Európa most bizonyára tényleg csodálkozik azon, hogy mire képes Magyarország. Vagyis inkább - magyarosan szólva -, hogy mire nem képes ez az Orbán-kormány.

***

Orbán és Eltolcsy visszasunnyog az IMF-hez. Sőt, a nagy "gazdasági szabadságharc" után, mint egy nyüszítő kutya fognak lefeküdni az IMF-nek, gyorsan, vita, és feltételek nélkül dobják fel a hasukat simogatásra.

Ilyen nincs, tör elő belőlem az indulat. Várom, hogy hol feslik fel az idő szövedéke, várom a hibaüzenetet: segmentation fault. Egy tisztességes téridő-kontinuum ezt nem bírja ugyanis ki, egy valamira való számítógép ettől lehal. Persze túlzok: a téridő nem dől össze, és nincs kék halál sem, pont azért, mert a téridőnek és a számítógépnek nincs lelkiismerete. Namost, a"különbség" az, hogy a kormánygépezetnek sincs. Orbánnak sincs, Matolcsynak sincs, Szíjjártónak meg a lelkiismeret halvány fogalma sincs meg.

Ez a kormány abban is felül múlja ugyanis a korábbi kormányokat, hogy minden hazugsága mellett még lelkiismerete sincs. Ha Gyurcsány Ferencet illetően a legsötétebb Hírszerzős, vagy akár Fidesznyikes zsigeri utálatot is vesszük alapul, ha elfogadjuk, hogy hazudott reggel, délben este (nem fogadjuk, csak tegyük fel), akkor is találunk benne némi lelkiismeretet.

Gyurcsány a megszorításokról nem hazudta azt, hogy nem megszorítás. Gyurcsány nem akarta megmagyarázni, hogy a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások, a tervezett megállapodás nem olyan, amilyen, hanem amolyan, másmilyen. Ahogy kinéz a dolog, ez az IMF - nem, nem a Nemzeti Valutaalap, hanem ugyanaz a Nemzetközi, mely eddig ellenség volt - ugyanolyan, vagy igencsak hasonló biztonsági szerződést köthet Orbánékkal, melyet nem biztos, hogy a kormány felvesz. Namost, emlékszünk a paranoiáról Fidesznyikes körben, hogy Gyurcsányék tutira elverik az egészet? Nem, még Bajnai is hagyott belőle Orbánnak 3 milliárd eurót (azt lehívta, de nem használta fel), amelyet persze Orbán vert el. 3.7 milliárdot pedig soha nem hívtak le.

De most tényleg, eddig, miután elkergette Orbán az IMF-t, és miután saját hülyeségei ellenére mégiscsak megszorításokat kellett bevezetnie, nyilvánvalóvá vált, hogy a gazdasági szabadságharcban, csak a függetlenség díszletére fizetjük a nagyobb kamatokat, drágább frankot és eurót. Csak Orbán Viktor büszke lelkének kenegetésére megy el ez a pénz, mert valójában a kormány muszáj volt meglépni azokat a lépéseket, melyeket az IMF és a gazdasági realitás kívánt. Vagy gazdasági valóság. Orbánnál mindkettőt mondani kell, mert nála ez a kettő valamiért különböző. Ő ilyen "kettős tudatú".

Hát, most láthatjuk, hogy milyen az, amikor a valóság nem ugyanaz, mint a realitás, láthatjuk, hogy nyugat csodálni fogja, mire képesek a magyarok, láthatjuk az ortodox gazdaságpolitika eredményeit. Európa most bizonyára tényleg csodálkozik azon, hogy mire képes Magyarország. Vagyis inkább - magyarosan szólva -, hogy mire nem képes ez az Orbán-kormány.

De most, hogy Orbán és Matolcsy visszasunnyogott, a díszlet is leomlott. A számítógépes animáció már nem bírta a strapát. Ezt már nem lehetett szimulálni. Túl sok volt az egymásba ágyazott "valóság".

Most ugyan mondja már meg valaki, miért is fizettük a drágább eurót, frankot, benzint, és kamatot az államadósságra? Mire verték el Orbánék az einstandolt nyugdíjakat? Másfél év papírmaséra? A fake fülkeforradalom utáni mű...szabadságharc latex-gumiszobás díszleteire ment el ez a pénz?! Ezért einstandolták a nyugdíjainkat, ezért sarcoltak meg különadókkal, ezért voltak a brutális megszorítások?! Orbán Viktor külön kis pánikszobájának berendezésére?!

És Gyurcsány végül, amikor az ellene folytatott nagyrészt alaptalan karaktergyilkosság odáig fajult, hogy nem volt tartható a helyzet, lemondott. Én is érveltem korábban amellett, hogy nem szabad lemondania, mert nem szabad engedni a karaktergyilkosságnak.

De Orbán esetében szóba sem jön, hogy karaktergyilkosságról van szó. Orbán tényleg azon emberek egyike, aki gátlások, lelkiismeret nélkül, pofátlanul képes hazudni, akiben semmi nem szakad el, semmi nem mozdul meg. Ha az IMF jön, én megyek mondta. Itt az idő Viktorkám, itt az idő!