelyen a Szolidaritás felszólalt, melyet az MSZP, a DK, a 4k, a Szolidaritás és a Milla támogatott. Ők ellopták a showt? A Szolidaritás ellopta a showt? Ugye, hogy nem? Akkor Gyurcsány hogy lopta volna el? Ha kint volt is, akkor valahol hátul a tömegben. Nem lépett fel, nem lopta el a showt. Én nem láttam.

Foglalkozzunk ezután Schifferrel! Schiffer viszont nem vállalta, hogy bevigyék a börtönbe. Először is, Gaudi Nagy Tamással (a kénes szájszagú ördöggel) trécselt kedélyesen,aki pár perccel előtte kéjesen örvendett, hogy beviszik Gyurcsányt.

Később Schiffer ugyan megjelent a Gyorskocsi utcában, de nem bevitték, hanem megjelent az utcában. Ha valaki rácsatlakozó parazitaként viselkedett, az inkább Schiffer. Mondhatnám, ellopta a showt, ha nem az LMP szervezte volna a tüntetést. Elég különös dolog.

De azért a tényt jegyezzük meg: a Gyorskocsi utcában a demokratikus ellenzék képviselői voltak: LMP-sek, MSZP-sek, Demokratikus Koalíciósok. Az, hogy ők voltak, és csak ők, az jelzi azt, hogy kire lehet számítani, és kire nem. A Gyorskocsi utcai koalíció nem csak egy szójáték.

Először is, az embereket nem forraszt össze jobban dolog, mint a közös élmény, és különösen a letartóztatásban töltött közös élmény. Ellenállókat mi sem forraszt össze jobban, mint a közös ellenállás. Azok, akiket bevittek, legalább egy órát álltak a Gyorskocsi utca folyosóján. Minden bizonnyal beszéltek ott egymással. És ha nem is tekinthetjük ezt a demokratikus ellenzék Nemzeti Kerekasztalának, emberi kapcsolatok bizonyára szövődtek ott. Olyan kapcsolatok, amelyek egy majdani Nemzeti Kerekasztal alapjai lehetnek. Ezt a Kerekasztalt egyébként a Szolidaritás bejelentette az esti tüntetésen. Reméljük, meg fog valósulni, és nem csak üres jelszó lesz.

Nem véletlen, hogy ki volt bent, és ki volt kint. A Fidesz és a KDNP persze, hogy nem csatlakozott, de az sokat mutat, hogy a Jobbik hova állt. Az ilyen éles helyzetek mutatják meg, kire lehet számítani, és kire nem. Az MSZP és a DK olyan demokratikus párt, amely tudja, hogy adott esetben hova kell állni. A Jobbik nem.

Az sem véletlen, hogy a három párt közül két pártelnök volt bent a Gyorskocsi utcában: Gyurcsány és Mesterházy. És egy nem volt bent: Schiffer András. Schiffer kimaradt. Ő éles helyzetben nem vállalta, amit vállalnia kellett volna. Pedig éles helyzetben ismerszik meg igazán az ember. De Schiffer nem egy bátor, határozott ember. Bár makacsnak makacs.

Az egészet megpróbálhatják könyvelni úgy is, hogy az LMP elkezdett valamit, és az MSZP és DK hívatlanul rácsatlakozott. Azaz még mindig a show ellopásáról lenne szó. Be lehetne állítani a helyzetet úgy, hogy az LMP egyáltalán nem akarta ezt az együttműködést, csak az MSZP és a DK erőltette rá, és az adott helyzetben az LMP nem tudott mit tenni.

De akkor azt kell meggondolni, hogy a Szolidaritás, a Milla, és a 4k is csatlakozott a tüntetéshez. Az esti tüntetés előtt mindegyik jelentős civil szervezet arra szólította fel híveit, hogy menjenek ki. És a Szolidaritástól még fel is szólaltak. Továbbá mindegyik civil szervezet, sőt, még néhány LMP-s (ha jól emlékszem) is a teljes demokratikus ellenzék összefogását sürgette. Kivétel persze Schiffert magát. De ha makacskodik, akkor itt egyedül marad.

Schiffer makacssága azért is érthetetlen, mert a Fidesz választási törvénye, amely a tegnapi akció legfontosabb motivációja volt LMP oldalról, a legkisebb pártokat sújtja a legjobban, és az LMP még a veszélyeztetettek között van. Nem biztos, hogy egyedül be tud jutni a Parlamentbe 2014-ben. Persze addig még sok minden történhet a népszerűségi adatok területén, de a jelenlegi állásban nekik van félnivalójuk, nem az MSZP-nek. Persze a DK-nak is van, de ők ezt értve is viselkednek.

Schiffernek be kéne végre látnia, hogy egy párt nem attól lesz önálló, és karakteres, hogy kivel nem áll össze. Ha egy párt az egyediségét csak azzal tudja megmutatni, hogy kinyilvánítja, hogy mindenkit utál, az szánalmasan szegényes. Egy ténylegesen önálló párt attól önálló, hogy a politikája összetéveszthetetlen. Az LMP esetében ez lehetne például az, ha tisztán zöld párt volna, mint a németek zöld pártja.

A balliberális politika rákfenéje, hogy időnként jönnek a jobberes hülyék a maguk szánalmasan primitív beszólásaikkal, hogy "az LMP SZDSZ 2.0", "a SZEMA új SZDSZ", "a DK csak MSZP". Ennek bedőlni roppant butaság, a jobberek hülyeségéhez való leereszkedés. A DK-nak is azzal kell megmutatni, hogy nem az MSZP, hogy más politikát folytat. Gyurcsány ezt érti is: ki merte fejezni, hogy az MSZP-t potenciális koalíciós partnernek tekinti.

Ha minden jól megy, akkor a DK-nak sikerül megmutatnia, hogy a közép felé nyitottabb politikát visznek, és ez azzal lesz hiteles, hogy valóban elvszerűen politizálnak, ilyen elvek mentén. Az MSZP attól fog különbözni, hogy jobban baloldali politikát folytatnak majd. Ez akkor lesz hiteles, ha pár politikai kérdésben tényleg baloldalibbak lesznek a DK-nál.

Megjegyzem, a 4k is akkor hiteles, és akkor lesz egyéni párt, ha meg tudja különböztetni magát. Egyelőre a stílusuk nagyon más, és a programjuk is annyira balos, hogy ez is rendben van.

Egyik pártnak sem azzal kellene most foglalkoznia, hogy kivel nem fog össze. A helyzet ugyanis az, hogy minden demokratikus ellenzéknek össze kell fognia. Majd, ha az LMP vagy a DK vagy az MSZP egyedül is választást tud nyerni, akkor lehet olyan kérdés, hogy kivel nem kötnek koalíciót. De ez még messze van.

Mellesleg, szerintem az a jó demokrácia, amikor a parlamentben legalább 5 párt van, senkinek nincs kétharmada. Nem ördögtől való, mi több, par excellence a demokrácia megnyilvánulása az, ha koalíciós kormány van. Fejlett, nyugati demokráciákban rendszerint így van (az USA rendszere kivétel, és nem is jó szerintem).

A demokrácia legjobb formája az, ha senkinek nincs kétharmada, de még többsége sem. Ha a kormánynak minden kérdésben meg kell állapodnia legalább két párttal. Abban a bizonyos "elmúlt nyolc évben" sokan átkozták a koalíciós egyezkedéseket, de ebben a bizonyos elmúlt másfél évben láthatjuk, mi van akkor, amikor nem kell tárgyalni, nem kell egyezkedni, hanem erőből le lehet nyomni a dolgokat a Parlamentben. Jobb az, ha még a sima többség sem nyomhat le semmit.

A Viktatúra bukása után jó volna látni, az MSZP, a DK, az LMP és mondjuk a 4k, vagy a Szolidaritás bent ülne a Parlamentben. A Fidesz kiesne, és helyette inkább egy normális jobboldali párt jutna be. A Jobbik meg hát úgy tűnik, sajnos bejut, de ha tíz százalék körül szerepel, az nem katasztrófa. Hadd lássák az emberek, hogy szerepel le a hülyeség! Ez volna kérem, a szép demokrácia!

Ha sok párt van, akkor sokkal több embernek van kire szavaznia. Kevesebben érzik úgy, hogy egyetlen párt sem elég jó neki. Nagyobb a részvétel, kevesebb a bizonytalan, jobban érdekli az embereket a politika, és többen vesznek részt benne.

És akinek a sok párt közül sem jó egyik sem, annak is lehet azt mondani, hogy minden döntés pár párt kompromisszumán alapul, tehát kevesebbszer fordul elő, hogy totál rossz. Egy embernek lehet, hogy sem az MSZP, sem az LMP, sem a DK nem pont jó, de egy MSZP-DK-LMP koalíció talán elég kiegyensúlyozott neki.

Én nem szeretem Schiffer Andrást, mint embert. Barátságtalannak tűnik, makacsnak, karót nyeltnek, érdekembernek. Ahogy az esti tüntetésen beszélt, az arra utalt, hogy gyakorlatilag nem érdeklik az emberek. Látszott rajta, hogy amikor a tömeg kiabálásától nem tudta elkezdeni a mondatát, az mindig zavarta. Schiffer András zavaró számomra, mint személy. Ugyanakkor a demokrácia és tolerancia értelmében azt mondom, ő is képvisel valakiket, helye van a magyar politikában. Ha ő elfogadja, hogy össze kell fognunk, akkor helye van.

Ez most az az éles történelmi helyzet, amikor nem lehet nem összefogni, nem lehet középen állni, nem lehet semlegesnek maradni. Itt állni kell valahova, és sokat mond, hogy ki hova áll. Tegnap az a helyzet volt, hogy a demokrata pártok politikusainak a börtönben volt a helye.

Ha összefognánk, és végre az emberek is felébrednének, akkor ki lehetne vinni esetleg százezer, több százezer, vagy millió embert az utcára. Orbán Viktort, és ami még fontosabb, a Fidesz képviselőit a pár tízezer ember nem érdekelte. Azért én megpróbálnám a pár százezres tömeg nyomását.

0 Tovább

Intelligenciateszt Orbán Viktornak

A helyes megoldást A Lipótmezőről a Nándorfehérvári teremig jeligére várjuk az orban.viktor@ex-miniszterelnok.hu címre!

Az index szerint ma Orbán Viktor ezt találta mondani a Parlamentben: "Az eurózóna válsága nem Magyarország válsága, 17 ország van bajban, a válság az ő fizetőeszközük válsága, de ettől még Magyarországot rosszul és fájdalmasan érinti a válság, ami nem tőlünk ered, nem mi okoztuk és nem mi tudjuk megoldani, mondta Orbán."

Nos, "kedves" Viktor, csak neked, csak most, csak itt, csak egyetlen kérdéses intelligenciateszt:

Tegyük fel, hogy igaz az alábbi négy állítás:

1) Az eurozóna tavalyhoz képest enyhe válságban van.

2) Az euró az eurozóna fizetőeszköze.

3) Az euró tavalyhoz képest jelentősen drágult a forinthoz képest.

4) A forint a Magyar Köztársaság fizetőeszköze.

Melyik a valószerű magyarázat?

A) Ez azért van, mert a magyar gazdaság tavalyhoz képest erősödött.

B) Ez azért van, mert a magyar gazdaság körülbelül olyan erős, mint tavaly.

C) Ez azért van, mert lehet, hogy az eurozóna kicsit sz.rban van, de a Magyar Köztársaságbanmég jobban elk...tak valamit

D) Népünk és kormányunk és pártunk feltartóztathatatlanul halad tovább a matolcsy úton!

E) Gyurcsány a hibás!

(A E) választ a Hírszerző kötelező "etikai" kódexe végett kellett, hogy beillesszem.:) A helyes megoldást "A Lipótmezőről a Nándorfehérvári teremig" jeligére várjuk az orban.viktor@ex-miniszterelnok.hu címre!

.

0 Tovább

A Fidesz kormány Magyarországa a korrupcióba is belesüllyed

Nos, ha az azelőtt elmúlt 8 évben soha nem látott mértékű volt a korrupció, akkor a Fidesz alatt most megláthatjuk a soha nem látott mértéket is meghaladó mértéket. A megláthatatlant láthatjuk, megcsinálták a lehetetlent! Nem csak az államadósságot, az euró árfolyamát, a kockázati indexet, az államadósságot, de még a korrupciót is növelték. A GDP-t és a közbiztonságot meg persze csökkentették. Mindent a lehető legrosszabb irányba változtattak! Ennél pancserebb kormánya még nem volt Magyarországnak.

***

A Transparency International a napokban hozta nyilvánosságra az ez évi, azaz 2011 évi korrupció Érzékelési Indexet (CPI). Magyarország 4.6 ponttal a 46. helyen szerepel. Ugyanezen az oldalon elérhetőek az elmúlt év indexei is, tehát egy szép kis táblázatot állíthatunk össze.

Év

Korrupció Érzékelési Index

Helyezés a világban

2006

5,2

41.

2007

5,3

39.

2008

5,1

47.

2009

5,6

46.

2010

4,7

50.

2011

4,6

46.

Azt tudni kell, hogy a pontszámok 0 és 10 között mozognak, a maximum egyben a legkevésbé korrupt országot jellemezné, az alacsonyabb értékek pedig nagyobb korrupciót. Ha az indexet elfogadjuk abszolút értékben mérvadónak, akkor láthatjuk, hogy a helyezés igazából nem jelent sokat: van, amikor rosszabb indexszel előrébb ugrottunk, van, amikor sokkal jobb indexszel csak egyet léptünk előre. Nyilván ez a többi országtól is függ.

Egy dolog azonban világos: az MSZP-SZDSZ kormány alatt az index jobb volt, 2009-ben nagyot javult is, és előkelőbb helyezéseket foglaltunk el. Amint a Fidesz átvette a kormányzást, visszaesés látható. Durva visszaesés. Ezt a visszaesést nem csak az első év, hanem a második év is megerősíti. Ugye a 2010-es adatot lehet "jó" Fideszes zsigeri beidegződésre Bajnaira fogni, de a 2011-est már nem.

A Fideszes kormány alatt a korrupciót nagyon sok konkrét esettel is lehet illusztrálni, melyeket nem fogok felsorolni. Azért nem, mert a K-monitor nagyon szépen gyűjti ezeket az ügyeket: leginkább tanácsadói osztogatás a barátoknak, közbeszerzések, listázások. Csak a számláló nem megy a főoldalon. Tehát ezt nem érdemes összehasonlítani.

Holott mit is írt a Fidesz választási programjában (a Fidesz hivatalos oldalán a pdf már nem tölthető le, ennyire slendrián ez a párt, a pdf itt van), a Nemzeti Ügyek Politikájában Lázár János?

Az elmúlt 8 év, különösen a Gyurcsány-kormány időszaka, veszélyesen megrendítette az állammal, az állam intézményeivel és a közszereplőkkel szembeni közbizalmat. Különös súlyt ad mindennek a korábban soha nem látott mértékű kormányzati korrupció, a hatalommal való visszaélés tömeges jelenléte az állami vállalatokban és intézményekben, vagy az államháztartási adatok kormányzati meghamisítása. (50. oldal.)

Nos, ha az azelőtt elmúlt 8 évben soha nem látott mértékű volt a korrupció, akkor a Fidesz alatt most megláthatjuk a soha nem látott mértéket is meghaladó mértéket. A megláthatatlant láthatjuk, megcsinálták a lehetetlent! Nem csak az államadósságot, az euró árfolyamát, a kockázati indexet, az államadósságot, de még a korrupciót is növelték. A GDP-t és a közbiztonságot meg persze csökkentették. Mindent a lehető legrosszabb irányba változtattak! Ennél pancserebb kormánya még nem volt Magyarországnak.

És mit ígér Lázár egy oldallal később?

Nemzeti ügynek tekintjük, hogy a kormány számoljon el az adófizetők rábízott forintjaival, számoljon el az Európai Unióból érkező támogatásokkal, számoljon el az állami gazdasági társaságok működésével és pénzügyi támogatásaival.
A szocialisták elszámoltatásának fontos eszköze a társadalmi nyilvánosság. Az elmúlt nyolc év egyetlenegy kormányzati döntése sem maradhat titokban, ezért minden adatot, információt, szerződést nyilvánosságra kell hozni.
Meggyőződésünk, hogy a mai magyar törvények következetes, szigorú betartása és betartatása is alkalmas a jogszerű elszámoltatásra.
(51.oldal)

És az elszámoltatás a korrupció csökkentésének ígéretével van összekötve. Mint láthattuk, az ígéretet nem tudták betartani, nem csökkentették, hanem növelték a korrupciót. Ez a választási ígéret is a megannyi hazugság, félrebeszélés, szélhámosság vagy tévedés közé tartozik. Arról nem is beszélve, hogy itt Lázár azt mondja, a jelenlegi törvényeken nem kell változtatni, nincs szükség új törvényekre. Ehhez képest nagyon sok törvényt és még az Alkotmányt is felforgatták.

Korábban részletesen is kifejtettem már, hogy egy kormányváltástól miért naivság a korrupció megszűnését, vagy jelentős javulását várni. A korrupció az emberek "vérében" (inkább neveltetésében) van, nem egykönnyen lehet változtatni ezen. No de ehhez képest sokkal rosszabb a helyzet, mert az Orbán-kormány nemhogy javítani nem tudott, hanem nagyon is rontott. Na ehhez már kell hülyeség, vagy egyenesen a párt elzüllött volta.

Én fel nem foghatom, hogy hogy gondolhatta a sok Fidesz szavazó, hogy miért lenne a Fidesz becsületes. Talán Orbán két "szép" szeme miatt?:) Azt már inkább értem, bár nem értem meg, hogy miért tévesztette meg őket az a pár MSZP-s korrupciós ügy, amelyet sulykoltak, és amelyek persze mutatják, hogy az MSZP nem volt tiszta. De azt azért fel kellett volna fogni, hogy a lebukott ügyek még mindig jobbak, mint a bíróságig el sem jutott ügyek. És hogy ha valamit nem vernek nagydobra, az még attól létezik. Létezik Fideszes korrupció, és láthatóan még nagyobb is. Ne adjunk a felszínes látszatra! Valójában a média elfoglalásával a Fidesz továbbra is azt a benyomást keltheti, hogy nem korruptak. De a pult alatt attól még ugyanúgy folyik minden tovább, sőt, sötétben még inkább.

2 Tovább

Orbán Viktor és a Magyar Tenger kalózai

Visított a fűrész, sírt a Viktor, de nem volt mit tenni, a túlélés egyetlen útja volt.

***

A gyorsnaszád megtépázva ringatózott a Potomac folyó öblében. Hosszú, kacskaringós út vezetett ide a Fűzfői-öböl hajdan nitrogénes szagú kikötőjéből. Itt szentelték fel ugyanis anno - ortodox szertartás szerint - a kis csanakot, melyet Viktor végül 2010-ben vett át korábbi tulajdonosától (illetéket persze nem fizetve), és azonnal átkeresztelte az új szertartás szerint: ikonok százai úszkáltak az öböl vizein, és pátriárkák menekültek csapatostul a mólón. Átfestette az egész hajót, de annyira, hogy nem csak a kormány, de a kompasz, a hajószakács, a mentőcsónak, a fékek, és ellensúlyok, de még az utolsó vécéülőke is narancssárga lett.

Az Ezüsthajó gyorsnaszád azonnal új vitorlát bontott, és keleti szelek szárnyán - régi magyar reflexek alapján - próbálta megsarcolni a nyugat-európai kereskedőhajókat. Mítoszok szerint a strasbourgi csatában egy pár gyors hadmozdulattal megtépázott egy pár hatalmas, birodalmi csatahajtót.

Viktort otthon sokszor látták sötét kis provinciális kocsmákban amint bepólyált szent jobbjában pálinkát tartva iszogatott. Gyakran dicsekedett azzal, hogy pár kokit és sallert sikerült kilőni a nyugati hadihajókra. De mások azt mondják, hogy csúnyán odacsattant a hatalmas oldalukhoz. Amikor pedig megpróbáltak megcsákányozni egy ilyen csatahajót, akkor a közelharcban megsérült az a bizonyos jobb keze, akit ő maga csak Gyuri néven becézgetett. Petit, a papagájt meg azóta is karbantartják.

Egyébként régi sérülését akkor szerezte, amikor egy másik hajó kapitányával, Ferivel egy koronán veszekedtek, és a civakodás hevében belefejelt. Azóta baloldalra nem lát.

A magyarok kalandozásai néven elhíresült hadjáratában állítólag szabadságharcot folytatott a hatalmas, multinacionális anyahajók ellen, de a világtenger egyre több vizén lett persona non grata. Sok kikötőből kitiltották, sok parti őrség volt már a nyomában. Kénytelen volt a nyílt vizekre menekülni, ahol viszont az idő viszontagságainak, és a tőzsdecápák támadásainak volt kitéve.

Végül Viktor, kényszerből, mégis a Chesapeake öbölbe menekült. Fehér zászlók alatt vitorlázott be a világ legjobban védett tengeri kikötőjébe. Erősen ráalkonyodott már a hajóra. Ráadásul a szent jobb is elfertőződött. A hajón végül lázadás tört ki, mert Gyuri olyan büdös volt már, hogy a legénység is követelte, hogy szabaduljon meg tőle.

A lenyugvó nap véresen ereszkedett alá a Potomac folyóba, mintegy aláfestvén az elkövetkező műtét hangulatát. Viktort a hajóorvos lekötözte, belenyomtak egy teljes üveg törkölypálinkát, egy másikat pedig kikészítettek fertőtlenítésre. A fűrész kíméletlenül vágott bele a szent jobba, régi, dakota mondás szerint: ahol minősítenek, ott hullik a forgács. Visított a fűrész, sírt a Viktor, de nem volt mit tenni, a túlélés egyetlen útja volt.

Hát, ilyen csúfos véget ért a "legnagyobb" kalandozó magyar, az Ezüsthajó gyorsnaszád unortodox története. Unokáinknak is el fogjuk mesélni, hogy tanuljanak belőle.

Egyébként régi sérülését akkor szerezte, amikor egy másik hajó kapitányával, Ferivel egy koronán veszekedtek, és a civakodás hevében belefejelt. Azóta baloldalra nem lát.

0 Tovább

progressziv

blogavatar

Nem a Fidesz, nem a Jobbik, és a többi párt sem egészen tetszik, de liberális és kicsit baloldali vagyok. Brendel Mátyás blogja.

Utolsó kommentek