Karácsony végre szakít az LMP bakelitpolitikájával, amely egyenlő távolságra akarja magát pozicionálni az MSZP és a Fidesz között.

***

A Figyelőnet ma egy érdekes riportot hozott le Karácsony Gergellyel, aki két markáns véleményével is szembe látszik menni az LMP-vel, vagy legalábbis Schiffer Andrással. Az egyik ezek közül jó, a másik rossz. Kezdjük a rosszal!

Karácsony már ismert ötlete volt az, hogy ha kell, az LMP és az MSZP fogjon össze a Jobbikkal a Fidesz leváltása érdekében. Ez egy eszement ötlet. Ez nem olyan, mint amikor a Második Világháborúban az Antant összefogott Sztálinnal Hitler ellen, hanem pont fordítva: olyan, mintha Hitlerrel fogtak volna össze Sztálin ellen. Voltak ilyen hangok a II. VH. előtt, ezért is hagyták Hitler térnyerését egészen az elején. Vagy ahogy az MSZP-ben Kovács helyesen mondta: "A kormány leváltásáért az ördöggel is összefogunk, ha kell, de a Jobbikkal nem".

Ki kell mondani: a Fidesz ellen a Jobbikkal még akkor sem szabad összefogni, ha ez szükséges a leváltásukhoz, vagy a kétharmadhoz. Nem szabad ilyen elvtelenséget elkövetni, mert ha az elv megtörik, akkor jóval nagyobb baj lesz, mint a Fidesz. Magyarország egyik utolsó, eddig megrendíthetetlen tabuja az volt, hogy a demokratikusok a nem demokratikusokat szalonképtelennek ítélték, és elítélték őket. Ebből nem szabad engedni, mert nagyobb baj lesz, mint haszna. Ha az utolsó elveink is elerodálódnak, annak végül a gyakorlatban is bukás lesz a vége. Nevezetesen a Jobbik uralma. Ha ugyanis az LMP és az MSZP elismerné a Jobbikot szalonképesnek, akkor áttörik a gát sok buta szavazó előtt is.

A másik kérdés az, amely számomra igazán új. Ez pedig az, ahogy Karácsony az MSZP és LMP kapcsolatáról gondolkodik, az összefogásról, és a második kerületi időközi választásban. Itt a két fordulós választásban Karácsony először megméretteti magát, és azt mondja, a második fordulóban annak kell visszalépnie, aki kevesebbet ér el, és akkor, ha ennek van értelme a Fidesz megverése szempontjából. Ez korrekt.

Az LMP független párt, tehát joga van külön jelöltet indítani, és megmérettetni. Ez az a mód, ahogy helyes a függetlenségét megmutatnia, és nem a gyurcsányozás. Az is helyes, hogy Karácsony azt mondja, a Fideszt le kell győzni, és le lehet győzni. Végre egy tiszta LMP-s hang, amely felismeri, hogy az LMP fő ellensége a Fidesz, és nem az MSZP. Végre egy helyes felismerés, hogy az MSZP ugyan más párt, más politikai alapvetéssel, de legalább a demokratikus minimum talaján áll, míg a Fidesz nem. Megjegyzem, a Jobbik még kevésbé. Emiatt bukik a másik ötlet.

Karácsony végre szakít az LMP bakelitpolitikájával, amely egyenlő távolságra akarja magát pozicionálni az MSZP és a Fidesz között. Ez jó.

A Fidesz sajnos 2014-re egyfordulós választásokat tervez. Ha egyáltalán lesznek választások, akkor ez megnehezíti az MSZP és LMP összefogását, mert pont ez a korrekt forgatókönyv az, amelyet nem lehet tervezni. Nem lehet először egy rendes megmérettetést csinálni, és utána az alapján dönteni. Sajnos közvélemény-kutatások, vélemények, helyi, és országos erőviszonyok alapján kellesz majd megegyezni, ez pedig sokkal rosszabb.

A Fidesz pontosan ezért is alakítja ilyenre a választást. Felmérték, hogy ez az MSZP-nek, LMP-nek rosszabb, mint a Fidesznek és Jobbiknak. A Fidesz megint rövid távon gondolkodik, és buta. Mint annyiszor, remélhetjük, hogy saját pofonjukba fognak itt is beleszaladni. Nevezetesen, a 2014-es választást így is el fogják bukni, mert remélhetőleg a Fidesz addigra már annyira lent lesz. Utána meg még nem látni pontosan, de bizonyára fog adódni olyan helyzet, amikor a Fidesznek lesz rossz ez a választási rendszer. Hacsaknem állítják vissza kétharmaddal.

Ha az ember meggondolja, akkor azt látja, hogy Karácsony mindkét javaslata a Fidesz leváltását célozza. Karácsony az LMP-ben úgy látszik az az ember, aki nagyon utálja a Fideszt. Mindkét javaslatot sajnos ilyen zsigeri alapon teszi. Ez a zsigeri alap egyszer helyesen, egyszer helytelen döntésre viszi. Jobb lenne ésszerűen törekedni a Fidesz leváltására a Jobbik megfelelő ellenzése mellett.