Az ábrán az elmúlt 5 év euro-forint árfolyama látható, amelyet a http://portfoliofinancial.hu/ oldaláról mentettem le.

Miért az eurót vettem alapul? A frank árfolyama az euróhoz képest is ingadozik, különböző nemzetközi intézkedések és történések miatt. Az euro az egyik legstabilabb deviza, és általában, ha ehhez képest változik a forint árfolyama, annak belföldi oka van. Kivétel a gazdasági világválság.

Először a címkék egy részéhez adok egy kicsit részletesebb magyarázatot, illetve hivatkozást.



1) Már a II. Gyurcsány-kormány megalakulása előtt kiderült, hogy a korábban, az I. Orbán, Medgyessy és I. Gyurcsány kormány által folytatott túlköltekező politika nagy államháztartási hiányhoz és végül államadósság-növekedéshez vezetett. Emiatt a II. Gyurcsány kormány magas árfolyamról kezdte tevékenységét, kis részben maga Gyurcsány hibájából. Ugyanakkor a következő megszorítások, és különösen elkezdett reformok hatására a gazdaság stabilizálódott, és ez megmutatkozott a forint erősödésében az euróhoz képest (euró gyengülés a forinthoz képest).

2) A gazdasági világválság sok kisebb ország fizetőeszközét gyengítette, a kelet-európai országok nem is kerülhették ki a fizetőeszközük relatív gyengülését, így a forint is nagyon gyengült.

3) A gazdasági világválság vége felé a Bajnai kormány megfelelő intézkedésével, a konszolidációs program folytatásával, megszorításokkal ismét stabilizálódott az árfolyam.

4) A II. Orbán kormány beiktatásával azonnal gyengült a forint, majd ezt tetézték Varga és Kósa államcsődös riogatásai, és az IMF elküldése, és a gazdasági "szabadságharc" más őrült intézkedései. A forint gyengülése csak közepes volt, azonban tartós.

5) Egészen addig, amíg a Széll Kálmán tervvel ismét megszorítások jöttek, és ez visszanyerte a forintot kereső külföldi befektetők bizalmát. Emellett Orbánnak sikerült jobban a markába kaparintania az MNB-t, és ezáltal ki tudja, milyen intervenciókat elérnie.

6) A forint erősödése csak az Orbán kormány újabb őrültségéig tartott, az országvédelmi akcióterv ismét bedöntötte a forintot, különösen a frankhitelek fix, és nyomott árfolyamon való beválthatóságának terve.

Összefoglalva:

A) A forintot általában a különböző kormányok alatt a megszorítások erősítették. A legerősebb a forint akkor volt, amikor ezek a megszorítások még reformokhoz is kapcsolódtak. A befektetők nyilván azt szeretik, ha az állam bevételei jól alakulnak, stabilak, illetve még jobban szeretik, ha a jövőben a reformok miatt még jobbak a kilátások. Megszorításokat leginkább az MSZP kormányai hajtottak végre, lényeges reformokat csak Gyurcsány próbált meg. Emiatt az ő kormányzása alatt volt legerősebb a forint, amíg jött a világválság.

B) Amikor az Orbán kormány megszorított, akkor ő is erősíteni tudta a forintot. De emellett az Orbán kormány immár kétszer rontotta el a gazdaságpolitikáját, méghozzá saját maga rontotta el, a teljesen szükségtelen és őrült gazdasági "szabadságharccal".

C) A leggyengébb a forint az euróhoz képest Gyurcsány alatt volt, de ez a drasztikus világválság miatt volt. Orbán a világválság végével, nagyrészt a saját hülyeségéből rontotta el a gazdaságpolitikáját, és a forint gyengülése immár hosszabb ideig tart, mint a világválság alatt.

D) Orbán Viktor az országvédelmi akciótervét azzal indokolta, hogy euro-válság van: "Az ország megújítása nagy feladat, de az euró válság fellángolása tovább szaporítja a teendőket (…) és újabb viharokat kavar". Pont ezért vettem az eurót viszonyítási alapnak. Ha ugyanis a forint most a hanyatló euróhoz képest zuhan, akkor Orbánnak el kell ismernie, valamit nagyon elrontott.