Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Orbán és a parasztháború

 

Mert parasztvezér miniszterelnökkel legfeljebb parasztháborút lehet vívni, nem pedig szabadságharcot.

***

A leminősítés után Orbán Viktor Matolcsyval közgazdászokat hívott meg egy tárgyalásra. Az összejövetel tartalmi elemeiről írtak eleget, nem szeretném megismételni a sok kritikát a matolcsyzmusról, magam is írtam eleget erről, felesleges ismételnem magam. Amiről írni szeretnék, az a stílus. Nézzük meg tehát a videót, amely csak az entréeről szól, az első pillanatokról, és figyeljünk oda Orbán viselkedésére!

Mire emlékeztet ez? Igen, valami olyasmire, mint amikor magyar férfiak összeröffennek egy jó kis disznóvágásra. Holott itt egy nagyon komoly helyzetben, nagyon fontos szereplőkkel folyt egy meeting, amely az ország szempontjából kiemelt jelentőségű, nem csipp-csupp ügyről van tehát szó.

Namost - hogy elkerüljem a rosszindulatúság vádját -el kell ismerni, hogy minden tárgyaláson, a legfontosabbaknál is lehet egy kis barátságos belépővel indítani, amely egy kis small talkot tartalmaz. De az ilyen könnyed beszélgetést is lehet intelligens módon intézni, és lehet paraszti stílusban. Persze ehhez műveltségre és intelligenciára van szükség.

Megint, hogy elkerüljek egy ellenérvet, ha valaki nem tartozik éppen a Hochkultur legragyogóbb képviselői közé, akkor még mindig lehet normálisan is barátságos. Például, személyesen: "család hogy van?", vagy személtelenül: "hogy mennek a dolgok az OTP-nél?". De az "OTP még áll?", az ugyanennek egy bunkó, félreérthető, csipkelődő változata, amely ebben a helyzetben kifejezetten rosszul veszi ki magát. Mert ugye temetésen nem viccelünk halálról.

Mindennek a teteje, amikor Orbán valamilyen árfolyam, vagy kockázati ábrát nézeget, és megkérdezi, hogy "És tessék mondani, ez jó, vagy rossz?". Orbán ezzel vagy totális dilettantizmusát árulta el, mert komolyan fogalma nincs, hogy rossz-e mondjuk a 317 forintos eurós árfolyam, vagy viccelődik ezzel, ami viszont nagyon szerencsétlen egy dolog.

A tárgyalásról szóló beszámolók arról is szólnak, hogy Orbán és Matolcsy meg volt illetődve, ami érthető. És persze ezt figyelembe véve azt is jobban értjük, hogy zavarát ilyen hülye viccelődéssel üti el, de ez nem elfogadható indok. Egyrészt azért, mert itt ő maga tehet a kínos helyzetről, másrészt, "tetszettél volna nem arrogánsnak lenni előtte", harmadrészt, a miniszterelnök ilyenkor is legyen ember a talpán, ez a minimum!

De a zavarodottság nem magyaráz mindent. Ismerős Orbánnak ez a nyegle stílusa máshonnan is. Máskor is demonstrálta már, hogy nincs benne annyi intelligencia, hogy a helyzethez, az alkalomhoz alkalmazkodjon, felvegye az annak megfelelő style-t. Vélhetően annyi sincs benne, hogy egyáltalán képes legyen más stílust megtanulni. Itt nem az illem ellen lázadó, farmernadrágos, hosszú hajú, lázadó fiatalról van szó, aki tudatosan nem felel meg valamilyen elvárásnak. Ezeket az időket Orbán már rég megtagadta.

Nem. Orbán hozott anyagból dolgozik, otthonról hozott anyagból. El tudjuk képzelni, ahogy az Orbán családban kb. így ültek le disznóvágás előtt a férfiak egy kis pálinkázásra. Orbán ezen nemcsak nem akar túllépni, hanem nem tud. 1990 körül, pár évig mozgott olyan közegben, ahol erre lett volna esélye. A liberális fiatalból lehetett volna nyugatias felnőtt. De ezt elszalasztotta. Tudatosan tért vissza gyökereihez.

Ennyi van benne, ezt hozta, ezen végül nem lépett át. Mindig is a harminc markos legényes parasztember maradt, aki mellesleg több "markos embert" alkalmaz a miniszterelnökségen, mint ahány embert korábban Bajnai. És ez elég szomorú, nem csupán rá nézve, hanem még inkább az országra nézve. Mert parasztvezér miniszterelnökkel legfeljebb parasztháborút lehet vívni, nem pedig szabadságharcot.

Az igazán kolbászba vágó kérdés ugyanis nem Orbán stílusa. Ez csak az intelligencia hiányának egyik megnyilvánulása. Az országra nézve az a katasztrofális, ami ennek az alacsony intelligenciának egyéb következménye: a csökönyösség, a szembenézésre való képtelenség, az előre látás képtelensége, és persze az a munkás-paraszt Orbány, amely csak tönkre tudja tenni Magyarországot.

Disclaimer: a cikkben a "paraszt" szó jelzőként szerepel, és a viselkedésre utal, nem a foglalkozásra. Az őstermelők nevében tehát felesleges megsértődni.

0 Tovább

Matolcsy Torgyánosodik

A matolcsyzmus bukott, Orbán és Matolcsy tevékenysége az elmúlt egy évben felért egy világgazdasági válsággal. Emiatt az ország százmilliárdokat fizetett. Katasztrófa. Ez az, amire felgerjedt Jobbikos és Fideszes szavazók azt mondják, hogy számonkérést, büntetést, börtönbe velük! Csak valóságban a baj talán inkább az, hogy tetszettek volna nem ilyen hülyéket választani!

"Normális" esetben ilyenkor a miniszter bukik, a miniszterelnök lemond, az ország fizet, fizet tanulópénzt is, elgondolkodik, és legközelebb epszilonnal okosabban választ (nincs egyébként sok illúzióm egy ország tanulóképességéről).

De nem Abszurdisztánban. Nem, ott a miniszter marad, a miniszterelnök nem bukik. És a szembenézést torgyános politikai show-val ütik el. A bukás Matolcsyból nem a lemondást, nem az elgondolkodást, hanem a torgyáni igénytelenséget hozta elő. Matolcsy "A siker láthatatlan" munkacímmel olyan Győzike-showt produkált, hogy még az RTL-klub is leadhatta volna. Az origo ugyanezt "Matolcsy: Hálót kötünk az IMF-fel" címmel adta le. Ld. kép.

Íme egy kis válogatás:

„Önök nálam jobbak szorzásban, de azt még egy miniszter is tudja, hogy ha egy három elemű szorzat egyik eleme negatív, akkor az eredmény is az lesz”

Kedves Huba! Íme egy pár általános iskolai matekfeladvány:

-1x1x-1=?

1x0x-1=?

Miért egy "iskolakerülő" Magyarország nemzetgazdasági csúcsminisztere?!

Ráadásul, ahogy az index is megjegyezte, az előjeles és szorzatos párhuzam eleve téves, mert két negatív és egy pozitív szám szorzata is pozitív, két negatív és egy pozitív tényező együttes hatása a valóságban meg nem pozitív. Tehát miért kilencvenes IQ-jú miniszterünk van? Ja, mert a miniszterelnök nem akar magánál okosabbat.

A következő sziporka:

"A miniszter szerint az ősmagyarokról feljegyezték korabeli bizánci és perzsa források, hogy három dologban voltak kiemelkedően jók: agysebészetben, gasztronómiában és vendéglátásban."

Igen, az ősmagyar agysebészet, az nagyon a csúcson volt. És egyébként a kalandozó magyarok kiválóan vendégül látták a németeket a Lech-mezőn.:)

Aztán azt is mondta Matolcsy, hogy:

"A siker azonban szerinte olyan mint a jéghegy  – nagynak kell lennie alul ahhoz, hogy látszódjon."

Most gondoljunk bele, hogy a 317 forintos euró -ahogy azt a jéghegy párhuzam sugallja- az a matolcsyzmus sikerének csak a tíz százalékos csúcsa volt! Mi lehet még ott lent?!

Az a baj, hogy Abszurdisztán egy olyan ország, ahol egy ilyen Eltolcsy miniszter lehet, nem váltják le, megválasztják azt a pártot, azt a miniszterelnököt, aki a székébe helyezte ezt az észkombájnt. Az a baj, hogy Magyarországon a negatív szelekcióval ilyenek kerülnek legfelülre.

Egy kis intermezzóként egy komolyabb téma:

"Az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabály preambulumában a Fidesz kimondaná, hogy az MSZP a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódjaként osztozik minden felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető."

Írja az index.hu.

Tegyük ehhez hozzá a Magyar Szennylap egy cikkét, mely arról értekezik, hogy ezt a kölcsönös, IMF-es dolgot már a Kádárizmusban elrontották.

És akkor vegyük elő Matolcsy életrajzát:

"1973-ban érettségizett, majd felvették a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem ipar szakára. Itt szerzett 1977-ben közgazdászdiplomát. 1981-ben egyetemi doktori fokozatot szerzett. Diplomájának megszerzése után egy évig az Iparszervezési Intézet munkatársa, majd 1981-ig a Pénzügyminisztérium ipari főosztálya, illetve 1985-ig a miniszteri titkárság főelőadója, majd osztályvezetője volt. Ezt követően 1990-ig a Pénzügykutató Intézet (1987-től részvénytársaság) munkatársa, majd tudományos főmunkatársa. Rövid kormányzati kitérő után 1991 januárja és szeptembere között a Privatizációs Kutatóintézet igazgatója volt, ezt követően a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgató-helyettese lett. 1994-ben rövid ideig a bank egyik igazgatója volt. 1995 és 1998 között a Tulajdon Alapítvány Privatizációs Kutatóintézet igazgatója. 1998 és 1999 között, illetve 2002-től a Növekedéskutató Intézet igazgatója. Az MSZMP tagja volt ".

Rakjuk össze a hármat, gyúrjuk össze, és vágjuk vele pofán az egész, hülye Fideszes bagázst!

Eltolcsy Győzike-showjában két morzsányi igazság volt: "akár százezerszer, sőt, milliószor is lehetünk okosabbak, mint mások." Hát Matolcsynál nem lett volna nehéz százezerszer, vagy milliószor okosabb embert találni a székbe. És kellett is volna, mert a másik igazság:

"Amiben nem vagyunk jók, azt nem érdemes csinálni."

Tessék Eltolcsyt eltávolítani! Tönkre megy az ilyenekbe az ország.

0 Tovább

Az agresszív kis Orbán és a bringa

Születésnapjára Viktor új, fullextrás, forradalmi biciklit kapott. Órási volt, elfoglalta a közös biciklitároló kétharmadát. Csepel gyártmány, úgymond kommunista, de átfestette narancs-kékre. Leszerelte a sebességváltót, minek az, úgyis mindig maximummal hajt Budapest utcáin, a kormányt behegesztette jobboldali állásba, elindult vele, oszt jónapot.

Először áthajtott az Egykulcsos Adó utcán, utána balra kellett volna kanyarodnia, de azt soha, inkább ment a háztömb körül egyet három jobb kanyarral. A Moszkván nekiment egy Széll Kálmán táblának, de azt kibírta. Utána a postáról lenyúlta a nyugdíjfizetéseket. Felpakolt még a csomagtartóra egy kis különadót a bankoknak, egy nagy "devizasegély" packot, egy kis chipsadót az esti bulira, no meg egy nagy adagot az új alkotmányból, melyet el akart vinni a polgármesteribe. Az Évát is el akarta volna vinni, de nem fért fel. No így is dülöngélve indult el, ráadásul részeg is volt a házi pálinkától, melyet adómentesen főzetett.

No ment a Viktorka a bringájával a Világgazdaság sugárúton, ki a városból, kelet felé.  A felkelő, nagy Mao sütött a szemébe. Egyszer csak a Széll egy kis összezsugorodott, megtépett, meggyűrt ezerforintost sodort eléje, oszt akkorát taknyolt rajta, hogy még az Economist is megírta. Arra ment az IMF jótündér.

- Viktorka, megütötted magad? Várj, segítek felállni!

- Kuss, én így szállok le a bicikliről! - ordított rá Viktor, de azért sunyin elfogadta a segítő kezet.

0 Tovább

Orbán és az IMF: Másfél év papírmaséra fizettünk százmilliárdokat

Európa most bizonyára tényleg csodálkozik azon, hogy mire képes Magyarország. Vagyis inkább - magyarosan szólva -, hogy mire nem képes ez az Orbán-kormány.

***

Orbán és Eltolcsy visszasunnyog az IMF-hez. Sőt, a nagy "gazdasági szabadságharc" után, mint egy nyüszítő kutya fognak lefeküdni az IMF-nek, gyorsan, vita, és feltételek nélkül dobják fel a hasukat simogatásra.

Ilyen nincs, tör elő belőlem az indulat. Várom, hogy hol feslik fel az idő szövedéke, várom a hibaüzenetet: segmentation fault. Egy tisztességes téridő-kontinuum ezt nem bírja ugyanis ki, egy valamira való számítógép ettől lehal. Persze túlzok: a téridő nem dől össze, és nincs kék halál sem, pont azért, mert a téridőnek és a számítógépnek nincs lelkiismerete. Namost, a"különbség" az, hogy a kormánygépezetnek sincs. Orbánnak sincs, Matolcsynak sincs, Szíjjártónak meg a lelkiismeret halvány fogalma sincs meg.

Ez a kormány abban is felül múlja ugyanis a korábbi kormányokat, hogy minden hazugsága mellett még lelkiismerete sincs. Ha Gyurcsány Ferencet illetően a legsötétebb Hírszerzős, vagy akár Fidesznyikes zsigeri utálatot is vesszük alapul, ha elfogadjuk, hogy hazudott reggel, délben este (nem fogadjuk, csak tegyük fel), akkor is találunk benne némi lelkiismeretet.

Gyurcsány a megszorításokról nem hazudta azt, hogy nem megszorítás. Gyurcsány nem akarta megmagyarázni, hogy a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások, a tervezett megállapodás nem olyan, amilyen, hanem amolyan, másmilyen. Ahogy kinéz a dolog, ez az IMF - nem, nem a Nemzeti Valutaalap, hanem ugyanaz a Nemzetközi, mely eddig ellenség volt - ugyanolyan, vagy igencsak hasonló biztonsági szerződést köthet Orbánékkal, melyet nem biztos, hogy a kormány felvesz. Namost, emlékszünk a paranoiáról Fidesznyikes körben, hogy Gyurcsányék tutira elverik az egészet? Nem, még Bajnai is hagyott belőle Orbánnak 3 milliárd eurót (azt lehívta, de nem használta fel), amelyet persze Orbán vert el. 3.7 milliárdot pedig soha nem hívtak le.

De most tényleg, eddig, miután elkergette Orbán az IMF-t, és miután saját hülyeségei ellenére mégiscsak megszorításokat kellett bevezetnie, nyilvánvalóvá vált, hogy a gazdasági szabadságharcban, csak a függetlenség díszletére fizetjük a nagyobb kamatokat, drágább frankot és eurót. Csak Orbán Viktor büszke lelkének kenegetésére megy el ez a pénz, mert valójában a kormány muszáj volt meglépni azokat a lépéseket, melyeket az IMF és a gazdasági realitás kívánt. Vagy gazdasági valóság. Orbánnál mindkettőt mondani kell, mert nála ez a kettő valamiért különböző. Ő ilyen "kettős tudatú".

Hát, most láthatjuk, hogy milyen az, amikor a valóság nem ugyanaz, mint a realitás, láthatjuk, hogy nyugat csodálni fogja, mire képesek a magyarok, láthatjuk az ortodox gazdaságpolitika eredményeit. Európa most bizonyára tényleg csodálkozik azon, hogy mire képes Magyarország. Vagyis inkább - magyarosan szólva -, hogy mire nem képes ez az Orbán-kormány.

De most, hogy Orbán és Matolcsy visszasunnyogott, a díszlet is leomlott. A számítógépes animáció már nem bírta a strapát. Ezt már nem lehetett szimulálni. Túl sok volt az egymásba ágyazott "valóság".

Most ugyan mondja már meg valaki, miért is fizettük a drágább eurót, frankot, benzint, és kamatot az államadósságra? Mire verték el Orbánék az einstandolt nyugdíjakat? Másfél év papírmaséra? A fake fülkeforradalom utáni mű...szabadságharc latex-gumiszobás díszleteire ment el ez a pénz?! Ezért einstandolták a nyugdíjainkat, ezért sarcoltak meg különadókkal, ezért voltak a brutális megszorítások?! Orbán Viktor külön kis pánikszobájának berendezésére?!

És Gyurcsány végül, amikor az ellene folytatott nagyrészt alaptalan karaktergyilkosság odáig fajult, hogy nem volt tartható a helyzet, lemondott. Én is érveltem korábban amellett, hogy nem szabad lemondania, mert nem szabad engedni a karaktergyilkosságnak.

De Orbán esetében szóba sem jön, hogy karaktergyilkosságról van szó. Orbán tényleg azon emberek egyike, aki gátlások, lelkiismeret nélkül, pofátlanul képes hazudni, akiben semmi nem szakad el, semmi nem mozdul meg. Ha az IMF jön, én megyek mondta. Itt az idő Viktorkám, itt az idő!

0 Tovább

Pistike, te még hiszel a Karácsonyban?

 

Lehet Más a Politika? Egy fenét lehet más.Soha nem hittem, hogy az LMP alapjában más párt lenne, mint a többi. Bár el kell ismernem, azt nem gondoltam volna, hogy Karácsony Gergely ennyire a pofánkba tud hazudni. Hát tud. Nem lépett vissza. És persze megmagyarázza a bizonyítványát, de ez pont ugyanaz a pitiáner szánalmasság, amit Szijjártó Péter is tud.

 

 

Nem, ma Magyarországon Nem Lehet Más a Politika. Talán más országokban sem, de ez most nem annyira érdekes. Magyarországon nem lehet, mert például ott volt az a 10000+ szavazó, aki még mindig a Fideszre szavazott, meg igazából egy olyan jelöltre, akit meg se neveztek, mivelhogy nem Láng Zsolt fog beülni abba a székbe, amelyre szavaztak. És ott van sok tízezer lakos, aki meg nem ment el szavazni, mert még mindig nem tudja felemelni a lusta fenekélt ahhoz, hogy megtegye azt a minimálisat, amit megtehet az ország érdekében.

Jó, tudom, azért nem szavaztak, mert egyik rosszabb, mint a másik, de azért a legkisebb rosszra még mindig fontos volna leszavazni, és akár 5 különböző rossz párt is jobb a Parlamentben, mint egy kétharmad. Tehát szimplán a legkisebbre is racionális szavazni. Még mindig jobb, ha több pártnak kell egyezkedni, mint ha egy csinálja a maga hülyeségét. Két hülye okosabb, mint egy.

És jó tudom, Karácsony Gergely atz mondta, hogy akkor lép vissza, ha olyan helyzet van. És persze a Fidesz megverte az LMP és MSZP jelöltjét együttesen is. Mert együttesen sem lett volna több, mint negyven százalék. De ez az a helyzet, amikor optimizmussal, összefogással el kéne vinni azt a sok bizonytalankodó, lusta szavazót a második fordulóban szavazni! Ez az a helyzet, amikor a Fidesz pocsék politikáját ki kéne használni, amikor egy jó kampánnyal nyerni lehet. Ha az LMP erre nem képes, ha ilyen tutyi-mutyi banda, akkor mi a fenét akarnak a politikában?!

És Nem Lehet Más a Politika Magyarországon, mert a politikusok is emberek, közülönk kerülnek ki. A mindennapi emberek legtöbbje szintén megbízhatatlan, ígérget, nem tartja be, hazudik és csal. Csalja például a feleségét, nem megy el a megígért randira, nem csinálja meg azt, amit megígért, és hazudik a feleségének arról, hogy hol volt, meg hasonlók. Ezt csinálják a közemberek, miért lennének a politikusok jobbak?

Azért, mert a politikusoknak van valami tesztjük, van valami diplomájuk? Nem, nincs, nem kell hogy legyen. Senki nem válogatja ki őket, nem válogatott emberek ők. Közülünk kerülnek ki. Azok lesznek politikusok, akik politikusok akarnak lenni, és megélnek a politika mocsarában. A tisztességes, értelmes embereknek ebben a mocsárban pedig nincs több esélyük. Mert a politika mocsarában ugyanaz a taposás megy, mint a mindennapi életben, a munkában, a cégekben.

Vagy talán igaz az, hogy a választókban legalább annyi bölcsesség lenne, hogy a jelöltek közül az okosabbat, tisztességesebbet válasszák ki? Ugyan már, hogy lenne! Nem is ismerik a jelöltet. Most láttuk, hogy akár úgy is szavaznak jelöltre, hogy meg sincs nevezve. Az LMP legalább megnevezte, mi lesz Karácsony helyett (húsvét:), de mi értelme ennek? Mi mást mutat ez is, mint hogy a szavazók nem ismerik a jelöltet? Mit mutat az, hogy ezt meg lehet csinálni a szavazókkal? Hogyan válogatnák akkor ki a szavazók a tisztességesebbeket, okosabbakat?

Ha nincs pozitív szelekció, akkor pedig a politikusaink ugyanolyan eloszlást fognak mutatni, mint a közemberek: sok tisztességtelen, buta ember, és néhány tisztességes és néhány okos. Ennyi, ezt kaptuk, ezt érdemeltük.

0 Tovább

progressziv

blogavatar

Nem a Fidesz, nem a Jobbik, és a többi párt sem egészen tetszik, de liberális és kicsit baloldali vagyok. Brendel Mátyás blogja.

Utolsó kommentek