Otthon jártamban rádiót is hallgattam, amit ritkán szoktam, most is csak azért tettem, mert se internet, se tévé nincs előfizetve. Nagyon kultúra-igényeseknek megjegyzem, hogy sokat olvastam is emellett. No, a rádión beleakadtam Fiala János reggeli műsorába, és két napig hallgattam. Második nap csak azért, mert bár kialakult bennem a kép, hogy ez nem igazán jó műsor, de mielőtt ítélkezünk, adjunk neki még egy esélyt, hátha az első nap hülyesége speciálisan arra a napra szólt!

Mert az első napi műsorban végig annyi ment, hogy Fiala összeveszett Vitrayval és az ATV-vel, és akkor most teljesen ki van akadva, hogy lemondták a meghívását az ATV-be. El tudom én képzelni, hogy a médiában miféle szemétkedések mennek, egy ici-picit beleláttam én magam is. És az is fontos, hogy ezt "kiteregessék", hadd tudja meg az ember, mi megy a kulisszák mögött. Pláne ilyen médiatörvényes időszakban. Egy tíz perces jegyzet, vagy mesélés jó is lett volna. Ha jól gondolom, akkor Fiala könyve úgyis erről szól, tehát aki nagyon akarja, ott elolvashat mindenféle további részletet. Ezt a könyvet a műsor egyébként is agyonreklámozta, tehát aki hallgatja a műsort tud róla, akit érdekel, elolvassa.

Elvben nem is kellett volna beszélni róla, annyira nyomulósan, reklámozták. Jó, de engedjünk meg Fiala Jánosnak egy kis önzést, adjunk neki tíz percet! No de, hogy több órán át azon szenvedjen, hogy visszavonták az ATV-s meghívását, az már mégis csak szánalom. Sok embert nem hívnak meg az ATV-be, szóval Fiala nem valamiféle alapvető emberi jogtól lett megfosztva. Jó, értem, hogy a meghívás visszavonása rondább dolog, értem, hogy ezt közzé kell tenni, de tíz perc elég.

Fiala egyébként azt mondja, hogy liberális. Hát biztosan az, nem vonom kétségbe. A liberálisok között is van sokféle, és ilyen önimádó, jellegtelen alak is van közöttük. A baj az, hogy sajnos vannak, akik a liberalizmust ez alapján ítélik meg. Ez is elég súlyos hiba. Mindenesetre a Fialák ellen nem tehetünk semmit, joguk van élni, és ha egy rádió elég hülye ahhoz, hogy ilyennel töltse ki a reggeli műsorát, hát akkor töltse! Nem kell ugyebár hallgatni! Így is van, nem is fogom.

Korábban sokszor beszéltem olyan jobberekkel, akik a liberálisokat ilyennek írták le, mint amilyen Fiala volt ebben a műsorban, és nagyon utálták. Én nem mondom, hogy utálom. Amit csinál, az számomra csak értelmetlen, idegen, nem szeretem. De annyira nem bosszant, és akkora kárt nem tesz. Annyi kár van, hogy miért pont ilyen tehetségtelen embernek kell műsort vezetnie. És persze a műsor ennek megfelelően tartalmatlan. Szóval a hallgatóinak lehetne egy jobb műsort is adni, és ennyivel jobb volna a világ Fiala nélkül. De csak ennyi. A szélsőjobbos utálkozást tehát nem értem, de annyit megértettem, hogy tényleg van ilyen liberális ember is, hogy melyik az a példa, amelyből általánosítanak.

Fiala önimádatát egy kicsit jobban körülírom: ugye már említettem, hogy a műsor alatt összesen talán kétféle reklám ment, az egyik a saját könyve volt, amelyet persze még a saját beszédblokkjában is reklámozott, ahol csak lehet. Ez szerintem az önreklám nyomulós, ízléstelen szintje. Fiala végig belebeszélt a zenébe, és lehet, hogy van pár ember, akinek ez tetszik - kétlem, hogy sokan lennének - de ez mégis tiszteletlenség a zene iránt. A műsorban Fiala többször kifejtette, hogy az róla szól, mert "érdekes ember vagyok".

Hát mit ne mondjak ehhez is kell az egészséges önbizalmon túl egy adag exhibicionizmus. De még csak nem is sima exhibicionizmusról van szó, mert az lehet akár valóban érdekes is. De Fiala tulajdonképpen valami elképesztő módon unalmas ember, legalábbis a műsorbeli Fiala. Egy érdekes ember az, aki mondjuk hobbiból kínai filozófiával foglalkozik, vagy Botswanában nőtt fel, vagy szabad idejében maratont fut, vagy mondjuk mellékesen hegedül egy zenekarban, ellátogatott az Antarktiszra, vagy autodidakta módon megtanult arabul, és szórakozásból eredetiben olvassa az Ezeregy éjszaka meséit. Illetve ahhoz, hogy valaki érdekesnek minősüljön, több ilyen érdekesség kéne, plusz még az az érdekes személyiség, látásmód, gondolkodás, amely ezekből származik.

Utánanéztem, és belebukkantam egy riportba, amelyben Fiala magáról beszél, hát az ilyen pszichológiai problémákkal küszködő ember mindennapos Magyarországon. Ilyen emberből ezrével van Budapesten, ez nem érdekes. Nem mondom, ha ilyen módon mesélt volna magáról, az még mindig jobb lett volna, mint az a gerjesztett probléma, amit előadott. Egy jó kis beszélgetés Raunschburg valamely könyvéről legalább hasznos népnevelés lett volna...

Az egész első nap egy mondvacsinált balhéról szólt, ahol a híveit és az ellenségeit ugrasztotta össze. A híveit hergelte az ellenségeivel, és várta, hogy betelefonáljanak, és támogassák, udvaroljanak neki, dicsérjék. Teljesen öncélú, tartalmatlan műsor volt. Fiala a reklámjában, amely azt mondja, hogy olvassuk el a könyvét, hogy még jobban utáljuk, be is vallja, hogy nagyrészt mondvacsinált ügyből, utálkozásból, öncélú provokációból áll a könyve, a műsora. Többször említette, hogy az ATV ügyvédjei hallgatják a műsort. Lényegében tehát itt egy rádiós üzengetésbe hallgathattunk bele, és nem értem, hogy miért is kéne nekünk ehhez aszisztálni. Miért kell nekünk Fiala üzeneteit hallgatni reggel? És akik utálják Fialát, azok minek hallgatják? Nyilván van ilyen mazochizmus, és lehet erre marketing-stratégiát építeni, de azért ez merő szánalom.

A második nap Fiala legalább már nem magáról beszélt. Felvetette, hogy féltjük-e a befektetéseinket, kivisszük-e a megtakarításainkat külföldi bankokba. Ez legalább valami aktuális, és közérdeklődésre tarthat számot. Nem magáról beszélt, de az látszott, hogy csak azért vetette fel a témát, mert neki éppen előző este ez volt fontos. Magából indult ki, és bevallottan erőltette ezt a témát, a hallgatóságra való tekintet nélkül. Erről a témáról lehetne értelmesen kulturáltan, tartalmasan beszélni. De Fiala nem tudta így felvetni a kérdést, igazából én sem értettem egészen pontosan, mit akar, mit vár. Először nem nagyon telefonáltak neki, bizonyos telefonálókat lecsapott, még olyanokkal is elég röviden beszélt, akikkel lehetett volna hosszabban is. Közben belebeszélt a zenébe, és magyarázkodott, hogy "ő nem fogja megszabni a hallgatóknak, hogy telefonáljanak", ma ez lesz a téma, ha a fene fenét eszik is. Vagy hívják, vagy csak zene fog menni. Ennél szánalmasabb provokációt, magyarázkodást nem nagyon hallottam még rádióban. Mi a fenének csinálja ezt Fiala, nem értem. Miért nem tud normálisan felvetni egy témát, közreadni valami gondolatot, és normális stílusban beszélni a betelefonálókkal? Miért ilyen bunkó, üres, agresszív?

A két nap után bevallom, ClassFM-et hallgattam, amely alaphangon persze óriási hülyeség, de nem annyira idegesítő, mint Fiala. A ClassFM ugyanis egy bizonyos hallgatóság igényei szerint limitált műsor.Joggal veti fel az olvasó, hogy magamat is ide számítom-e, de az a helyzet, hogy a rádión más nem nagyon jött be, és pár napra nem akartam megoldani a technikai problémát. A ClassFM célzottan olyan, amilyen. Fiala nem tudom, kit céloz meg a műsoraival, csak azt tudom elképzelni, hogy egyes emberek kénytelenek voltak annyit hallgatni, hogy hozzászoktak, függővé váltak, ezért hallgatják.

A ClassFM-en például a sok bugyutaság mellett legalább volt egy kis rész Rubint Szilviával, aki megnyerte az Athén-Spárta extrém maratoni futást. Az a rész jobb volt, mint Fiala összes maszturbálása. Ott volt egy tényleges téma, volt tényleges teljesítmény, volt egy tényleges, és érdekes személy, volt személyes hang, beszélgetés, riport, és tartalom. Nem mondom, a műsorvezetők nem tudtak túllépni azon, hogy ők ötszáz  méter után kidöglenének, és ez a kis nyámnyila hozzáállás behatárolta a horizontot, de még mindig jobb volt, mint Fiala.

Szóval rövidre zárva: lehet, hogy Fiala Jánosnak ez valami szörnyű két napja volt, de ilyet profi műsorvezető nem engedhet meg magának, elveszti a hallgatóságot. Szerintem azért ez nem valami véletlen volt, amibe beletorpantam. Ergo azt javaslom, ne hallgassatok Fialát! Még akkor sem, ha liberálisok vagytok. És akkor sem, ha liberális vagy Fiala-gyűlölők. Semmilyen módon nincs értelme a dolognak. És ez nem valami trükkös reklám, hanem tényleg ne hallgassatok!