Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Orbán Viktor és a Magyar Tenger kalózai

Visított a fűrész, sírt a Viktor, de nem volt mit tenni, a túlélés egyetlen útja volt.

***

A gyorsnaszád megtépázva ringatózott a Potomac folyó öblében. Hosszú, kacskaringós út vezetett ide a Fűzfői-öböl hajdan nitrogénes szagú kikötőjéből. Itt szentelték fel ugyanis anno - ortodox szertartás szerint - a kis csanakot, melyet Viktor végül 2010-ben vett át korábbi tulajdonosától (illetéket persze nem fizetve), és azonnal átkeresztelte az új szertartás szerint: ikonok százai úszkáltak az öböl vizein, és pátriárkák menekültek csapatostul a mólón. Átfestette az egész hajót, de annyira, hogy nem csak a kormány, de a kompasz, a hajószakács, a mentőcsónak, a fékek, és ellensúlyok, de még az utolsó vécéülőke is narancssárga lett.

Az Ezüsthajó gyorsnaszád azonnal új vitorlát bontott, és keleti szelek szárnyán - régi magyar reflexek alapján - próbálta megsarcolni a nyugat-európai kereskedőhajókat. Mítoszok szerint a strasbourgi csatában egy pár gyors hadmozdulattal megtépázott egy pár hatalmas, birodalmi csatahajtót.

Viktort otthon sokszor látták sötét kis provinciális kocsmákban amint bepólyált szent jobbjában pálinkát tartva iszogatott. Gyakran dicsekedett azzal, hogy pár kokit és sallert sikerült kilőni a nyugati hadihajókra. De mások azt mondják, hogy csúnyán odacsattant a hatalmas oldalukhoz. Amikor pedig megpróbáltak megcsákányozni egy ilyen csatahajót, akkor a közelharcban megsérült az a bizonyos jobb keze, akit ő maga csak Gyuri néven becézgetett. Petit, a papagájt meg azóta is karbantartják.

Egyébként régi sérülését akkor szerezte, amikor egy másik hajó kapitányával, Ferivel egy koronán veszekedtek, és a civakodás hevében belefejelt. Azóta baloldalra nem lát.

A magyarok kalandozásai néven elhíresült hadjáratában állítólag szabadságharcot folytatott a hatalmas, multinacionális anyahajók ellen, de a világtenger egyre több vizén lett persona non grata. Sok kikötőből kitiltották, sok parti őrség volt már a nyomában. Kénytelen volt a nyílt vizekre menekülni, ahol viszont az idő viszontagságainak, és a tőzsdecápák támadásainak volt kitéve.

Végül Viktor, kényszerből, mégis a Chesapeake öbölbe menekült. Fehér zászlók alatt vitorlázott be a világ legjobban védett tengeri kikötőjébe. Erősen ráalkonyodott már a hajóra. Ráadásul a szent jobb is elfertőződött. A hajón végül lázadás tört ki, mert Gyuri olyan büdös volt már, hogy a legénység is követelte, hogy szabaduljon meg tőle.

A lenyugvó nap véresen ereszkedett alá a Potomac folyóba, mintegy aláfestvén az elkövetkező műtét hangulatát. Viktort a hajóorvos lekötözte, belenyomtak egy teljes üveg törkölypálinkát, egy másikat pedig kikészítettek fertőtlenítésre. A fűrész kíméletlenül vágott bele a szent jobba, régi, dakota mondás szerint: ahol minősítenek, ott hullik a forgács. Visított a fűrész, sírt a Viktor, de nem volt mit tenni, a túlélés egyetlen útja volt.

Hát, ilyen csúfos véget ért a "legnagyobb" kalandozó magyar, az Ezüsthajó gyorsnaszád unortodox története. Unokáinknak is el fogjuk mesélni, hogy tanuljanak belőle.

Egyébként régi sérülését akkor szerezte, amikor egy másik hajó kapitányával, Ferivel egy koronán veszekedtek, és a civakodás hevében belefejelt. Azóta baloldalra nem lát.

0 Tovább

Orbán és az IMF: Másfél év papírmaséra fizettünk százmilliárdokat

Európa most bizonyára tényleg csodálkozik azon, hogy mire képes Magyarország. Vagyis inkább - magyarosan szólva -, hogy mire nem képes ez az Orbán-kormány.

***

Orbán és Eltolcsy visszasunnyog az IMF-hez. Sőt, a nagy "gazdasági szabadságharc" után, mint egy nyüszítő kutya fognak lefeküdni az IMF-nek, gyorsan, vita, és feltételek nélkül dobják fel a hasukat simogatásra.

Ilyen nincs, tör elő belőlem az indulat. Várom, hogy hol feslik fel az idő szövedéke, várom a hibaüzenetet: segmentation fault. Egy tisztességes téridő-kontinuum ezt nem bírja ugyanis ki, egy valamira való számítógép ettől lehal. Persze túlzok: a téridő nem dől össze, és nincs kék halál sem, pont azért, mert a téridőnek és a számítógépnek nincs lelkiismerete. Namost, a"különbség" az, hogy a kormánygépezetnek sincs. Orbánnak sincs, Matolcsynak sincs, Szíjjártónak meg a lelkiismeret halvány fogalma sincs meg.

Ez a kormány abban is felül múlja ugyanis a korábbi kormányokat, hogy minden hazugsága mellett még lelkiismerete sincs. Ha Gyurcsány Ferencet illetően a legsötétebb Hírszerzős, vagy akár Fidesznyikes zsigeri utálatot is vesszük alapul, ha elfogadjuk, hogy hazudott reggel, délben este (nem fogadjuk, csak tegyük fel), akkor is találunk benne némi lelkiismeretet.

Gyurcsány a megszorításokról nem hazudta azt, hogy nem megszorítás. Gyurcsány nem akarta megmagyarázni, hogy a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások, a tervezett megállapodás nem olyan, amilyen, hanem amolyan, másmilyen. Ahogy kinéz a dolog, ez az IMF - nem, nem a Nemzeti Valutaalap, hanem ugyanaz a Nemzetközi, mely eddig ellenség volt - ugyanolyan, vagy igencsak hasonló biztonsági szerződést köthet Orbánékkal, melyet nem biztos, hogy a kormány felvesz. Namost, emlékszünk a paranoiáról Fidesznyikes körben, hogy Gyurcsányék tutira elverik az egészet? Nem, még Bajnai is hagyott belőle Orbánnak 3 milliárd eurót (azt lehívta, de nem használta fel), amelyet persze Orbán vert el. 3.7 milliárdot pedig soha nem hívtak le.

De most tényleg, eddig, miután elkergette Orbán az IMF-t, és miután saját hülyeségei ellenére mégiscsak megszorításokat kellett bevezetnie, nyilvánvalóvá vált, hogy a gazdasági szabadságharcban, csak a függetlenség díszletére fizetjük a nagyobb kamatokat, drágább frankot és eurót. Csak Orbán Viktor büszke lelkének kenegetésére megy el ez a pénz, mert valójában a kormány muszáj volt meglépni azokat a lépéseket, melyeket az IMF és a gazdasági realitás kívánt. Vagy gazdasági valóság. Orbánnál mindkettőt mondani kell, mert nála ez a kettő valamiért különböző. Ő ilyen "kettős tudatú".

Hát, most láthatjuk, hogy milyen az, amikor a valóság nem ugyanaz, mint a realitás, láthatjuk, hogy nyugat csodálni fogja, mire képesek a magyarok, láthatjuk az ortodox gazdaságpolitika eredményeit. Európa most bizonyára tényleg csodálkozik azon, hogy mire képes Magyarország. Vagyis inkább - magyarosan szólva -, hogy mire nem képes ez az Orbán-kormány.

De most, hogy Orbán és Matolcsy visszasunnyogott, a díszlet is leomlott. A számítógépes animáció már nem bírta a strapát. Ezt már nem lehetett szimulálni. Túl sok volt az egymásba ágyazott "valóság".

Most ugyan mondja már meg valaki, miért is fizettük a drágább eurót, frankot, benzint, és kamatot az államadósságra? Mire verték el Orbánék az einstandolt nyugdíjakat? Másfél év papírmaséra? A fake fülkeforradalom utáni mű...szabadságharc latex-gumiszobás díszleteire ment el ez a pénz?! Ezért einstandolták a nyugdíjainkat, ezért sarcoltak meg különadókkal, ezért voltak a brutális megszorítások?! Orbán Viktor külön kis pánikszobájának berendezésére?!

És Gyurcsány végül, amikor az ellene folytatott nagyrészt alaptalan karaktergyilkosság odáig fajult, hogy nem volt tartható a helyzet, lemondott. Én is érveltem korábban amellett, hogy nem szabad lemondania, mert nem szabad engedni a karaktergyilkosságnak.

De Orbán esetében szóba sem jön, hogy karaktergyilkosságról van szó. Orbán tényleg azon emberek egyike, aki gátlások, lelkiismeret nélkül, pofátlanul képes hazudni, akiben semmi nem szakad el, semmi nem mozdul meg. Ha az IMF jön, én megyek mondta. Itt az idő Viktorkám, itt az idő!

0 Tovább

Ideológiai önellentmondások a Matolcsyzmusban

Orbán adózási rendszere tehát tartalmaz két szélsőséges, és egymással ellentétes végletet: egy szuper-nemprogresszív egykulcsos adót, és egy ultra-progresszív különadót.

***

Már írtam arról, hogy a Matolcsyzmus mára már praktikusan megbukott. Hivatkozásokat adtam arra, hogy ez nem csupán az én kis különvéleményem, nem is valami ellenzéki különvélemény, ezt sok semleges, sőt, jobboldali közgazdász is megállapította már.

Itt, most azt fogom kielemezni, hogy az egykulcsos adó, és az Orbán-kormány más intézkedései között eleve milyen ideológiai zavarodottság volt, amivel egy újabb példával támasztom alá azt a nézetet, hogy a Fidesznek, konkrétan Orbán Viktornak nincs is kiforrott ideológiája, hanem, ahogy Kálmán László megállapítja "Számtalan példáját lehet idézni annak, hogy a Fidesz voltaképpen teljesen elvtelenül mindig olyan álláspontot foglalt el, amitől azt remélte, hogy növelheti a támogatottságát." Azaz Orbán opportunista, fasiszta módon, mindig azt mondja, amit éppen népszerűnek gondol, és intézkedései is ad-hoc módon, különféle érdekek alapján történnek, és csak zűrzavart okoznak.

Az egykulcsos adó mögötti ideológiai - azaz nem a gazdasági - érvek egyike az, hogy az egykulcsos adó igazságos. Ez már eleve szamárság olyan szempontból, hogy az "igazságosság", mint olyan eléggé szubjektív, és ebben a konkrét esetben, ha megkérdezünk sok embert, egészen sokfélét fognak mondani, mivel bizonyos szempontból az egyik adóséma az igazságosabb, más szempontból a másik. Akik szerint az egykulcsos adó az igazságosabb, azok valami olyasmit szoktak mondani, hogy a progogresszív adó "nagy hátránya viszont, hogy a rendszer nem igazságos - aki kétszer olyan jól dolgozik, és ezt a cége elismeri, miért ne vihetne haza kétszer annyi nettó bért?"

A Fideszes ideológia is hasonló ebben: valami olyasmit állít, hogy aki sokat keres, az általában megérdemelten keres többet, és az az igazságos, ha ezt nem büntetik többletadóval.

Az egy hosszú vita volna, hogy végigvegyük, hogy tényleg azok keresnek-e kétszer annyit, akik kényszer annyit, vagy kétszer olyan értékes munkát végeznek. Az egykulcsos adó igazságossága ellen további érveket is fel lehetne hozni, de a Fidesz ideológiáját sokkal könnyebben nevetségessé lehet tenni azzal, hogyha magával szembesítjük, pontosabban két másik intézkedéssel, és annak indoklásával.

Az első intézkedés a 98%-os különadó a végkielégítésekre, illetve a bérlimit. Ennek indoklása a Fidesz szerint az erkölcstelen végkielégítés, azaz erkölcstelen jövedelemszerzés.  Orbán saját szavai szerint ezek indoklása: "Tabunak számított az állami vezetők fizetése is korábban. Ez sok igazságtalanságot takart, és nagyon sok jogos ellenérzést szült. Most ezen a területen is változtattunk, korlátoztuk a legmagasabb béreket. Megszüntettük az erkölcstelen végkielégítések kifizetésének rendszerét."

Namost, vegyük észre, hogy:

1) Orbán a mindenkire ugyanúgy érvényes, egykulcsos, nem progresszív, személyi jövedelemadó doktrinája mellett a doktrinával ellentétes 98 százalékos különadót vezet be, amely olyan durva einstandolás, hogy a szuper-progresszívnél is progresszívebb. Orbán adózási rendszere tehát tartalmaz két szélsőséges, és egymással ellentétes végletet: egy szuper-nemprogresszív egykulcsos adót, és egy ultra-progresszív különadót.

2) Az indoklás is ellentmond a Fidesz saját ideológiájának, hiszen azt mondja itt Orbán, hogy az országban a fizetések egyáltalán nem igazságosak, és bizony büntetni kell az erkölcstelen fizetéseket, sőt, egy bérstoppal egyenesen meg kell akadályozni őket, ahol lehet. Most akkor általában az országban igazságosak a fizetések, vagy nem azok? Az a politikus, tanácsadó aki végkielégítéseket kapott, igazságosan kapta, vagy igazságtalanul? Az a politikus, aki kétmillió felett kapott fizetést, azért kapta, mert általános igazság az, hogy aki többet kap, bizonyára többet dolgozik, vagy ez Magyarországra nem jellemző?

Vegyük észre, hogy Orbán szerint ez Magyarországra nézve annyira nem jellemző, hogy végül is azt mondja, az összes végkielégítés és magas fizetés erkölcstelen. Kivétel nélkül. Hiszen ha nem mindenki volna erkölcstelen, akkor az LMP javaslata szerinti egyedi pereket kellett volna alkalmazni. A Fidesz inkább mindenkire adót vetett ki, azaz szerinte mindegyik végkielégítés erkölcstelen volt. Itt is a totális másik végletet mondja tehát Orbán, mint amit az egykulcsos adónál mond a Fideszes ideológia, mely szerint a fizetések általában jól megérdemeltek, és nem szabad adóval büntetni.

A másik intézkedés közvetlenül kapcsolódik az egykulcsos adóhoz. Ez pedig a bérkommandók esete volt, amely gyakorlatilag is gazdasági problémákhoz vezetett. A bérkommandó egyben Orbán hazugságának is beismerése, hiszen ezzel elismerte, hogy az egykulcsos adóval nem jár mindenki jobban. A rosszul járás kiigazítása lett volna ugyanis a bérkommandó szerepe.

Ez viszont egyben azt is elismeri, hogy az egykulcsos adó nem igazságos. Nem csak arról van itt szó, hogy vannak, akik rosszabbul jártak, hanem arról, hogy Orbánék erre nem úgy reagáltak, hogy "igen, de ez igazságos", hanem úgy, hogy elismerték, hogy az egykulcsos adó igazságtalan, amit mesterkélten ki kell javítani. Ideológiájuk tehát már itt megbukott.

Sokáig lehetne vitatkozni az egykulcsos adó igazságosságán, azt gondolom, hogy ez ízlés kérdése. A baloldalnak az egykulcsos adó csakis igazságtalan lehet, és az MSZP most tartja is magát baloldaliságához. Egy jobboldali ideológia szemében igazságos lehet, és mondhatná valaki, hogy a Fidesz következetesen jobboldali, éppen ezért mutattam itt be, hogy következetesen egy nagy fenét.

Nem kérdés azonban az, hogy a baloldalnak elvi alapon a progresszív adózás mellett kell kiállnia, és az sem, hogy az egykulcsos adó, a Matolcsyzmus gazdasági okokból, gyakorlatilag megbukott.

0 Tovább

progressziv

blogavatar

Nem a Fidesz, nem a Jobbik, és a többi párt sem egészen tetszik, de liberális és kicsit baloldali vagyok. Brendel Mátyás blogja.

Utolsó kommentek