Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Orbán Viktor lassan nagyobb katasztrófa, mint a világválság

...legalábbis Magyarországnak. Mert azért a világot összedönteni nem tudja, azt csak a Gyurcsány képes.:) Legalábbis a fidesznyikes ideológia szerint. Az a hír járja, hogy a GKI szerint jövőre 1.5 százalékos GDP CSÖKKENÉS várható.

Méghozzá azért, mert: a világgazdasági és európai helyzet is romlott, de a magyar gazdaság sokkal inkább a kiszámíthatatlan, a jogbiztonságot csökkentő, populista, alapvető jogokat sértő gazdaságpolitika miatt került ilyen helyzetbe, és ez elriasztja a befektetőket.

Jó, mondja erre az egyszeri Fidesznyik, de ez csak a jövő, és csak Vértes András, azaz a fidesznyikes szemében csak egy gyurcsánypárti véleménye.

Jó, mondjuk mi is, és aki szereti Magyarországot, tényleg inkább azt kívánja, bárcsak ne lenne igaz a GKI jóslata. Inkább legyen jó Orbánnak, mint rossz az egész országnak. Csak sajnos ez nem valószínű. És az meg már nem a jövő kérdése, hogy ez a jómadár már mennyi rosszat tett Magyarországnak.

Mert nézzük a tényeket, és a múltat! Nézzünk mondjuk árfolyamokat az elmúlt 5 évben, és nehogy az egyszeri Fidesznyik magyarázkodni tudjon, nézzünk sokat!

KANADAI DOLLÁR:

SVÁJCI FRANK:

CSEH KORONA:

EURO:

ANGOL FONT:

JAPÁN JEN:

ROMÁN LEJ:

USA DOLLÁR:

Mi a közös ezekben az ábrákban?

1) Gyurcsány második kormánya alatt általában erősödött a forint az összes külföldi pénznemhez képest.

2) Ez nem közös: a világválság alatt különféle dolgok történtek, hiszen ez egy erősen kaotikus, katasztrofális jelenség volt. A legtöbb pénznemhez képest a forint gyengült, de mindenféle ellentétes folyamatok is voltak.

3) Orbán kormányra kerülésekor, a Varga, Kósa féle nyilatkozatok és az IMF elküldésekor, a gazdasági szabadságharc meghirdetéskor a forint minden pénznemhez képest esett. Nem csak a svájci frankhoz képest.

4) A második intifáda, a devizahitelesek "megsegítésének" meghirdetésekor még nagyobb esés tapasztalható.

Külön csemege, hogy ezen pénznemek közül az 5 év alatt tendenciózus gyengülést a forinthoz képest csak a román lej mutatott fel (emiatt ott Orbán jóval kisebb katasztrófának látszik, mint a világválság). A bemutatott országok közül az egyetlen, amely évek óta bevezette az egykulcsos adót. Szépen tönkre vágta őket is. Már hamarabb, tehát Orbán kapcsolhatott volna. Már ha lenne kapcsolója.

Orbán, mint Magyarország gazdasági válsága, egyelőre W alakú, visszaeső válságot jelent. De lehet ez még kilenclyukú híd alakú, speciális, Fideszes, nemzeti összebarmolási válság is. Olyan, amilyen tényleg nincs még a közgazdasági tankönyvekben sem.

A gazdasági intifádáról jut eszembe, mai hír, hogy Barroso az EU Parlamentben egy szokatlanul erős beszédben az EU intézmények erősítése, a gazdasági integráció erősítése mellett érvelt. Azaz a nemzeti gazdasági eltérések, a nem tankönyvszerű elbarmolások ellen.

A pénznemekre még visszatérve egy példa erejéig: legyünk őszinték, van pár pénznem, amely nem mutat ennyire határozottan ilyen jelenséget, például a lengyel zloty.

Egy nagy hupli azért itt is van az Orbán-kormány alatt. No meg a lengyelek 4 százalékos növekedéssel csúnyán lehagynak minket, a pénznem ehhez képest nem igazán lényeges. És végül, tegyünk ide valamit, ami nem pusztán pénzbeli árfolyam.

A BUDAPESTI ÉRTÉKTŐZSDE INDEXE:

 

Itt az Orbán kormány indulása nem látszik annyira, annál inkább látszódik a mostani orbánus országválság. És ez még csak a beszakadás kezdete. A világválságon egy év alatt túl voltunk, Orbánt vajon még 2014-ig kell tűrnünk?! No és miért is? Mert 2,7 millió hülye ezt akarta, és pár másik millió tétlenül nézte.

0 Tovább

Gyurcsány, a gyáva

Már lassan egy éve megírtam, hogy Gyurcsánynak új pártot kellene alapítania. Lassan eszkalálódik a történelmi helyzet, és a javaslatom, jóslatom valóra kezd válni. De még mindig zavarosan alakulnak a dolgok.

Mint ismeretes, a Gyurcsány Ferenc vezette demokratikus koalíció azt ajánlotta fel, hogy az MSZP minden listás képviselője mondjon le mandátumáról, és azt vizsgálják felül, osszák újra. Egyfajta képviselő-újító javaslatról volt szó. Meglehetősen radikális, szokatlan ajánlat. Vitatható. A javaslat indoklása egyfajta "Lehet Más a Politika": Gyurcsány szeretné megújítani az MSZP-t, és nem csak elvekben, hanem azt gondolja, a személyeket is meg kell újítani. Szerintem erről már rég le kellett volna mondani. Semmi értelme, mert semmi esélye.

Ami viszont nem vitatható, hogy Gyurcsány Ference hiteltelenül járt el ezzel kapcsolatban, hiszen először is nem ment el a frakció-gyűlésre, ahol ezt tárgyalták, és támogatói, a Demokratikus Koalícióbeli társai sem mentek el. Az indoklás:

"Nem ment el a mai rendkívüli frakcióülésre Gyurcsány Ferenc, mert a frakciónak nem, a pártnak van köze a mandátum-visszaadó javaslatukhoz. Ezért volt szerinte felesleges végighallgatni, hogy miért nem lehetséges a javaslatuk megvalósítása."

Én értem, hogy Gyurcsány felmérte, és ezt gondolta a legjobb taktikai lépésnek. Csakhogy ez a magyarázkodás akkor is szánalmas. Lehet, hogy Gyurcsány nem a frakcióülésen akarta ezt megbeszélni. Rendben. De hogy a frakciónak semmi köze a mandátumokhoz, az elég hülye magyarázkodás.

Ez így nem egy új, bátor, határozott, őszinte politika bemutatása, hanem a régi, ügyeskedő, számítgató, taktikázó, elvtelen politizálás folytatása. Mert ha az embernek van egy ügye, vannak elvei, és ez érinti a frakciót, akkor elmegy, érvel, megküzd az igazáért.

Az a Gyurcsány, aki bátran szembe száll az őt ért vádaskodásokkal, aki bátran akar fellépni a bírósági tárgyaláson, amelyen esetleg már semmi esélye, mert már kiosztották az ítéletet, az a Gyurcsány nem megy el egy frakcióülésre?! Micsoda disszonancia ez?

A másik, és ezt Rónai Egon is megkérdezte Burányi Sándortól, hogy miért nem mond le Gyurcsány, és a Demokratikus Koalíció politikusai a mandátumukról? Miért nem járnak jó példával elől? Gyurcsányék javaslatukkal természetesen feltételesen lemondtak a mandátumukról. De csak feltételesen. Hogy ez miért nem elég hiteles?

Azért, mert ha valami helyes, akkor azt kell tennie mindenkinek, aki azt gondolja, hogy helyes. Akkor nem lehet hiteles másokra várni, és ettől tenni függővé a dolgot. Ha Gyurcsány szerint az a helyes, hogy lemondjanak a mandátumról, akkor tegye meg! Akkor őneki magának le kell mondania, merthogy ez a helyes. Függetlenül attól, hogy más mit tesz.

Akinek elvei vannak, az nem másra vár. Aki vezető, az nem másra vár. Aki új politikát akar bemutatni, meg akar újítani, az nem másra vár, mert a másra várás a régi, elvtelen politika mintája volt.

És akkor még tegyük hozzá, hogy Gyurcsány Ferenc szerint “felemelő, történelmi pillanat lehetne, ha a többi szocialista képviselő csatlakozna hozzájuk".  Nos, lehet-e itt felemelő politikai pillanatról beszélni? A felemelő, történelmi pillanat például Dugovics Titusz tette (tudomásom van róla, hogy lehet, hogy csak legenda, de legendaként is jó példa). Ha Dugovics Titusz arra várt volna, hogy mikor ugrik vele más is, ha azt ajánlotta volna, hogy "Ugorjunk!" ahelyett, hogy ugrott volna, akkor aligha lenne a legendája felemelő, történelmi példa. Akkor aligha lenne hős.

Ehhez még tegyük hozzá, hogy Gyurcsánynak még csak nem is halálugrást kell végre hajtania, neki sokkal könnyebb lenne bátornak lenni. Így a kritikám sem szemétség abból a szempontból, hogy nem a halálba küldöm kibicként Gyurcsányt.

Gyurcsány Ferenc részben bátor, elismerem. Sokszor tudja, mi a helyes, és bátran belevág, van bátorsága végig vinni. Sokszor viszont nincs bátorsága. Például már egy éve lehetett volna szakítani az MSZP-vel, mert egy éve is látszódott, hogy nincs megegyezésnek esélye. Gyurcsány gyáva ugrani, nem mer új pártot alakítani. Annyi bátorsága van, hogy provokál, és ha a helyzet belekényszeríti, majd esetleg alapít pártot. Gyáva kilépni, inkább kirúgatja magát.

Képzeljétek el, ha Gyurcsány már egy éve pártot alakított volna, akkor tudnánk a támogatottságát a közvélemény-kutatóknál, lenne programja, arculata. Lenne pár vezető politikus, megszólalhattak volna már pár ügyben. Már az LMP szintjén lehetne. Kielemezték volna, kivel köthet majd koalíciót, mi lehet a szerepe a következő választásokon. Növekedhetne, vagy stagnálhatna. Nem lenne jobb, mint az elvesztegetett egy év?!

Az óra a Fidesznek ketyeg. Feltételezem, Gyurcsány tudja, hogy egy új párt teljes felépítéséhez sok év kell. 2014-ig még ki kell építenie egy pártot, tehát már rég szakítani kellett volna, hogy erre legyen idő.

Gyurcsány a hibás, mert már rég ki kellett volna lépni, és előrébb járnánk az új, demokratikus ellenzék építésében. És Mesterházy, illetve az MSZP másik része is hibás, mert már rég ki kellett volna "rúgni" Gyurcsányt. Ami alatt azt értem, hogy értésére adni, hogy távozzon. Talán hivatalos procedúra nélkül is megtette volna, ha komolyan értésére adják.

0 Tovább

A Köztársaság bedöntése egyetlen képben

Új irány Magyarország! Új irány magyarok! Orbán Viktor országértékelő beszédének címe, 2009. (Akinek elsiklik felette a figyelme: a képen az irány a lényeg!)

***

A nyári, nagy átnevezési hullámban nagyobb figyelmet kapott a Moszkva tér átnevezési ügye, mint a Köztársaság téré. Nyilvánvalóan azért, mert egy jobban szeretett, forgalmasabb hely. Pedig a Köztársaság tér átnevezése sokkal súlyosabb álnokság volt Tarlós Istvántól.

Itt az idő,.... itt az idő, hogy a Köztársaság tér ügyét is elővegyük. A Moszkva tér átnevezéséhez ugyanis legalább szállított a jobboldal egy ideológiát - melynek őszinteségét és érveit is lehet vitatni- de a Köztársaság tér átnevezése merő bigott katolicizmus, és természetesen az Orbán kormány diktatórikus ösztöneinek megnyilvánulása.

Mert ugyan, mi a jó fene baj van a köztársasággal, mint olyannal? Egy demokratának nyilvánvalóan semmi baja nem lehet vele. Ha tehát Orbán II. uralkodásakor ilyen szimbolikus lépéseket tesz, annak jelentése van. Ha ugyanis csak és kizárólag bigott katolicizmusból akarnának Karol Wojtyláról teret elnevezni, akkor bizonyára találtak volna valami más teret. De nekik pont a köztársaságot kellett célba venni.

A dolog azért nem lehet puszta véletlen, mert közben az Alkotmányból is kivették az ország hivatalos megnevezéséből a köztársaság nevet. Ha egy köztársaság nevében eredetileg nem szerepel a "köztársaság" név, az nem jelent semmit, lehet véletlen, van ilyen. De ha erőltetett módon, utólag veszik el tőle ezt a megjelölést, annak nyomós oka kell, hogy legyen.

Az átnevezősdi, ahogy erről sok szó esik, sok névtáblacseréjével jár. Némi zűrzavarral, sok adminisztrációval, az ott lakóknak sok fáradtsággal, valakinek sok pénzt is hoz a konyhára. De a névtáblacsere egyik lehetséges mellékhatása lehet az is, hogy különféle hibákat követnek el.

Ugyebár van az az alapelv, hogy "ami működik, azt ne próbáld megjavítani!" Azért nem, mert a változás mindig hibák lehetőségével jár. És ha mondjuk a Rigó Jancsi tér átnevezésekor követtek volna el hibát, akkor ez kevésbé szimbolikus, mint amikor a Köztársaság teret nevezik át.

A képen látható hiba, a gyengébbek kedvéért az, hogy az új táblán a házszámozás irányát fordítva adják meg. Semmi nem utal arra, hogy ez photoshopolás lenne. Bizonyos kommentek megerősítették, hogy a tábla valóban így van kint. Ha pedig így van, akkor erről azt gondolom, hogy persze valószínűleg véletlen,  de mindenképpen szimbolikus, freudi elszólás.

Szimbolikus, mert jól jellemzi azt, ami ebben a Viktatúrában megy. Itt kérem átírnak, átneveznek, megváltoztatnak, fejre állítanak, megfordítanak, bedöntenek "mindent", "mindent" saját kényük kedvére, részben ad-hoc módon, részben valami őrült bornírtság mentén. Sokszor "csakazértis" makacsságból. "Ha az MSZP nem ugrott a kútba, akkor mi "csakazértis" beleugrunk!" Néha úri hülyeségből, néha előre megfontolt aljas szándékból. Egy olyan országban, ahol az emberek nyugdíját einstandolják, a banki szerződésekbe nyúlnak bele, mesterségesen rögzítik az árfolyamokat, konszenzus nélküli, privát alkotmányt írnak, visszamenőlegesen törvénykeznek, privát törvényeket hoznak egyedi emberek vagy cégek kénye kedvére, ott nem lenne abszurdum az, ha egy téren a házakat átrendeznék, mégpedig a Kedves Vezető parancsára.

Az egyébként külön vicces, hogy jobb irány helyett balt tettek ki, még az is felmerül az emberben, hogy esetleg egy vicces beosztott huncutságáról van szó.

Az is szimbolikus, hogy ezt a teret egy pápáról nevezték el, és efféle "csodák" hozzá is asszociálhatóak lennének. De természetesen vicc lenne az, ha a Vatikán ilyen huncut "csodát" tulajdonítana egy pápájának. Ennyi humorérzékük nekik nincs. Mindenesetre, amennyire vicces ez az elképzelés, pont olyan ironikus a nem igazán mélyen katolikus Budapest közepén egy lengyel pápáról elnevezni egy teret. Ez természetesen szintén nem véletlen, ez Orbán II. uralkodásának egyházállami törekvéseiből fakad. Ez is egy intő jel. Bár sokkal komolyabb baj ennél az egyház nyomulása az oktatásban, hogy minél több fiatalt tudjanak agymosással magukhoz kötni. Sajnos emiatt sem háborodnak fel elegen.

0 Tovább

Miért nem Orbán Viktort gyanúsítják hűtlen kezeléssel?

Ha tehát Gyurcsányt gyanúsítják, mentelmi jogát felfüggesztik, akkor józan ész alapján azt lehet mondani, hogy Orbán Viktor esetében ez ezerszer inkább jogosnak tűnik.

0 Tovább

Himnusz Orbán Viktorhoz: Magyarország himnusza 2012-től (videóval)

Orbán Viktor sarkalatos törvényben írta át a Himnusz szövegét. Először nálunk olvashatja, nézheti, hallhatja meg az új himnuszt. Ez lesz a Magyar Köztársaság Himnusza 2012-től.

 

A magyar nép zivataros évtizedeiből

Viktor, szánd meg a magyart
alkotmányyal, Széll-tervvel,
Nyújts feléje védő kart,
Ha küzd frankhitellel
BAL sors akit régen tép,
Hozz rá négy esztendőt,
Megbűnhődte már e nép
A múltat s jövendőt!


Hányszor zengett ajkain
Gyurcsány vad népének
Vert hadunk csonthalmain
Győzedelmi ének!
Hányszor támadt tenfiad
megszorítással, kebledre,
S lett az MSZP miatt
demográfiai kelepce!

Hőseinket felhozád
az Országház élére,
Általad nyert szép házat
frankhitelesek népe.
S merre zúgnak tollnokai
MSZP, s LMP-nek,
a médiahivatalnál
tüstént közbe lépnek.


Bújt az üldözött, s felé
Budai nyúlt villájában,
Szerte nézett s nem lelé
korrupt pénzét a bankban,
ügyészségre megy,
Bú s kétség mellette,
a Facebook a lábainál,
De vádtenger felette.

Értünk Kunság mezein
pálinkát főzettél,
Tokaj szőlővesszein
egy kis pénzt lepengettél.
zászlónk gyakran plántálád
fideszes nagygyűlésre,
S nyögte Gyurcsány bús hadát
szadesz büszke népe.


Bár állott, a Zöldpardon,
Fű, söröm röpkedtek,
felszámolás sitthalom
Zajlik már helyettek.
S ah, szabadság nem virul
a fülkék jóvoltából,
az Alkotmány szemétbe hull
Pálunk hű tollától!

Hajh, de Gyurcsány miatt
Gyúlt harag kebledben,
S elsújtád villámidat
Dörgő rendeletekben,
Most rabló Gabriellát
Zúgattad felettünk,
Majd bankadót, s más igát
Vállainkra vettünk.


Szánd meg Viktor a magyart
Kit tőkések zsigerelnek,
Nyújts feléje védő kart
lakó-konténerben.
BAL sors akit régen tép,
Hozz rá négy esztendőt,
Megbűnhődte már e nép
A múltat s jövendőt.

Természetesen ez egy álhír, humor, irónia, vicc. Nem szabad elhinni, de érdemes komolyan venni.

0 Tovább

progressziv

blogavatar

Nem a Fidesz, nem a Jobbik, és a többi párt sem egészen tetszik, de liberális és kicsit baloldali vagyok. Brendel Mátyás blogja.

Utolsó kommentek