...legalábbis Magyarországnak. Mert azért a világot összedönteni nem tudja, azt csak a Gyurcsány képes.:) Legalábbis a fidesznyikes ideológia szerint. Az a hír járja, hogy a GKI szerint jövőre 1.5 százalékos GDP CSÖKKENÉS várható.

Méghozzá azért, mert: a világgazdasági és európai helyzet is romlott, de a magyar gazdaság sokkal inkább a kiszámíthatatlan, a jogbiztonságot csökkentő, populista, alapvető jogokat sértő gazdaságpolitika miatt került ilyen helyzetbe, és ez elriasztja a befektetőket.

Jó, mondja erre az egyszeri Fidesznyik, de ez csak a jövő, és csak Vértes András, azaz a fidesznyikes szemében csak egy gyurcsánypárti véleménye.

Jó, mondjuk mi is, és aki szereti Magyarországot, tényleg inkább azt kívánja, bárcsak ne lenne igaz a GKI jóslata. Inkább legyen jó Orbánnak, mint rossz az egész országnak. Csak sajnos ez nem valószínű. És az meg már nem a jövő kérdése, hogy ez a jómadár már mennyi rosszat tett Magyarországnak.

Mert nézzük a tényeket, és a múltat! Nézzünk mondjuk árfolyamokat az elmúlt 5 évben, és nehogy az egyszeri Fidesznyik magyarázkodni tudjon, nézzünk sokat!

KANADAI DOLLÁR:

SVÁJCI FRANK:

CSEH KORONA:

EURO:

ANGOL FONT:

JAPÁN JEN:

ROMÁN LEJ:

USA DOLLÁR:

Mi a közös ezekben az ábrákban?

1) Gyurcsány második kormánya alatt általában erősödött a forint az összes külföldi pénznemhez képest.

2) Ez nem közös: a világválság alatt különféle dolgok történtek, hiszen ez egy erősen kaotikus, katasztrofális jelenség volt. A legtöbb pénznemhez képest a forint gyengült, de mindenféle ellentétes folyamatok is voltak.

3) Orbán kormányra kerülésekor, a Varga, Kósa féle nyilatkozatok és az IMF elküldésekor, a gazdasági szabadságharc meghirdetéskor a forint minden pénznemhez képest esett. Nem csak a svájci frankhoz képest.

4) A második intifáda, a devizahitelesek "megsegítésének" meghirdetésekor még nagyobb esés tapasztalható.

Külön csemege, hogy ezen pénznemek közül az 5 év alatt tendenciózus gyengülést a forinthoz képest csak a román lej mutatott fel (emiatt ott Orbán jóval kisebb katasztrófának látszik, mint a világválság). A bemutatott országok közül az egyetlen, amely évek óta bevezette az egykulcsos adót. Szépen tönkre vágta őket is. Már hamarabb, tehát Orbán kapcsolhatott volna. Már ha lenne kapcsolója.

Orbán, mint Magyarország gazdasági válsága, egyelőre W alakú, visszaeső válságot jelent. De lehet ez még kilenclyukú híd alakú, speciális, Fideszes, nemzeti összebarmolási válság is. Olyan, amilyen tényleg nincs még a közgazdasági tankönyvekben sem.

A gazdasági intifádáról jut eszembe, mai hír, hogy Barroso az EU Parlamentben egy szokatlanul erős beszédben az EU intézmények erősítése, a gazdasági integráció erősítése mellett érvelt. Azaz a nemzeti gazdasági eltérések, a nem tankönyvszerű elbarmolások ellen.

A pénznemekre még visszatérve egy példa erejéig: legyünk őszinték, van pár pénznem, amely nem mutat ennyire határozottan ilyen jelenséget, például a lengyel zloty.

Egy nagy hupli azért itt is van az Orbán-kormány alatt. No meg a lengyelek 4 százalékos növekedéssel csúnyán lehagynak minket, a pénznem ehhez képest nem igazán lényeges. És végül, tegyünk ide valamit, ami nem pusztán pénzbeli árfolyam.

A BUDAPESTI ÉRTÉKTŐZSDE INDEXE:

 

Itt az Orbán kormány indulása nem látszik annyira, annál inkább látszódik a mostani orbánus országválság. És ez még csak a beszakadás kezdete. A világválságon egy év alatt túl voltunk, Orbánt vajon még 2014-ig kell tűrnünk?! No és miért is? Mert 2,7 millió hülye ezt akarta, és pár másik millió tétlenül nézte.