Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Orbán Viktor és a Magyar Tenger kalózai

Visított a fűrész, sírt a Viktor, de nem volt mit tenni, a túlélés egyetlen útja volt.

***

A gyorsnaszád megtépázva ringatózott a Potomac folyó öblében. Hosszú, kacskaringós út vezetett ide a Fűzfői-öböl hajdan nitrogénes szagú kikötőjéből. Itt szentelték fel ugyanis anno - ortodox szertartás szerint - a kis csanakot, melyet Viktor végül 2010-ben vett át korábbi tulajdonosától (illetéket persze nem fizetve), és azonnal átkeresztelte az új szertartás szerint: ikonok százai úszkáltak az öböl vizein, és pátriárkák menekültek csapatostul a mólón. Átfestette az egész hajót, de annyira, hogy nem csak a kormány, de a kompasz, a hajószakács, a mentőcsónak, a fékek, és ellensúlyok, de még az utolsó vécéülőke is narancssárga lett.

Az Ezüsthajó gyorsnaszád azonnal új vitorlát bontott, és keleti szelek szárnyán - régi magyar reflexek alapján - próbálta megsarcolni a nyugat-európai kereskedőhajókat. Mítoszok szerint a strasbourgi csatában egy pár gyors hadmozdulattal megtépázott egy pár hatalmas, birodalmi csatahajtót.

Viktort otthon sokszor látták sötét kis provinciális kocsmákban amint bepólyált szent jobbjában pálinkát tartva iszogatott. Gyakran dicsekedett azzal, hogy pár kokit és sallert sikerült kilőni a nyugati hadihajókra. De mások azt mondják, hogy csúnyán odacsattant a hatalmas oldalukhoz. Amikor pedig megpróbáltak megcsákányozni egy ilyen csatahajót, akkor a közelharcban megsérült az a bizonyos jobb keze, akit ő maga csak Gyuri néven becézgetett. Petit, a papagájt meg azóta is karbantartják.

Egyébként régi sérülését akkor szerezte, amikor egy másik hajó kapitányával, Ferivel egy koronán veszekedtek, és a civakodás hevében belefejelt. Azóta baloldalra nem lát.

A magyarok kalandozásai néven elhíresült hadjáratában állítólag szabadságharcot folytatott a hatalmas, multinacionális anyahajók ellen, de a világtenger egyre több vizén lett persona non grata. Sok kikötőből kitiltották, sok parti őrség volt már a nyomában. Kénytelen volt a nyílt vizekre menekülni, ahol viszont az idő viszontagságainak, és a tőzsdecápák támadásainak volt kitéve.

Végül Viktor, kényszerből, mégis a Chesapeake öbölbe menekült. Fehér zászlók alatt vitorlázott be a világ legjobban védett tengeri kikötőjébe. Erősen ráalkonyodott már a hajóra. Ráadásul a szent jobb is elfertőződött. A hajón végül lázadás tört ki, mert Gyuri olyan büdös volt már, hogy a legénység is követelte, hogy szabaduljon meg tőle.

A lenyugvó nap véresen ereszkedett alá a Potomac folyóba, mintegy aláfestvén az elkövetkező műtét hangulatát. Viktort a hajóorvos lekötözte, belenyomtak egy teljes üveg törkölypálinkát, egy másikat pedig kikészítettek fertőtlenítésre. A fűrész kíméletlenül vágott bele a szent jobba, régi, dakota mondás szerint: ahol minősítenek, ott hullik a forgács. Visított a fűrész, sírt a Viktor, de nem volt mit tenni, a túlélés egyetlen útja volt.

Hát, ilyen csúfos véget ért a "legnagyobb" kalandozó magyar, az Ezüsthajó gyorsnaszád unortodox története. Unokáinknak is el fogjuk mesélni, hogy tanuljanak belőle.

Egyébként régi sérülését akkor szerezte, amikor egy másik hajó kapitányával, Ferivel egy koronán veszekedtek, és a civakodás hevében belefejelt. Azóta baloldalra nem lát.

0 Tovább

Orbán és a parasztháború

 

Mert parasztvezér miniszterelnökkel legfeljebb parasztháborút lehet vívni, nem pedig szabadságharcot.

***

A leminősítés után Orbán Viktor Matolcsyval közgazdászokat hívott meg egy tárgyalásra. Az összejövetel tartalmi elemeiről írtak eleget, nem szeretném megismételni a sok kritikát a matolcsyzmusról, magam is írtam eleget erről, felesleges ismételnem magam. Amiről írni szeretnék, az a stílus. Nézzük meg tehát a videót, amely csak az entréeről szól, az első pillanatokról, és figyeljünk oda Orbán viselkedésére!

Mire emlékeztet ez? Igen, valami olyasmire, mint amikor magyar férfiak összeröffennek egy jó kis disznóvágásra. Holott itt egy nagyon komoly helyzetben, nagyon fontos szereplőkkel folyt egy meeting, amely az ország szempontjából kiemelt jelentőségű, nem csipp-csupp ügyről van tehát szó.

Namost - hogy elkerüljem a rosszindulatúság vádját -el kell ismerni, hogy minden tárgyaláson, a legfontosabbaknál is lehet egy kis barátságos belépővel indítani, amely egy kis small talkot tartalmaz. De az ilyen könnyed beszélgetést is lehet intelligens módon intézni, és lehet paraszti stílusban. Persze ehhez műveltségre és intelligenciára van szükség.

Megint, hogy elkerüljek egy ellenérvet, ha valaki nem tartozik éppen a Hochkultur legragyogóbb képviselői közé, akkor még mindig lehet normálisan is barátságos. Például, személyesen: "család hogy van?", vagy személtelenül: "hogy mennek a dolgok az OTP-nél?". De az "OTP még áll?", az ugyanennek egy bunkó, félreérthető, csipkelődő változata, amely ebben a helyzetben kifejezetten rosszul veszi ki magát. Mert ugye temetésen nem viccelünk halálról.

Mindennek a teteje, amikor Orbán valamilyen árfolyam, vagy kockázati ábrát nézeget, és megkérdezi, hogy "És tessék mondani, ez jó, vagy rossz?". Orbán ezzel vagy totális dilettantizmusát árulta el, mert komolyan fogalma nincs, hogy rossz-e mondjuk a 317 forintos eurós árfolyam, vagy viccelődik ezzel, ami viszont nagyon szerencsétlen egy dolog.

A tárgyalásról szóló beszámolók arról is szólnak, hogy Orbán és Matolcsy meg volt illetődve, ami érthető. És persze ezt figyelembe véve azt is jobban értjük, hogy zavarát ilyen hülye viccelődéssel üti el, de ez nem elfogadható indok. Egyrészt azért, mert itt ő maga tehet a kínos helyzetről, másrészt, "tetszettél volna nem arrogánsnak lenni előtte", harmadrészt, a miniszterelnök ilyenkor is legyen ember a talpán, ez a minimum!

De a zavarodottság nem magyaráz mindent. Ismerős Orbánnak ez a nyegle stílusa máshonnan is. Máskor is demonstrálta már, hogy nincs benne annyi intelligencia, hogy a helyzethez, az alkalomhoz alkalmazkodjon, felvegye az annak megfelelő style-t. Vélhetően annyi sincs benne, hogy egyáltalán képes legyen más stílust megtanulni. Itt nem az illem ellen lázadó, farmernadrágos, hosszú hajú, lázadó fiatalról van szó, aki tudatosan nem felel meg valamilyen elvárásnak. Ezeket az időket Orbán már rég megtagadta.

Nem. Orbán hozott anyagból dolgozik, otthonról hozott anyagból. El tudjuk képzelni, ahogy az Orbán családban kb. így ültek le disznóvágás előtt a férfiak egy kis pálinkázásra. Orbán ezen nemcsak nem akar túllépni, hanem nem tud. 1990 körül, pár évig mozgott olyan közegben, ahol erre lett volna esélye. A liberális fiatalból lehetett volna nyugatias felnőtt. De ezt elszalasztotta. Tudatosan tért vissza gyökereihez.

Ennyi van benne, ezt hozta, ezen végül nem lépett át. Mindig is a harminc markos legényes parasztember maradt, aki mellesleg több "markos embert" alkalmaz a miniszterelnökségen, mint ahány embert korábban Bajnai. És ez elég szomorú, nem csupán rá nézve, hanem még inkább az országra nézve. Mert parasztvezér miniszterelnökkel legfeljebb parasztháborút lehet vívni, nem pedig szabadságharcot.

Az igazán kolbászba vágó kérdés ugyanis nem Orbán stílusa. Ez csak az intelligencia hiányának egyik megnyilvánulása. Az országra nézve az a katasztrofális, ami ennek az alacsony intelligenciának egyéb következménye: a csökönyösség, a szembenézésre való képtelenség, az előre látás képtelensége, és persze az a munkás-paraszt Orbány, amely csak tönkre tudja tenni Magyarországot.

Disclaimer: a cikkben a "paraszt" szó jelzőként szerepel, és a viselkedésre utal, nem a foglalkozásra. Az őstermelők nevében tehát felesleges megsértődni.

0 Tovább

Matolcsy Torgyánosodik

A matolcsyzmus bukott, Orbán és Matolcsy tevékenysége az elmúlt egy évben felért egy világgazdasági válsággal. Emiatt az ország százmilliárdokat fizetett. Katasztrófa. Ez az, amire felgerjedt Jobbikos és Fideszes szavazók azt mondják, hogy számonkérést, büntetést, börtönbe velük! Csak valóságban a baj talán inkább az, hogy tetszettek volna nem ilyen hülyéket választani!

"Normális" esetben ilyenkor a miniszter bukik, a miniszterelnök lemond, az ország fizet, fizet tanulópénzt is, elgondolkodik, és legközelebb epszilonnal okosabban választ (nincs egyébként sok illúzióm egy ország tanulóképességéről).

De nem Abszurdisztánban. Nem, ott a miniszter marad, a miniszterelnök nem bukik. És a szembenézést torgyános politikai show-val ütik el. A bukás Matolcsyból nem a lemondást, nem az elgondolkodást, hanem a torgyáni igénytelenséget hozta elő. Matolcsy "A siker láthatatlan" munkacímmel olyan Győzike-showt produkált, hogy még az RTL-klub is leadhatta volna. Az origo ugyanezt "Matolcsy: Hálót kötünk az IMF-fel" címmel adta le. Ld. kép.

Íme egy kis válogatás:

„Önök nálam jobbak szorzásban, de azt még egy miniszter is tudja, hogy ha egy három elemű szorzat egyik eleme negatív, akkor az eredmény is az lesz”

Kedves Huba! Íme egy pár általános iskolai matekfeladvány:

-1x1x-1=?

1x0x-1=?

Miért egy "iskolakerülő" Magyarország nemzetgazdasági csúcsminisztere?!

Ráadásul, ahogy az index is megjegyezte, az előjeles és szorzatos párhuzam eleve téves, mert két negatív és egy pozitív szám szorzata is pozitív, két negatív és egy pozitív tényező együttes hatása a valóságban meg nem pozitív. Tehát miért kilencvenes IQ-jú miniszterünk van? Ja, mert a miniszterelnök nem akar magánál okosabbat.

A következő sziporka:

"A miniszter szerint az ősmagyarokról feljegyezték korabeli bizánci és perzsa források, hogy három dologban voltak kiemelkedően jók: agysebészetben, gasztronómiában és vendéglátásban."

Igen, az ősmagyar agysebészet, az nagyon a csúcson volt. És egyébként a kalandozó magyarok kiválóan vendégül látták a németeket a Lech-mezőn.:)

Aztán azt is mondta Matolcsy, hogy:

"A siker azonban szerinte olyan mint a jéghegy  – nagynak kell lennie alul ahhoz, hogy látszódjon."

Most gondoljunk bele, hogy a 317 forintos euró -ahogy azt a jéghegy párhuzam sugallja- az a matolcsyzmus sikerének csak a tíz százalékos csúcsa volt! Mi lehet még ott lent?!

Az a baj, hogy Abszurdisztán egy olyan ország, ahol egy ilyen Eltolcsy miniszter lehet, nem váltják le, megválasztják azt a pártot, azt a miniszterelnököt, aki a székébe helyezte ezt az észkombájnt. Az a baj, hogy Magyarországon a negatív szelekcióval ilyenek kerülnek legfelülre.

Egy kis intermezzóként egy komolyabb téma:

"Az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabály preambulumában a Fidesz kimondaná, hogy az MSZP a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódjaként osztozik minden felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető."

Írja az index.hu.

Tegyük ehhez hozzá a Magyar Szennylap egy cikkét, mely arról értekezik, hogy ezt a kölcsönös, IMF-es dolgot már a Kádárizmusban elrontották.

És akkor vegyük elő Matolcsy életrajzát:

"1973-ban érettségizett, majd felvették a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem ipar szakára. Itt szerzett 1977-ben közgazdászdiplomát. 1981-ben egyetemi doktori fokozatot szerzett. Diplomájának megszerzése után egy évig az Iparszervezési Intézet munkatársa, majd 1981-ig a Pénzügyminisztérium ipari főosztálya, illetve 1985-ig a miniszteri titkárság főelőadója, majd osztályvezetője volt. Ezt követően 1990-ig a Pénzügykutató Intézet (1987-től részvénytársaság) munkatársa, majd tudományos főmunkatársa. Rövid kormányzati kitérő után 1991 januárja és szeptembere között a Privatizációs Kutatóintézet igazgatója volt, ezt követően a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) igazgató-helyettese lett. 1994-ben rövid ideig a bank egyik igazgatója volt. 1995 és 1998 között a Tulajdon Alapítvány Privatizációs Kutatóintézet igazgatója. 1998 és 1999 között, illetve 2002-től a Növekedéskutató Intézet igazgatója. Az MSZMP tagja volt ".

Rakjuk össze a hármat, gyúrjuk össze, és vágjuk vele pofán az egész, hülye Fideszes bagázst!

Eltolcsy Győzike-showjában két morzsányi igazság volt: "akár százezerszer, sőt, milliószor is lehetünk okosabbak, mint mások." Hát Matolcsynál nem lett volna nehéz százezerszer, vagy milliószor okosabb embert találni a székbe. És kellett is volna, mert a másik igazság:

"Amiben nem vagyunk jók, azt nem érdemes csinálni."

Tessék Eltolcsyt eltávolítani! Tönkre megy az ilyenekbe az ország.

0 Tovább

Orbán és az IMF: Másfél év papírmaséra fizettünk százmilliárdokat

Európa most bizonyára tényleg csodálkozik azon, hogy mire képes Magyarország. Vagyis inkább - magyarosan szólva -, hogy mire nem képes ez az Orbán-kormány.

***

Orbán és Eltolcsy visszasunnyog az IMF-hez. Sőt, a nagy "gazdasági szabadságharc" után, mint egy nyüszítő kutya fognak lefeküdni az IMF-nek, gyorsan, vita, és feltételek nélkül dobják fel a hasukat simogatásra.

Ilyen nincs, tör elő belőlem az indulat. Várom, hogy hol feslik fel az idő szövedéke, várom a hibaüzenetet: segmentation fault. Egy tisztességes téridő-kontinuum ezt nem bírja ugyanis ki, egy valamira való számítógép ettől lehal. Persze túlzok: a téridő nem dől össze, és nincs kék halál sem, pont azért, mert a téridőnek és a számítógépnek nincs lelkiismerete. Namost, a"különbség" az, hogy a kormánygépezetnek sincs. Orbánnak sincs, Matolcsynak sincs, Szíjjártónak meg a lelkiismeret halvány fogalma sincs meg.

Ez a kormány abban is felül múlja ugyanis a korábbi kormányokat, hogy minden hazugsága mellett még lelkiismerete sincs. Ha Gyurcsány Ferencet illetően a legsötétebb Hírszerzős, vagy akár Fidesznyikes zsigeri utálatot is vesszük alapul, ha elfogadjuk, hogy hazudott reggel, délben este (nem fogadjuk, csak tegyük fel), akkor is találunk benne némi lelkiismeretet.

Gyurcsány a megszorításokról nem hazudta azt, hogy nem megszorítás. Gyurcsány nem akarta megmagyarázni, hogy a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások, a tervezett megállapodás nem olyan, amilyen, hanem amolyan, másmilyen. Ahogy kinéz a dolog, ez az IMF - nem, nem a Nemzeti Valutaalap, hanem ugyanaz a Nemzetközi, mely eddig ellenség volt - ugyanolyan, vagy igencsak hasonló biztonsági szerződést köthet Orbánékkal, melyet nem biztos, hogy a kormány felvesz. Namost, emlékszünk a paranoiáról Fidesznyikes körben, hogy Gyurcsányék tutira elverik az egészet? Nem, még Bajnai is hagyott belőle Orbánnak 3 milliárd eurót (azt lehívta, de nem használta fel), amelyet persze Orbán vert el. 3.7 milliárdot pedig soha nem hívtak le.

De most tényleg, eddig, miután elkergette Orbán az IMF-t, és miután saját hülyeségei ellenére mégiscsak megszorításokat kellett bevezetnie, nyilvánvalóvá vált, hogy a gazdasági szabadságharcban, csak a függetlenség díszletére fizetjük a nagyobb kamatokat, drágább frankot és eurót. Csak Orbán Viktor büszke lelkének kenegetésére megy el ez a pénz, mert valójában a kormány muszáj volt meglépni azokat a lépéseket, melyeket az IMF és a gazdasági realitás kívánt. Vagy gazdasági valóság. Orbánnál mindkettőt mondani kell, mert nála ez a kettő valamiért különböző. Ő ilyen "kettős tudatú".

Hát, most láthatjuk, hogy milyen az, amikor a valóság nem ugyanaz, mint a realitás, láthatjuk, hogy nyugat csodálni fogja, mire képesek a magyarok, láthatjuk az ortodox gazdaságpolitika eredményeit. Európa most bizonyára tényleg csodálkozik azon, hogy mire képes Magyarország. Vagyis inkább - magyarosan szólva -, hogy mire nem képes ez az Orbán-kormány.

De most, hogy Orbán és Matolcsy visszasunnyogott, a díszlet is leomlott. A számítógépes animáció már nem bírta a strapát. Ezt már nem lehetett szimulálni. Túl sok volt az egymásba ágyazott "valóság".

Most ugyan mondja már meg valaki, miért is fizettük a drágább eurót, frankot, benzint, és kamatot az államadósságra? Mire verték el Orbánék az einstandolt nyugdíjakat? Másfél év papírmaséra? A fake fülkeforradalom utáni mű...szabadságharc latex-gumiszobás díszleteire ment el ez a pénz?! Ezért einstandolták a nyugdíjainkat, ezért sarcoltak meg különadókkal, ezért voltak a brutális megszorítások?! Orbán Viktor külön kis pánikszobájának berendezésére?!

És Gyurcsány végül, amikor az ellene folytatott nagyrészt alaptalan karaktergyilkosság odáig fajult, hogy nem volt tartható a helyzet, lemondott. Én is érveltem korábban amellett, hogy nem szabad lemondania, mert nem szabad engedni a karaktergyilkosságnak.

De Orbán esetében szóba sem jön, hogy karaktergyilkosságról van szó. Orbán tényleg azon emberek egyike, aki gátlások, lelkiismeret nélkül, pofátlanul képes hazudni, akiben semmi nem szakad el, semmi nem mozdul meg. Ha az IMF jön, én megyek mondta. Itt az idő Viktorkám, itt az idő!

0 Tovább

Orbán Viktor nagyobb katasztrófa, mint a gazdasági világválság

Adva van tehát egy hülye miniszterelnök, aki ugye elzavarta azt az IMF-et, akitől ilyenkor lehetne kölcsön kérni. De az "istennek" se (a jónépnek meg pláne nem) nem hívná vissza, mert az a gyengeség jele lenne. Eszem azt a darutollas büszkeségét, hogy az ország tönkretétele árán erősködik itt nekünk... Szóval adva van egy hülye miniszterelnök, aki még ráadásul makacs is, és ezzel tönkre teszi az országot. Hát ne tegye! Mondjon le! Orbán Viktor mondjon le! Orbán takarodj!

Nemrég hasonló címmel írtam egy írást, akkor még "Orbán Viktor lassan nagyobb katasztrófa, mint a világválság" címmel. Nem akartam túlzásokba esni, akkor még halványabban jobb volt a Magyar gazdasági és pénzügyi helyzet a mostaninál. Megmondom őszintén, hogy nem gondoltam volna, hogy ilyen rossz lesz a folytatás. Igazából azt reméltem, hogy Orbán és Matolcsy minden bénáskodása ellenére azért nem fajulnak tovább a dolgok, és pár évnyi hosszú szenvedés után az ország csak rendbe hozza azt, amit ez a két ember elk... rontott. És azért azt le akartam szögezni, hogy eme két észkombájnnak köszönhetjük mindazt a pár évnyi szenvedést, amely ránk vár.

Ahogy Orbán Viktor nemrég kijelentette, a nem ortodox gazdaságpolitikának lassan megérik a gyümölcse. Orbán nem így értette, de tökéletesen fején találta a szöget. A nem ortodox gazdaságpolitika miatt gyengül a forint, drágul a benzin, drágul minden, ami importárú, vagy ami ilyesmit tartalmaz, vagy szükségeltet (a benzin miatt gyakorlatilag minden, mert szállítani kell). Azt mellékesen nem értem, hogy Orbán, aki szinte mindenben olyan neohortysta ortodox, hogy Vitéz Nagybányai megnyalta volna a darutollát, miért pont a gazdaságban akar itt forradalomkodni. Miközben ezer éves, elavult bornírtságokat erőltet ránk, aközben a kiérlelt, de modern gazdaságpolitikáról még véletlenül sem látná be, hogy na az azért van úgy, azért úgy "ortodox", mert kipróbálták, és úgy jó.

Azt nem gondoltam volna, hogy ennyire durva lesz a folytatás. Ld. az ábrát.

És itt nekem Szijjártó ne jöjjön azzal, hogy euró válság van! Mert a forint árfolyamát az euróhoz képest mutatja a diagram. Ha a forint az euróhoz képest zuhan, akkor azt nem lehet azzal magyarázni, hogy euró-válság van, mert azzal pont az ellenkezőjét lehetne magyarázni.

Mondom Viktornak azon a nyelven, amit ért: ha a magyar foci válogatott kikap Brazíliától, azt nem kell magyarázni. Ha kikap Salvadortól, akkor azt lehet az európai foci válságával magyarázni. De ha a nyugat-európai válogatottól kap ki, akkor azt nem lehet a nyugat-európai foci válságával magyarázni. Most azért beszélek Nyugat-Európáról, mert Magyarország nincs benne az euró-zónában, tehát egy viszonylag független ellenfelet kell venni.

De a katasztrófa nagyobb annál, hogy mi a forint-euro árfolyam, itt az államcsőd fenyeget, amelynek veszélyét például az ország kockázati indexe méri, és nagyon megugrott. No meg a leminősítések. Ebben is a világgazdaság korszakát idézi, amit Orbán elért nekünk. Nem lévén gazdasági szakember, abba nem látok bele, hogy mikor kell további hitelt felvenni, azt mennyire hajlandóak megvenni a befektetők. Sajnos nagyon sürgősen kellene pénz, és sajnos nagyon nem ad nekünk a piac. A két díszvirág nem ortodox gazdaságpolitikája miatt. És ez most az államcsődöt jelenti.

Adva van tehát egy hülye miniszterelnök, aki ugye elzavarta azt az IMF-et, akitől ilyenkor lehetne kölcsön kérni. De az "istennek" se (a jónépnek meg pláne nem) nem hívná vissza, mert az a gyengeség jele lenne. Eszem azt a darutollas büszkeségét, hogy az ország tönkretétele árán erősködik itt nekünk... Szóval adva van egy hülye miniszterelnök, aki még ráadásul makacs is, és ezzel tönkre teszi az országot. Hát ne tegye! Mondjon le! Orbán Viktor mondjon le! Orbán takarodj!

Ha pedig nem mond le, akkor el kell távolítani. Életkérdés. Pár hónapnyi idő van erre.

0 Tovább
«
12

progressziv

blogavatar

Nem a Fidesz, nem a Jobbik, és a többi párt sem egészen tetszik, de liberális és kicsit baloldali vagyok. Brendel Mátyás blogja.

Utolsó kommentek