tervgazdálkodás.jpg

A címben Észak-Korea mint egyetlen még ma is igazán kommunista, és nem a kapitalizmus felé tartó ország szerepel. Írhattam volna azt is, hogy rezsicsökkentéssel a lenini úton, vagy a szocializmusba, vagy hasonlót. A lényeg, hogy lássuk, arról van itt szó, hogy az állam tervgazdálkodásos módon meg akar határozni bizonyos dolgokat, konkrétan árakat, amelyeket a piac alakít ki. És arról volna szó, hogy lássuk, hova vezet ez!

Magyarországon már maga az is katasztrófa, hogy a közművek csak részben vannak magánkézben, és versenyről nem is nagyon lehet beszélni. Így a rezsiárakat nem a szabad piac alakítja ki. Azért szomorú ez, mert ez volna a rezsicsökkentés igazi megoldása. Ha valóban van olyan közmű-cég, amelyik túl sok profitot tesz zsebre, akkor nosza, jelenjen meg a piacon a versenytárs, ígérjen alá, és akkor majd az emberek megoldják ezt a dolgot a vállalatokkal, Orbán nélkül!

Ha ellenben a közművek nem nyelnek le különösebben nagy hasznot, akkor az orbáni parancs végzetes, mert a beruházások fognak elmaradni, illetve tönkre fognak menni a cégek. A cégek tönkremenetelét még a tervgazdálkodás, még a legdiktatórikusabb sztálinizmus sem tudja nem megtörténtté tenni. És a tervgazdálkodásban pont az a baj, hogy az egész azon múlik, hogy aki tervez, az még akkor sem láthat át mindent, ha nagyon okos és jól informált, ha pedig csak egy Orbán Viktor, akkor aztán igazán nagy baj van.

Lehet itt kérem csökkenteni a rezsit akár 80 vagy 90 százalékkal is, sok év múlva akár ingyen is kaphatjuk a rezsit. Node mit érünk vele, ha közben a beruházások elmaradnak, a cégek tönkremennek?! Végül a semmit fogjuk ingyen kapni. És a semmi ingyen az rosszabb, mint a valami pénzért, ha arra a valamire szükség van.

Olyasmi ez, mint a szocializmus legrosszabb évei a legrosszabb szocialista országokban, ahol a boltban nem volt drága az áru, csak éppen alig lehetett valamit is kapni. Örülni fog ennek a szavazó?! Gondolom nem. Hát akkor miért olyan rövidlátó, hogy a rezsicsökkentésnek tapsikol?!

leszakadtelektromosvezetek.jpg

Annak tapsikol, hogy majd a jövőben egy napon leszakad a vezeték, és már senki nem javítja meg?! Épp márciusban volt ugye egy nagy hóvihar, amikor nagyon sok vezeték sérült meg. És akkor az ilyet a jövőben nem javítják meg, mert már nincs a cégnek nyeresége, amelyből megjavíthatná? Azok a területek, ahol kiesett az áram, majd úgy is maradnak. Vagy eltörik a vízcső, és már nincs pénz megjavítani. És akkor mi lesz, Orbán a parlamentben kétharmaddal megszavazza, hogy a cső nem törhet el?! Alkotmányba fogják vésni?! És akkor nem fog eltörni?! Akkor nem lyukad ki a gázvezeték, és nem robban fel az egész csőrendszer?!

Persze értem én, rövid távon jól jár a szavazó, és ennek örül, mint majom a farkának. De hát kérem, a Kádárizmusban is így volt: mindenki azt hitte, jól jár, mert a maga kis kiskapuival megoldotta a dolgokat, és egyébként meg volt némi jólét, hitelből, csak kérem közben ment tönkre a rendszer és halmoztuk fel az adósságot. Persze, lehet a gyárból hazalopni az alkatrészt, lehet fusizni, magánhaszonra dolgozni, csak közben megy tönkre a gyár. és aztán az ország.

Csodálkozom ezen az országon, hogy nem volt elég a Kádárizmus sok évtizede ahhoz, hogy ezt megtanulja?! Muszáj még egyszer kipróbálni, még egyszer tönkretenni ezt az országot, hogy egy kis időre megint tudatosuljon a tanulság?! Hogy aztán pár évtized múlva megint elfelejtődjön az egész?! Jöjjön egy újabb Kádár-Orbán, és megint tönkre tegye az országot?! Ennyire hülye ez az ország, hogy újra és újra el kell követnie a hibáit, hogy kérészéletű ideig tanuljon belőle valamit?! Ennyire amnéziás?!

Egy legutóbbi hír szerint például az ÉMÁSZ 116 milliárd forint mérlegfőösszeg mellett - ami kb az összvagyonnak felel meg - 4,2 milliárd forintot osztottak ki a befektetőknek. Gondoljuk meg, ez nem valami nagy nyerészkedés, ez a jegybanki alapkamat alatt van, és a bankban is kb ennyiért tudom lekötni a pénzem. Ha ezek a gonosz befektetők ezt nem érdemelték meg, akkor senki nem érdemli meg, aki a bankban leköti a pénzt. És ha ennyi nyereséget sem adunk nekik, akkor hülyék lesznek befektetni, és nem jön majd az áram.

Az ÉMÁSZról azt is megtudjuk, hogy kb 20 milliárdot fordított beruházásra. Mivel abból a 4 százalék közötti nyereségből nem lehet elvonni, mert mint mondtam, akkor hülyék lennének befektetni a befektetők, nyilván a beruházásokból megy a rezsicsökkentés. A tíz százalék elviszi majd a felét, a következő tíz az egészet. És akkor jönnek a leszakadt vezetékek, melyeknél nincs pénz a javításra. Kell ez nekünk? Tényleg ez kell nekünk?!

A valódi rezsicsökkentés a piac megnyitásából állna, olyan törvények bevezetésével, amik az áramtolvajok elleni fellépést, a nem fizetők lekapcsolását teszik lehetővé. Olyan törvények, melyek a távfűtéses rendszer modernizálását, a mérőórák felszerelését, a modern, rádiófrekvenciás automatikus mérőórák üzembe vételét teszik lehetővé.  A valódi rezsicsökkentésbe olyan államilag támogatott szigetelési programok is többet tennének, mint amit az Együtt2014 ígér. Vagy akár még progresszívebb dolgok is. Ilyen szempontból jó volna, ha az LMP zöldsége helyett  a valódi környezetvédelmi programok végre tényleg hangsúlyt kapnának a PM-en keresztül az E14-ben.