Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Rezsicsökkentéssel Észak-Korea felé

tervgazdálkodás.jpg

A címben Észak-Korea mint egyetlen még ma is igazán kommunista, és nem a kapitalizmus felé tartó ország szerepel. Írhattam volna azt is, hogy rezsicsökkentéssel a lenini úton, vagy a szocializmusba, vagy hasonlót. A lényeg, hogy lássuk, arról van itt szó, hogy az állam tervgazdálkodásos módon meg akar határozni bizonyos dolgokat, konkrétan árakat, amelyeket a piac alakít ki. És arról volna szó, hogy lássuk, hova vezet ez!

Magyarországon már maga az is katasztrófa, hogy a közművek csak részben vannak magánkézben, és versenyről nem is nagyon lehet beszélni. Így a rezsiárakat nem a szabad piac alakítja ki. Azért szomorú ez, mert ez volna a rezsicsökkentés igazi megoldása. Ha valóban van olyan közmű-cég, amelyik túl sok profitot tesz zsebre, akkor nosza, jelenjen meg a piacon a versenytárs, ígérjen alá, és akkor majd az emberek megoldják ezt a dolgot a vállalatokkal, Orbán nélkül!

Ha ellenben a közművek nem nyelnek le különösebben nagy hasznot, akkor az orbáni parancs végzetes, mert a beruházások fognak elmaradni, illetve tönkre fognak menni a cégek. A cégek tönkremenetelét még a tervgazdálkodás, még a legdiktatórikusabb sztálinizmus sem tudja nem megtörténtté tenni. És a tervgazdálkodásban pont az a baj, hogy az egész azon múlik, hogy aki tervez, az még akkor sem láthat át mindent, ha nagyon okos és jól informált, ha pedig csak egy Orbán Viktor, akkor aztán igazán nagy baj van.

Lehet itt kérem csökkenteni a rezsit akár 80 vagy 90 százalékkal is, sok év múlva akár ingyen is kaphatjuk a rezsit. Node mit érünk vele, ha közben a beruházások elmaradnak, a cégek tönkremennek?! Végül a semmit fogjuk ingyen kapni. És a semmi ingyen az rosszabb, mint a valami pénzért, ha arra a valamire szükség van.

Olyasmi ez, mint a szocializmus legrosszabb évei a legrosszabb szocialista országokban, ahol a boltban nem volt drága az áru, csak éppen alig lehetett valamit is kapni. Örülni fog ennek a szavazó?! Gondolom nem. Hát akkor miért olyan rövidlátó, hogy a rezsicsökkentésnek tapsikol?!

leszakadtelektromosvezetek.jpg

Annak tapsikol, hogy majd a jövőben egy napon leszakad a vezeték, és már senki nem javítja meg?! Épp márciusban volt ugye egy nagy hóvihar, amikor nagyon sok vezeték sérült meg. És akkor az ilyet a jövőben nem javítják meg, mert már nincs a cégnek nyeresége, amelyből megjavíthatná? Azok a területek, ahol kiesett az áram, majd úgy is maradnak. Vagy eltörik a vízcső, és már nincs pénz megjavítani. És akkor mi lesz, Orbán a parlamentben kétharmaddal megszavazza, hogy a cső nem törhet el?! Alkotmányba fogják vésni?! És akkor nem fog eltörni?! Akkor nem lyukad ki a gázvezeték, és nem robban fel az egész csőrendszer?!

Persze értem én, rövid távon jól jár a szavazó, és ennek örül, mint majom a farkának. De hát kérem, a Kádárizmusban is így volt: mindenki azt hitte, jól jár, mert a maga kis kiskapuival megoldotta a dolgokat, és egyébként meg volt némi jólét, hitelből, csak kérem közben ment tönkre a rendszer és halmoztuk fel az adósságot. Persze, lehet a gyárból hazalopni az alkatrészt, lehet fusizni, magánhaszonra dolgozni, csak közben megy tönkre a gyár. és aztán az ország.

Csodálkozom ezen az országon, hogy nem volt elég a Kádárizmus sok évtizede ahhoz, hogy ezt megtanulja?! Muszáj még egyszer kipróbálni, még egyszer tönkretenni ezt az országot, hogy egy kis időre megint tudatosuljon a tanulság?! Hogy aztán pár évtized múlva megint elfelejtődjön az egész?! Jöjjön egy újabb Kádár-Orbán, és megint tönkre tegye az országot?! Ennyire hülye ez az ország, hogy újra és újra el kell követnie a hibáit, hogy kérészéletű ideig tanuljon belőle valamit?! Ennyire amnéziás?!

Egy legutóbbi hír szerint például az ÉMÁSZ 116 milliárd forint mérlegfőösszeg mellett - ami kb az összvagyonnak felel meg - 4,2 milliárd forintot osztottak ki a befektetőknek. Gondoljuk meg, ez nem valami nagy nyerészkedés, ez a jegybanki alapkamat alatt van, és a bankban is kb ennyiért tudom lekötni a pénzem. Ha ezek a gonosz befektetők ezt nem érdemelték meg, akkor senki nem érdemli meg, aki a bankban leköti a pénzt. És ha ennyi nyereséget sem adunk nekik, akkor hülyék lesznek befektetni, és nem jön majd az áram.

Az ÉMÁSZról azt is megtudjuk, hogy kb 20 milliárdot fordított beruházásra. Mivel abból a 4 százalék közötti nyereségből nem lehet elvonni, mert mint mondtam, akkor hülyék lennének befektetni a befektetők, nyilván a beruházásokból megy a rezsicsökkentés. A tíz százalék elviszi majd a felét, a következő tíz az egészet. És akkor jönnek a leszakadt vezetékek, melyeknél nincs pénz a javításra. Kell ez nekünk? Tényleg ez kell nekünk?!

A valódi rezsicsökkentés a piac megnyitásából állna, olyan törvények bevezetésével, amik az áramtolvajok elleni fellépést, a nem fizetők lekapcsolását teszik lehetővé. Olyan törvények, melyek a távfűtéses rendszer modernizálását, a mérőórák felszerelését, a modern, rádiófrekvenciás automatikus mérőórák üzembe vételét teszik lehetővé.  A valódi rezsicsökkentésbe olyan államilag támogatott szigetelési programok is többet tennének, mint amit az Együtt2014 ígér. Vagy akár még progresszívebb dolgok is. Ilyen szempontból jó volna, ha az LMP zöldsége helyett  a valódi környezetvédelmi programok végre tényleg hangsúlyt kapnának a PM-en keresztül az E14-ben.

1 Tovább

Intelligenciateszt Orbán Viktornak

A helyes megoldást A Lipótmezőről a Nándorfehérvári teremig jeligére várjuk az orban.viktor@ex-miniszterelnok.hu címre!

Az index szerint ma Orbán Viktor ezt találta mondani a Parlamentben: "Az eurózóna válsága nem Magyarország válsága, 17 ország van bajban, a válság az ő fizetőeszközük válsága, de ettől még Magyarországot rosszul és fájdalmasan érinti a válság, ami nem tőlünk ered, nem mi okoztuk és nem mi tudjuk megoldani, mondta Orbán."

Nos, "kedves" Viktor, csak neked, csak most, csak itt, csak egyetlen kérdéses intelligenciateszt:

Tegyük fel, hogy igaz az alábbi négy állítás:

1) Az eurozóna tavalyhoz képest enyhe válságban van.

2) Az euró az eurozóna fizetőeszköze.

3) Az euró tavalyhoz képest jelentősen drágult a forinthoz képest.

4) A forint a Magyar Köztársaság fizetőeszköze.

Melyik a valószerű magyarázat?

A) Ez azért van, mert a magyar gazdaság tavalyhoz képest erősödött.

B) Ez azért van, mert a magyar gazdaság körülbelül olyan erős, mint tavaly.

C) Ez azért van, mert lehet, hogy az eurozóna kicsit sz.rban van, de a Magyar Köztársaságbanmég jobban elk...tak valamit

D) Népünk és kormányunk és pártunk feltartóztathatatlanul halad tovább a matolcsy úton!

E) Gyurcsány a hibás!

(A E) választ a Hírszerző kötelező "etikai" kódexe végett kellett, hogy beillesszem.:) A helyes megoldást "A Lipótmezőről a Nándorfehérvári teremig" jeligére várjuk az orban.viktor@ex-miniszterelnok.hu címre!

.

0 Tovább

Orbán és a parasztháború

 

Mert parasztvezér miniszterelnökkel legfeljebb parasztháborút lehet vívni, nem pedig szabadságharcot.

***

A leminősítés után Orbán Viktor Matolcsyval közgazdászokat hívott meg egy tárgyalásra. Az összejövetel tartalmi elemeiről írtak eleget, nem szeretném megismételni a sok kritikát a matolcsyzmusról, magam is írtam eleget erről, felesleges ismételnem magam. Amiről írni szeretnék, az a stílus. Nézzük meg tehát a videót, amely csak az entréeről szól, az első pillanatokról, és figyeljünk oda Orbán viselkedésére!

Mire emlékeztet ez? Igen, valami olyasmire, mint amikor magyar férfiak összeröffennek egy jó kis disznóvágásra. Holott itt egy nagyon komoly helyzetben, nagyon fontos szereplőkkel folyt egy meeting, amely az ország szempontjából kiemelt jelentőségű, nem csipp-csupp ügyről van tehát szó.

Namost - hogy elkerüljem a rosszindulatúság vádját -el kell ismerni, hogy minden tárgyaláson, a legfontosabbaknál is lehet egy kis barátságos belépővel indítani, amely egy kis small talkot tartalmaz. De az ilyen könnyed beszélgetést is lehet intelligens módon intézni, és lehet paraszti stílusban. Persze ehhez műveltségre és intelligenciára van szükség.

Megint, hogy elkerüljek egy ellenérvet, ha valaki nem tartozik éppen a Hochkultur legragyogóbb képviselői közé, akkor még mindig lehet normálisan is barátságos. Például, személyesen: "család hogy van?", vagy személtelenül: "hogy mennek a dolgok az OTP-nél?". De az "OTP még áll?", az ugyanennek egy bunkó, félreérthető, csipkelődő változata, amely ebben a helyzetben kifejezetten rosszul veszi ki magát. Mert ugye temetésen nem viccelünk halálról.

Mindennek a teteje, amikor Orbán valamilyen árfolyam, vagy kockázati ábrát nézeget, és megkérdezi, hogy "És tessék mondani, ez jó, vagy rossz?". Orbán ezzel vagy totális dilettantizmusát árulta el, mert komolyan fogalma nincs, hogy rossz-e mondjuk a 317 forintos eurós árfolyam, vagy viccelődik ezzel, ami viszont nagyon szerencsétlen egy dolog.

A tárgyalásról szóló beszámolók arról is szólnak, hogy Orbán és Matolcsy meg volt illetődve, ami érthető. És persze ezt figyelembe véve azt is jobban értjük, hogy zavarát ilyen hülye viccelődéssel üti el, de ez nem elfogadható indok. Egyrészt azért, mert itt ő maga tehet a kínos helyzetről, másrészt, "tetszettél volna nem arrogánsnak lenni előtte", harmadrészt, a miniszterelnök ilyenkor is legyen ember a talpán, ez a minimum!

De a zavarodottság nem magyaráz mindent. Ismerős Orbánnak ez a nyegle stílusa máshonnan is. Máskor is demonstrálta már, hogy nincs benne annyi intelligencia, hogy a helyzethez, az alkalomhoz alkalmazkodjon, felvegye az annak megfelelő style-t. Vélhetően annyi sincs benne, hogy egyáltalán képes legyen más stílust megtanulni. Itt nem az illem ellen lázadó, farmernadrágos, hosszú hajú, lázadó fiatalról van szó, aki tudatosan nem felel meg valamilyen elvárásnak. Ezeket az időket Orbán már rég megtagadta.

Nem. Orbán hozott anyagból dolgozik, otthonról hozott anyagból. El tudjuk képzelni, ahogy az Orbán családban kb. így ültek le disznóvágás előtt a férfiak egy kis pálinkázásra. Orbán ezen nemcsak nem akar túllépni, hanem nem tud. 1990 körül, pár évig mozgott olyan közegben, ahol erre lett volna esélye. A liberális fiatalból lehetett volna nyugatias felnőtt. De ezt elszalasztotta. Tudatosan tért vissza gyökereihez.

Ennyi van benne, ezt hozta, ezen végül nem lépett át. Mindig is a harminc markos legényes parasztember maradt, aki mellesleg több "markos embert" alkalmaz a miniszterelnökségen, mint ahány embert korábban Bajnai. És ez elég szomorú, nem csupán rá nézve, hanem még inkább az országra nézve. Mert parasztvezér miniszterelnökkel legfeljebb parasztháborút lehet vívni, nem pedig szabadságharcot.

Az igazán kolbászba vágó kérdés ugyanis nem Orbán stílusa. Ez csak az intelligencia hiányának egyik megnyilvánulása. Az országra nézve az a katasztrofális, ami ennek az alacsony intelligenciának egyéb következménye: a csökönyösség, a szembenézésre való képtelenség, az előre látás képtelensége, és persze az a munkás-paraszt Orbány, amely csak tönkre tudja tenni Magyarországot.

Disclaimer: a cikkben a "paraszt" szó jelzőként szerepel, és a viselkedésre utal, nem a foglalkozásra. Az őstermelők nevében tehát felesleges megsértődni.

0 Tovább

Orbán Viktor lassan nagyobb katasztrófa, mint a világválság

...legalábbis Magyarországnak. Mert azért a világot összedönteni nem tudja, azt csak a Gyurcsány képes.:) Legalábbis a fidesznyikes ideológia szerint. Az a hír járja, hogy a GKI szerint jövőre 1.5 százalékos GDP CSÖKKENÉS várható.

Méghozzá azért, mert: a világgazdasági és európai helyzet is romlott, de a magyar gazdaság sokkal inkább a kiszámíthatatlan, a jogbiztonságot csökkentő, populista, alapvető jogokat sértő gazdaságpolitika miatt került ilyen helyzetbe, és ez elriasztja a befektetőket.

Jó, mondja erre az egyszeri Fidesznyik, de ez csak a jövő, és csak Vértes András, azaz a fidesznyikes szemében csak egy gyurcsánypárti véleménye.

Jó, mondjuk mi is, és aki szereti Magyarországot, tényleg inkább azt kívánja, bárcsak ne lenne igaz a GKI jóslata. Inkább legyen jó Orbánnak, mint rossz az egész országnak. Csak sajnos ez nem valószínű. És az meg már nem a jövő kérdése, hogy ez a jómadár már mennyi rosszat tett Magyarországnak.

Mert nézzük a tényeket, és a múltat! Nézzünk mondjuk árfolyamokat az elmúlt 5 évben, és nehogy az egyszeri Fidesznyik magyarázkodni tudjon, nézzünk sokat!

KANADAI DOLLÁR:

SVÁJCI FRANK:

CSEH KORONA:

EURO:

ANGOL FONT:

JAPÁN JEN:

ROMÁN LEJ:

USA DOLLÁR:

Mi a közös ezekben az ábrákban?

1) Gyurcsány második kormánya alatt általában erősödött a forint az összes külföldi pénznemhez képest.

2) Ez nem közös: a világválság alatt különféle dolgok történtek, hiszen ez egy erősen kaotikus, katasztrofális jelenség volt. A legtöbb pénznemhez képest a forint gyengült, de mindenféle ellentétes folyamatok is voltak.

3) Orbán kormányra kerülésekor, a Varga, Kósa féle nyilatkozatok és az IMF elküldésekor, a gazdasági szabadságharc meghirdetéskor a forint minden pénznemhez képest esett. Nem csak a svájci frankhoz képest.

4) A második intifáda, a devizahitelesek "megsegítésének" meghirdetésekor még nagyobb esés tapasztalható.

Külön csemege, hogy ezen pénznemek közül az 5 év alatt tendenciózus gyengülést a forinthoz képest csak a román lej mutatott fel (emiatt ott Orbán jóval kisebb katasztrófának látszik, mint a világválság). A bemutatott országok közül az egyetlen, amely évek óta bevezette az egykulcsos adót. Szépen tönkre vágta őket is. Már hamarabb, tehát Orbán kapcsolhatott volna. Már ha lenne kapcsolója.

Orbán, mint Magyarország gazdasági válsága, egyelőre W alakú, visszaeső válságot jelent. De lehet ez még kilenclyukú híd alakú, speciális, Fideszes, nemzeti összebarmolási válság is. Olyan, amilyen tényleg nincs még a közgazdasági tankönyvekben sem.

A gazdasági intifádáról jut eszembe, mai hír, hogy Barroso az EU Parlamentben egy szokatlanul erős beszédben az EU intézmények erősítése, a gazdasági integráció erősítése mellett érvelt. Azaz a nemzeti gazdasági eltérések, a nem tankönyvszerű elbarmolások ellen.

A pénznemekre még visszatérve egy példa erejéig: legyünk őszinték, van pár pénznem, amely nem mutat ennyire határozottan ilyen jelenséget, például a lengyel zloty.

Egy nagy hupli azért itt is van az Orbán-kormány alatt. No meg a lengyelek 4 százalékos növekedéssel csúnyán lehagynak minket, a pénznem ehhez képest nem igazán lényeges. És végül, tegyünk ide valamit, ami nem pusztán pénzbeli árfolyam.

A BUDAPESTI ÉRTÉKTŐZSDE INDEXE:

 

Itt az Orbán kormány indulása nem látszik annyira, annál inkább látszódik a mostani orbánus országválság. És ez még csak a beszakadás kezdete. A világválságon egy év alatt túl voltunk, Orbánt vajon még 2014-ig kell tűrnünk?! No és miért is? Mert 2,7 millió hülye ezt akarta, és pár másik millió tétlenül nézte.

0 Tovább

Gyurcsánytól Orbánig: a gazdaságpolitika kihatása az euro-forint árfolyamra



Az ábrán az elmúlt 5 év euro-forint árfolyama látható, amelyet a http://portfoliofinancial.hu/ oldaláról mentettem le.

Miért az eurót vettem alapul? A frank árfolyama az euróhoz képest is ingadozik, különböző nemzetközi intézkedések és történések miatt. Az euro az egyik legstabilabb deviza, és általában, ha ehhez képest változik a forint árfolyama, annak belföldi oka van. Kivétel a gazdasági világválság.

Először a címkék egy részéhez adok egy kicsit részletesebb magyarázatot, illetve hivatkozást.



1) Már a II. Gyurcsány-kormány megalakulása előtt kiderült, hogy a korábban, az I. Orbán, Medgyessy és I. Gyurcsány kormány által folytatott túlköltekező politika nagy államháztartási hiányhoz és végül államadósság-növekedéshez vezetett. Emiatt a II. Gyurcsány kormány magas árfolyamról kezdte tevékenységét, kis részben maga Gyurcsány hibájából. Ugyanakkor a következő megszorítások, és különösen elkezdett reformok hatására a gazdaság stabilizálódott, és ez megmutatkozott a forint erősödésében az euróhoz képest (euró gyengülés a forinthoz képest).

2) A gazdasági világválság sok kisebb ország fizetőeszközét gyengítette, a kelet-európai országok nem is kerülhették ki a fizetőeszközük relatív gyengülését, így a forint is nagyon gyengült.

3) A gazdasági világválság vége felé a Bajnai kormány megfelelő intézkedésével, a konszolidációs program folytatásával, megszorításokkal ismét stabilizálódott az árfolyam.

4) A II. Orbán kormány beiktatásával azonnal gyengült a forint, majd ezt tetézték Varga és Kósa államcsődös riogatásai, és az IMF elküldése, és a gazdasági "szabadságharc" más őrült intézkedései. A forint gyengülése csak közepes volt, azonban tartós.

5) Egészen addig, amíg a Széll Kálmán tervvel ismét megszorítások jöttek, és ez visszanyerte a forintot kereső külföldi befektetők bizalmát. Emellett Orbánnak sikerült jobban a markába kaparintania az MNB-t, és ezáltal ki tudja, milyen intervenciókat elérnie.

6) A forint erősödése csak az Orbán kormány újabb őrültségéig tartott, az országvédelmi akcióterv ismét bedöntötte a forintot, különösen a frankhitelek fix, és nyomott árfolyamon való beválthatóságának terve.

Összefoglalva:

A) A forintot általában a különböző kormányok alatt a megszorítások erősítették. A legerősebb a forint akkor volt, amikor ezek a megszorítások még reformokhoz is kapcsolódtak. A befektetők nyilván azt szeretik, ha az állam bevételei jól alakulnak, stabilak, illetve még jobban szeretik, ha a jövőben a reformok miatt még jobbak a kilátások. Megszorításokat leginkább az MSZP kormányai hajtottak végre, lényeges reformokat csak Gyurcsány próbált meg. Emiatt az ő kormányzása alatt volt legerősebb a forint, amíg jött a világválság.

B) Amikor az Orbán kormány megszorított, akkor ő is erősíteni tudta a forintot. De emellett az Orbán kormány immár kétszer rontotta el a gazdaságpolitikáját, méghozzá saját maga rontotta el, a teljesen szükségtelen és őrült gazdasági "szabadságharccal".

C) A leggyengébb a forint az euróhoz képest Gyurcsány alatt volt, de ez a drasztikus világválság miatt volt. Orbán a világválság végével, nagyrészt a saját hülyeségéből rontotta el a gazdaságpolitikáját, és a forint gyengülése immár hosszabb ideig tart, mint a világválság alatt.

D) Orbán Viktor az országvédelmi akciótervét azzal indokolta, hogy euro-válság van: "Az ország megújítása nagy feladat, de az euró válság fellángolása tovább szaporítja a teendőket (…) és újabb viharokat kavar". Pont ezért vettem az eurót viszonyítási alapnak. Ha ugyanis a forint most a hanyatló euróhoz képest zuhan, akkor Orbánnak el kell ismernie, valamit nagyon elrontott.

0 Tovább
«
12

progressziv

blogavatar

Nem a Fidesz, nem a Jobbik, és a többi párt sem egészen tetszik, de liberális és kicsit baloldali vagyok. Brendel Mátyás blogja.

Utolsó kommentek