Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Intelligenciateszt Orbán Viktornak

A helyes megoldást A Lipótmezőről a Nándorfehérvári teremig jeligére várjuk az orban.viktor@ex-miniszterelnok.hu címre!

Az index szerint ma Orbán Viktor ezt találta mondani a Parlamentben: "Az eurózóna válsága nem Magyarország válsága, 17 ország van bajban, a válság az ő fizetőeszközük válsága, de ettől még Magyarországot rosszul és fájdalmasan érinti a válság, ami nem tőlünk ered, nem mi okoztuk és nem mi tudjuk megoldani, mondta Orbán."

Nos, "kedves" Viktor, csak neked, csak most, csak itt, csak egyetlen kérdéses intelligenciateszt:

Tegyük fel, hogy igaz az alábbi négy állítás:

1) Az eurozóna tavalyhoz képest enyhe válságban van.

2) Az euró az eurozóna fizetőeszköze.

3) Az euró tavalyhoz képest jelentősen drágult a forinthoz képest.

4) A forint a Magyar Köztársaság fizetőeszköze.

Melyik a valószerű magyarázat?

A) Ez azért van, mert a magyar gazdaság tavalyhoz képest erősödött.

B) Ez azért van, mert a magyar gazdaság körülbelül olyan erős, mint tavaly.

C) Ez azért van, mert lehet, hogy az eurozóna kicsit sz.rban van, de a Magyar Köztársaságbanmég jobban elk...tak valamit

D) Népünk és kormányunk és pártunk feltartóztathatatlanul halad tovább a matolcsy úton!

E) Gyurcsány a hibás!

(A E) választ a Hírszerző kötelező "etikai" kódexe végett kellett, hogy beillesszem.:) A helyes megoldást "A Lipótmezőről a Nándorfehérvári teremig" jeligére várjuk az orban.viktor@ex-miniszterelnok.hu címre!

.

0 Tovább

Orbán Viktor és a Magyar Tenger kalózai

Visított a fűrész, sírt a Viktor, de nem volt mit tenni, a túlélés egyetlen útja volt.

***

A gyorsnaszád megtépázva ringatózott a Potomac folyó öblében. Hosszú, kacskaringós út vezetett ide a Fűzfői-öböl hajdan nitrogénes szagú kikötőjéből. Itt szentelték fel ugyanis anno - ortodox szertartás szerint - a kis csanakot, melyet Viktor végül 2010-ben vett át korábbi tulajdonosától (illetéket persze nem fizetve), és azonnal átkeresztelte az új szertartás szerint: ikonok százai úszkáltak az öböl vizein, és pátriárkák menekültek csapatostul a mólón. Átfestette az egész hajót, de annyira, hogy nem csak a kormány, de a kompasz, a hajószakács, a mentőcsónak, a fékek, és ellensúlyok, de még az utolsó vécéülőke is narancssárga lett.

Az Ezüsthajó gyorsnaszád azonnal új vitorlát bontott, és keleti szelek szárnyán - régi magyar reflexek alapján - próbálta megsarcolni a nyugat-európai kereskedőhajókat. Mítoszok szerint a strasbourgi csatában egy pár gyors hadmozdulattal megtépázott egy pár hatalmas, birodalmi csatahajtót.

Viktort otthon sokszor látták sötét kis provinciális kocsmákban amint bepólyált szent jobbjában pálinkát tartva iszogatott. Gyakran dicsekedett azzal, hogy pár kokit és sallert sikerült kilőni a nyugati hadihajókra. De mások azt mondják, hogy csúnyán odacsattant a hatalmas oldalukhoz. Amikor pedig megpróbáltak megcsákányozni egy ilyen csatahajót, akkor a közelharcban megsérült az a bizonyos jobb keze, akit ő maga csak Gyuri néven becézgetett. Petit, a papagájt meg azóta is karbantartják.

Egyébként régi sérülését akkor szerezte, amikor egy másik hajó kapitányával, Ferivel egy koronán veszekedtek, és a civakodás hevében belefejelt. Azóta baloldalra nem lát.

A magyarok kalandozásai néven elhíresült hadjáratában állítólag szabadságharcot folytatott a hatalmas, multinacionális anyahajók ellen, de a világtenger egyre több vizén lett persona non grata. Sok kikötőből kitiltották, sok parti őrség volt már a nyomában. Kénytelen volt a nyílt vizekre menekülni, ahol viszont az idő viszontagságainak, és a tőzsdecápák támadásainak volt kitéve.

Végül Viktor, kényszerből, mégis a Chesapeake öbölbe menekült. Fehér zászlók alatt vitorlázott be a világ legjobban védett tengeri kikötőjébe. Erősen ráalkonyodott már a hajóra. Ráadásul a szent jobb is elfertőződött. A hajón végül lázadás tört ki, mert Gyuri olyan büdös volt már, hogy a legénység is követelte, hogy szabaduljon meg tőle.

A lenyugvó nap véresen ereszkedett alá a Potomac folyóba, mintegy aláfestvén az elkövetkező műtét hangulatát. Viktort a hajóorvos lekötözte, belenyomtak egy teljes üveg törkölypálinkát, egy másikat pedig kikészítettek fertőtlenítésre. A fűrész kíméletlenül vágott bele a szent jobba, régi, dakota mondás szerint: ahol minősítenek, ott hullik a forgács. Visított a fűrész, sírt a Viktor, de nem volt mit tenni, a túlélés egyetlen útja volt.

Hát, ilyen csúfos véget ért a "legnagyobb" kalandozó magyar, az Ezüsthajó gyorsnaszád unortodox története. Unokáinknak is el fogjuk mesélni, hogy tanuljanak belőle.

Egyébként régi sérülését akkor szerezte, amikor egy másik hajó kapitányával, Ferivel egy koronán veszekedtek, és a civakodás hevében belefejelt. Azóta baloldalra nem lát.

0 Tovább

Orbán és az IMF: Másfél év papírmaséra fizettünk százmilliárdokat

Európa most bizonyára tényleg csodálkozik azon, hogy mire képes Magyarország. Vagyis inkább - magyarosan szólva -, hogy mire nem képes ez az Orbán-kormány.

***

Orbán és Eltolcsy visszasunnyog az IMF-hez. Sőt, a nagy "gazdasági szabadságharc" után, mint egy nyüszítő kutya fognak lefeküdni az IMF-nek, gyorsan, vita, és feltételek nélkül dobják fel a hasukat simogatásra.

Ilyen nincs, tör elő belőlem az indulat. Várom, hogy hol feslik fel az idő szövedéke, várom a hibaüzenetet: segmentation fault. Egy tisztességes téridő-kontinuum ezt nem bírja ugyanis ki, egy valamira való számítógép ettől lehal. Persze túlzok: a téridő nem dől össze, és nincs kék halál sem, pont azért, mert a téridőnek és a számítógépnek nincs lelkiismerete. Namost, a"különbség" az, hogy a kormánygépezetnek sincs. Orbánnak sincs, Matolcsynak sincs, Szíjjártónak meg a lelkiismeret halvány fogalma sincs meg.

Ez a kormány abban is felül múlja ugyanis a korábbi kormányokat, hogy minden hazugsága mellett még lelkiismerete sincs. Ha Gyurcsány Ferencet illetően a legsötétebb Hírszerzős, vagy akár Fidesznyikes zsigeri utálatot is vesszük alapul, ha elfogadjuk, hogy hazudott reggel, délben este (nem fogadjuk, csak tegyük fel), akkor is találunk benne némi lelkiismeretet.

Gyurcsány a megszorításokról nem hazudta azt, hogy nem megszorítás. Gyurcsány nem akarta megmagyarázni, hogy a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások, a tervezett megállapodás nem olyan, amilyen, hanem amolyan, másmilyen. Ahogy kinéz a dolog, ez az IMF - nem, nem a Nemzeti Valutaalap, hanem ugyanaz a Nemzetközi, mely eddig ellenség volt - ugyanolyan, vagy igencsak hasonló biztonsági szerződést köthet Orbánékkal, melyet nem biztos, hogy a kormány felvesz. Namost, emlékszünk a paranoiáról Fidesznyikes körben, hogy Gyurcsányék tutira elverik az egészet? Nem, még Bajnai is hagyott belőle Orbánnak 3 milliárd eurót (azt lehívta, de nem használta fel), amelyet persze Orbán vert el. 3.7 milliárdot pedig soha nem hívtak le.

De most tényleg, eddig, miután elkergette Orbán az IMF-t, és miután saját hülyeségei ellenére mégiscsak megszorításokat kellett bevezetnie, nyilvánvalóvá vált, hogy a gazdasági szabadságharcban, csak a függetlenség díszletére fizetjük a nagyobb kamatokat, drágább frankot és eurót. Csak Orbán Viktor büszke lelkének kenegetésére megy el ez a pénz, mert valójában a kormány muszáj volt meglépni azokat a lépéseket, melyeket az IMF és a gazdasági realitás kívánt. Vagy gazdasági valóság. Orbánnál mindkettőt mondani kell, mert nála ez a kettő valamiért különböző. Ő ilyen "kettős tudatú".

Hát, most láthatjuk, hogy milyen az, amikor a valóság nem ugyanaz, mint a realitás, láthatjuk, hogy nyugat csodálni fogja, mire képesek a magyarok, láthatjuk az ortodox gazdaságpolitika eredményeit. Európa most bizonyára tényleg csodálkozik azon, hogy mire képes Magyarország. Vagyis inkább - magyarosan szólva -, hogy mire nem képes ez az Orbán-kormány.

De most, hogy Orbán és Matolcsy visszasunnyogott, a díszlet is leomlott. A számítógépes animáció már nem bírta a strapát. Ezt már nem lehetett szimulálni. Túl sok volt az egymásba ágyazott "valóság".

Most ugyan mondja már meg valaki, miért is fizettük a drágább eurót, frankot, benzint, és kamatot az államadósságra? Mire verték el Orbánék az einstandolt nyugdíjakat? Másfél év papírmaséra? A fake fülkeforradalom utáni mű...szabadságharc latex-gumiszobás díszleteire ment el ez a pénz?! Ezért einstandolták a nyugdíjainkat, ezért sarcoltak meg különadókkal, ezért voltak a brutális megszorítások?! Orbán Viktor külön kis pánikszobájának berendezésére?!

És Gyurcsány végül, amikor az ellene folytatott nagyrészt alaptalan karaktergyilkosság odáig fajult, hogy nem volt tartható a helyzet, lemondott. Én is érveltem korábban amellett, hogy nem szabad lemondania, mert nem szabad engedni a karaktergyilkosságnak.

De Orbán esetében szóba sem jön, hogy karaktergyilkosságról van szó. Orbán tényleg azon emberek egyike, aki gátlások, lelkiismeret nélkül, pofátlanul képes hazudni, akiben semmi nem szakad el, semmi nem mozdul meg. Ha az IMF jön, én megyek mondta. Itt az idő Viktorkám, itt az idő!

0 Tovább

Vajon Gyurcsány Timosenko sorsára jut?

Megszületett a bírói ítélet, Julia Timosenko volt ukrán miniszterelnök 7 évet kapott hatalommal való visszaélés miatt. Az ember erre a hírre felkapja a fejét, mert egy megdöbbentő párhuzamot fedez fel Gyurcsánnyal: ex-miniszterelnökről van szó, akit a következő ciklusban a legádázabb politikai ellenfele alatt ítélnek el. A vád is hasonló, bár Timosenko konkrétan aláírt egy szerződést, Gyurcsánynál meg se anyagi kár nincs, se szerződés, sem aláírás, csak egy vád egy állítólagos utasításról, melyekről a tanúvallomások már megoszlanak.


Van a párhuzamnak még egy nagy eleme, amely nem is volna szükségszerű, de annál érdekesebb, hogy megállja a helyét. Timosenko politikai ellenfele, a jelenlegi elnök, Janukovics orosz-barát politikájáról híres és EU-ellenes. Pontosabban pragmatikus távolságban akarja tartani országát az EU-tól. Némi közeledést és gazdasági hasznot azért szeretne. Ha Orbán keletnek fordulását, és kétszínűségét vesszük az EU kapcsán, akkor eléggé hasonló ideológiákról van szó. Nem mondom, hogy Orbán Janukovicstól vette az ideológiáját, de hogy a Tyimosenko pert nyomon követi, és ebből okoskodni próbál Gyurcsánnyal kapcsolatban, az biztos. Látom magam előtt, ahogy szorgosan jegyzetel a Macintoshán.:)

Gyurcsánynak úgy tűnik, több esélye van, mint Timosenkónak, bár Timosenkónak meg nem a kétharmaddal kellett szembe szállnia. Igazából az ember Magyarországról nem is igazán tudhatja a Timosenko pert megítélni, de sokat mondó, ha az Amnesty International mondja a pert politikailag motiváltnak.

Mindkét esetben kézenfekvő, hogy miért vetődik fel ez a gyanú: az ország politikai vezetője a legnagyobb politikai ellenfelét börtönbe küldi, hogy ne legyen veszélyes. Sokan mondták, hogy Orbán ezzel Gyurcsányból mártírt csinál. De egy dolog világos: börtönből nem lehet választáson indulni, és szervezni se nagyon lehet.

Mit tehet tehát Timosenko, vagy Gyurcsány, ha elítélik? Nem marad más, mint valamilyen pártot indítani, amelyet ideológiailag ő vezet, amely Gyurcsány mellett kiáll, amely őt "tűzi a zászlajára". Azaz a mártirságot kihasználja, a formális nehézségeket pedig áthidalja azzal, hogy mások a szervezők, és mások a jelöltek. Van ennek esélye? A történelem azt mutatja, hogy van.

A Táncsics Alapítvány jelenlegi elnöke követheti Táncsics példáját, és akár egy "fülkeforradalom" is kezdődhet vagy végződhet azzal, hogy Táncsicshoz hasonlóan, Gyurcsányt kihozzák a börtönből.

0 Tovább

progressziv

blogavatar

Nem a Fidesz, nem a Jobbik, és a többi párt sem egészen tetszik, de liberális és kicsit baloldali vagyok. Brendel Mátyás blogja.

Utolsó kommentek